olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Fakıbaba betonlaşmaya dur diyebilecek mi?

Fakıbaba betonlaşmaya dur diyebilecek mi?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın tarım arazilerinde hızla yükselen beton yapılara geçit vermeyeceklerini söyledi. Bu söylemin pratikteki karşılığı ise Şanlıurfa’da tarım arazileri için hayati önem arz ediyor.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

Şanlıurfa’nın en verimli tarım arazilerinin içerisinde beton evlerin yapılması tarım arazilerinin geleceği açısından çok büyük tehlikeler barındırıyor. Özellikle Şanlıurfa kent merkezine yakın tarım arazilerinin imara açılması da bu tehlikenin boyutunu daha da artırıyor. Büyük ve geniş ailelerin fazla olduğu Şanlıurfa kırsal mahallerdeki yapılar da son yıllarda hızla konut alanına dönüştürülüyor. Dedelerinin veya babalarının tarım arazisi üzerinde kurduğu küçük yapılar zamanla mezraya dönüşüyor. Kendi köyünden kopan bu aileler kendi tarım arazileri üzerine yeni yapılar inşa ederek tarım arazilerindeki hem verimi düşürüyor hem de bu alanları geri dönülmez bir noktaya getiriyor.

Tarım arazileri talan edildi

Yıllar önce Şanlıurfa’daki 4,5 milyon hektarlık Harran Ovası’ndaki birinci sınıf tarım arazilerine imar izni verilmişti. Özellikle Harran ilçesi ve kent merkezine yakın olan arazilerde artan betonlaşma gelecekte tarım arazilerinin ne gibi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Geçmiş dönem belediye yetkilileri tarafından imara açılan şuan ki ŞUTİM’in kurulduğu alan, Maşuk ve Kısas bölgesinin imara açılmasıyla Şanlıurfa merkeze yakın güney bölgesinde yer alan ve 1 sınıf tarım arazisiler de adeta talan edildi.

Müdahale eden yok

Şanlıurfa’nın stadyumunu bile tarım arazisinin üzerine inşa edilmiş. Bir zamanlar ekilip biçilen topraklar olan ve şu anda her tarafı hızla betonlaşan bu bölgelerde neredeyse tarım arazisi kalmadı. İşin garip tarafı bu toprak talanı göz göre göre yapılırken müdahale eden ne bir siyasetçi ne de bir bürokrat var. Bu işten rant elde edenleri ise ne yasalar ne de kanunlar durdurabiliyor.

Karar çıkartıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa’daki bütün ovaları kapsayan bir karar aldı. Bu karara göre belediye imar alanları dışında kalan tarım alanları koruma altına alındı. Kararın ardından Şanlıurfa eski Valisi Güngör Azim Tuna, Toprak Koruma kuruluna Şanlıurfa’nın tarım arazilerinin korunması talimatını verdi. Bu karar tarım arazilerinin korunması için bir umut oldu.

Boşuna masraf etmeyin

Tarım arazilerinde betonlaşma hızla artarken, Şanlıurfa Milletvekili olarak geçtiğimiz günlerde kabinede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba konuya el attı. Bayramlaşma münasebetiyle memleketine gelen Fakıbaba, bölgenin kanayan yarasına değinmeden edemedi. Şanlıurfa’da son zamanlarda tarım arazilerinde hızla yükselen beton yapılara geçit vermeyeceklerini ifade eden Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, "Tarım arazisinde betonlaşmaya geçit vermeyeceğiz. Burada toprak koruma kurulu kurulmuş ve başkanı da sayın valimizdir. Bundan sonra çok samimi olarak söylüyorum. Belediye başkanlığından beni tanırlar, tarım arazisine bina yapmayın. Boşuna masraf etmeyin. Neye mal olursa olsun yıkılacaktır. Toprak Kurulu ciddi bir şekilde çalışacaktır. " diye konuştu.

Şanlıurfa’daki tarım arazilerinin imara açıldığı iddiası meclise taşınmıştı

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa’daki tarım arazilerinin imara açıldığı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırlamıştı. Tanal sorularını İçişleri Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu’ya iletmişti. Tanal önergesinde “Şanlıurfalıların şikayetleri neticesinde ve basına yansıyan haberler aracılığıyla öğrendiğimiz kadarıyla Harran, Suruç, Ceylanpınar Ovası ve Şanlıurfa’daki diğer verimli tarım arazileri imara açılmaktadır ve bu bölgelerde betonlaşma görülmektedir.” diyerek 6 soru sormuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!