olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Evleri başlarına yıkılıyor!

Evleri başlarına yıkılıyor!
Eyyübiye’nin Bıçakçı Mahallesi Rastgeldi Sokakta bulunan evlerin temellerine su kaçınca evlerde kaymaya ve çatlakların oluşmasına neden oldu.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Bıçakçı Mahallesinde bulunan Rastgeldi Sokağında bulunan evlerin temellerine su şebeke borusunun çatlayıp sızma yapması sonucu evlerde büyük çatlakların oluşmasına neden oldu. Mahallede bulunan birçok evin temeline sızan su evlerin temellerinde kaymaya neden oldu. Temelleri kayan evlerin duvarlarında ise büyük çatlaklar oluşurken mahalle sakinleri ise bu duruma isyan etti.

Herhangi bir çözüm bulunmadı

Sorunun ŞUSKİ’ye bağlı bir durum olduğunu belirten Mahalle sakinlerinden Osman Arıkan daha öncesinde birçok kes ŞUSKİ’ye başvurduklarını ve yetkililerin gelip sadece baktığını çözüm için herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Mahallenin Eyyübiye ilçesine bağlı olmasından dolayı Eyyübiye belediyesine başvuruda bulunan mahalle sakinleri ise Eyyübiye Belediyesinin bu sorunu giderecek derecede bütçelerinin olmadığını ve sorunun ŞUSKİ’ye bağlı olduğu için onların çözüme kavuşturması gerektiği cevabını aldıklarını söyledi.

Çoğu aile evini boşaltmış

Mahallede oturan vatandaşların çoğu temellerin kayması ile çatlakların meydana geldiği evlerini boşaltmak zorunda kalmış durumda. Maddi durumu iyi olmayan aileler ise kendi imkânlarınca başka yerlere taşınmak zorunda kaldı. Gidecek bir yeri olmayan aileler ise tehlikeye rağmen evlerinde yaşamaya devam ediyor. Mahallenin işlek bir mahalle olduğunu söyleyen mahalle sakinleri günde yüzlerce insanın oradan geçtiğini ve gittikçe kayan evlerin temellerinden dolayı dış duvarların şiştiğini söyledi. Bundan dolayı ani bir duvar düşmesi ile büyük bir facia oluşabileceğini söyleyen mahalleliler “yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekiyor.” dedi.

Maddi imkânsızlıktan dolayı başka yere gidemiyoruz

Evlerinin temellerine su kaçan ev sahibi İhsan Zira kendilerinin iki yıl önce bu evi aldığını ve 3 aydan beridir de bu halde olduğunu söyledi. Zira, Artık evde oturulacak durum olmadığından eşyalarını toplayıp başka yerlere gideceklerini söyledi. Kentlerini 2 yıl önce aldıkları evin borç para ile aldıklarını ve maddi durumları olmadıkları için başka eve yerleşecek paralarının da olmadığını söyleyen Zira, bu olayın biran önce çözüme kavuşturulması ve gereken çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyerek tepkilerini dile getirdi. 

‘Bu zararı bize ŞUSKİ verdi’

“Evimizin hasar olması ŞUSKİ’nin bize verdiği zarardır.” Diyen ev sahibi İhsan Zira, “Su şebekesinden hemen, hemen 3 aydır evin temeline su gidiyormuş. Su gittiği zaman aradan birkaç gün sonra traktör geçtiği için su patlak verdi. Evimizde de böyle çatlaklar oluştu. Gittikçe çatlama daha fazla oluyor biz evimizde oturamıyoruz. Çoluk çocuk perişan durumdayız. 3 aydır bu durumu yaşıyoruz yetkililer kimse bir şey yapmıyor bizim talebimiz yetililerden gereken yardımı ve ilgiyi göstermeleridir.” dedi.

‘Maddi imkânsızlıktan dolayı evi boşaltamıyoruz’

“Bir senedir bu evi almışız 3 aydır bu durumda. Perişan durumdayız, ev artık oturulmaz hale gelmiş biz ne yapacağımızı bilmiyoruz yetkililerden gereken yardımı bekliyoruz.” diye sitem eden İhsan Zira, “ Maddi durumumuz olmadığından dolayı başka eve de geçemiyoruz zorla bu evi almıştık oda artık kullanılmaz hale geldi. Bu tehlikeye rağmen evimizde kalıyoruz gidecek yerimiz olmadığından yetkililerden bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyorum.” İfadelerini kullandı.

