olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Esnaf kan ağlıyor...

Esnaf kan ağlıyor...
Terör örgütü PKK\'nın eylemleri bölgedeki halkı da vurdu. Çözüm sürecinin bitmesinin ardından günü iş yapamadan kapatan Şanlıurfa esnafı kan ağlıyor.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

 Güneydoğu kentlerinde artan terör olayları bölge esnafını vurdu.Bölgede bulunan milyon dolarlık yatırımla kurulan Alışveriş merkezleri sinek avlarken esnaf ise kan ağlıyor.   Şanlıurfa bölgede yaşanan çatışmalardan en az etkilenen kent. Suruç ve Ceylanpınar’da ki saldırılara rağmen kent genelinde bir rahatlık var. Bölgedeki diğer illere göre daha güvenli olan Şanlıurfa’da Vatandaşlar, haziran ayından sonra Urfa'ya gelen turist sayısında ciddi düşüş yaşandığının altını çiziyorlar.

Kuru gıdadan kuru yemiş tüketicisine kadar iş durgunluğu artık esnafı kan ağlar duruma getirdi. İşlerin bu yıl neredeyse hiç olmadığını belirten esnaflar dolarında artışı ile adeta darbe üzerine darbe yaşadıklarını belirttiler.Peygamberler diyarı Şanlıurfa esnafı da terörden oldukça şikâyetçi. Şanlıurfa’nın terörden uzak bir şehir olduğunu söyleyen esnaflar, “Şehrimizin terör ile anılmasını kesinlikle istemiyoruz” diyor.

 Siftah yapmadan işyerlerimizi kapatıyoruz

OLAY’a konuşan Celal Kuş, "Irak ve Suriye savaşından sonra terör olaylarının hat safhaya tırmanmasının ardından Şanlıurfa'da esnafı bitme noktasına getirdi. Sınır ticareti bitti. Yatırım zaten yok. Tarımdaki kuraklık esnafı da olumsuz etkilemekte. Fiyatlar artmakta. Büyük market esnafın işlerini durdurdu.Çarşıda bazen siftah yapmadan işyerlerimizi kapatıyoruz.  Hükümetin sunduğu istihdam paketinde yer alan bağkur ve SSK prim affı esnafı aşıyor. Pirim borçlarının tamamen silinmesini bekliyoruz. Pirim borcu 30-40 milyarı bulan esnaf var. Bunu nasıl ödeyelim biz. Esnafın ödeme gücü olsaydı zaten bu kadar borcu biriktirmezdi” dedi.

 Esnafın sıkıntısı çok büyük

Aşağı Çarşı esnaflarından Ali Topak, İşlerinin düzelmesini beklerken daha kötüye gittiğine ifade ederek,esnaf Hasan Cengiz ise çok zor durumda olduklarını belirterek, ”Esnaf vergisini ödemekte zorlanıyor. 2-3 sene süren bir barış süreci vardı. Çatışmalar durmuştu.. Böyle giderse bu esnaf ne yapacak? Esnafın sıkıntısı çok büyük. Çatışmalar son bulur, Türk ve Kürt toplumunun bir arada kardeşte yaşaması sağlanırsa her şey iyiye gider” ifadelerini kullandı. Çatışmaların olmadığı dönemde işlerinin iyi olduğunu dile getiren Aziz Taş ise,, “Şimdiki çatışmanın verdiği zararlar had safhadadır. Esnaf kirasını ve işçisinin maaşını veremiyor. Bu çatışma ortamının son bulmasını ve huzurun gelmesini umut ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!