“ŞUSKİ bizim burada oturmamızı talep ettiler”

Söz konusu sıkıntının ŞUSKİ’den kaynaklanan su arızasından geldiğini iddia eden Osman Özmen, “Bazı yerlerde çatlaklar oluşmuş, zaten şuan ŞUSKİ de bizim burada oturmamızı talep etmiyor. Can güvenliği olmadığı için bizim burada oturmamızı istemiyorlar. Ama herhangi bir ilgilenen olmadı. Mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Gidecek başka yerimiz ya da evimiz yok.” diye konuştu.

‘Can güvenliğimiz olmadı için oturamıyoruz’

Bütün yetkili mercilere başvuruda bulunduklarını söyleyen Osman Özmen, “ŞUSKİ’ye dilekçe verdik, Büyükşehir Belediyesine dilekçe verdik. Sonuçlanmasını bekliyoruz. Şu anda gelip bir inceleme yapmadılar, sadece gelip fotoğraf çekip gittiler. Ama şuan itibari ile toprak analizinin yapılmasını beliyoruz. Evimiz 2 aydan fazla oldu boştur. Can güvenliğimiz olmadığından dolayı oturamıyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Bu olayın neyden kaynaklı olduğu araştırmadılar’

Önceden bütün mercilere başvurduklarını belirten Osman Arıkan, “Yaratılmış hasar gördüğünüz gibi ortadadır. Daha öncesinde gerek Eyyübiye Belediyesi, gerekse Büyükşehir Belediyesinden yetkili kişiler geldiler, görsel anlamda bir inceleme bulundular. Ama bu olayın neyden kaynaklı olduğunu ilişkin ciddi anlamda bir araştırma yapmış değiller. Üstün körü bir bakışla benim komşuma bu olayın kendilerinden kaynaklı olmadığını iddia etmişler. Buna ilişkin bir yazı gönderdiler.” ifadelerini kullandı.

‘Bu sorun bütün mahallede oturan evlerin sorunu’

“Bu yüzeysel bir bakma ile anlaşılacak bir şey değildir. Bu sorun sadece bir evin sorunu değil bu adanın içinde büyük bir hasar var. Buradaki su borularının sürekli patlaması ve dışa vermeyen su temellere akması ile evlerin temellerinde çökmelere neden oluyor ve ayrılmalar bundan dolayı oluyor.” diyen Osman Arıkan, “Bunun saha sağlıklı bir şekilde tespit edilmesini istiyoruz. Daha bilinçli bir şekilde, daha ayrıntılı anlamında elemanlarını buraya gönderip, bu anlamda olayı tespit etmeleri ve burada yaşıysan insanların mağduriyetini önlem alınmasını talep ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

‘Mahallede ki birçok ev boşaltılmış’

Ekonomik koşullarını zorlayarak belki borç para edinerek çoğu ailenin başka yerlere taşındığını söyleyen Osman Arıkan, “Ama biz hala o evi kullanıyoruz, bizim gibi böyle evleri kullanan insanlar var. Bu sadece maddi bir kayıp değil ilerde manevi bir kayba da neden olabilir. Tamamen bir facia yaşanabilir. Buradan çok insan geçiyor, duvarlar insanların üzerine yıkılabilir çökebilir yani bunu bir an önce el atılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘Eyyübiye Belediyesi bizim yeteri bütçemiz yok’

 

“Bu anlamda Eyyübiye Belediyesi yeterli bütçelerinin olmadığını dolayısı ile müdahale edemediklerini, bu sorunun ŞUSKİ’den kaynaklı olduğunu söyledi.” diyen Osman Arıkan, “ Bize göre de bu olayın suçlusu ŞUSKİ’dir. Büyük bir bütçeye sahip olan ŞUSKİ bu mağduriyeti rahatlıkla giderebilir. Benim duyduklarıma göre bu mahallede 9 tane ev resmi anlamda dilekçe vermişler bu olayın çözülmesi için.” gibi ifadelere yer verdi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!