olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

En çok kalpten gidiyoruz!

En çok kalpten gidiyoruz!
TÜİK 2016 yılında yaşanan ölüm nedenlerini araştırdı. 2016 yılı içinde en çok ölümün dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Şanlıurfa’da sakatat ürünleri tüketiminin fazla oluşu ve bu ürünlerin kalp krizi riskini tetikleyici kolesterolü arttırması, Urfa’nın da kalp rahatsızlıklarında ve ölümlerinde en ön sırada olmasında büyük rol oynuyor.

 

Haber: Ahmet Can

 

TÜİK verilerine göre Türkiye'de geçen yıl 162 bin 876 kişi dolaşım sistemi hastalıklarından dolayı öldü. Dolaşım sistemini, kemik, kalp hastalığı, gırtlak, soluk borusu, bronş, akciğer tümöründen ölümler takip etti.

 

ŞANLIURFA’DA RİSK GRUBUNDA YER ALIYOR

TÜİK’in yayınladığı verilere göre Şanlıurfa, listede en üst sıralarda yer almasa da ciddi bir şekilde dolaşım hastalıklarının ve ölümlerinin artışta olduğu bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Öyle ki Urfalı olmak kalp hastalıklarına açık kapı bırakıyor. Nedenlerine bakıldığında ise Urfalıların kebap çeşidi yemeklere rağbetinin fazla olması ve bu yemeklerin uzmanlar tarafından kalp krizi tetikleyici olarak nitelendirmeleri. Uzmanlar, “Biz, yediğini harcayan bir toplum değiliz. Kalp hastalıklarında en önemli beş risk faktörü var. Bu beş faktör sigara, kolesterol, diyabet-şeker hastalığı, hiper tansiyon, yüksek tansiyon, genetik yatkınlık. Urfa ve çevresinde bir türlü kolesterol yüksekliğini kontrol altına alamıyoruz. Urfa ve çevresinde bir türlü kolesterol yüksekliğini kontrol altına alamıyoruz. Sakatat, kuşbaşı, ciğer gibi gıdaların fazla tüketilmesinden dolayı ister istemez bu kolesterol seviyesi yükseliyor. Urfa'nın sosyal yapısından kaynaklanan spor alışkanlığımız olmadığı için maalesef bu konuda sıkıntımız var.” dedi.

 

EN ÇOK KALP HASTALIKLARI ÖN PLANDA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı 'Ölüm Nedeni İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2016 yılında da değişmedi. Ölüm vakalarının yüzde 39,8’ini oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 11,9 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Ölüm nedenleri incelediğinde en fazla yüzde 39,8 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler dikkati çekti. Bunları sırasıyla yüzde 11,9 ile solunum sistemi, yüzde 5 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,9 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları ve yüzde 4,4 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler izledi.

 

EN ÇOK ÖLÜM İLERİ YAŞLARDA OLUYOR

Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 40,5'i iskemik kalp hastalığı, yüzde 23,6'sı ise serebro-vasküler hastalıklardan kaynaklandı. Dolaşım sistemi hastalıkların en çok 56 bin 256 kişi ile 75-84 yaş grubunda, iyi ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 22 bin 460 kişi ile 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü. Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin toplam sayısı 2016'da 78 bin 931 kişi olarak tespit edildi. Bu ölümlerin yüzde 31,1’i gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen kaynaklandı. Bunu yüzde 8,6 ile mide, yüzde 8,1 ile lenfaid ve hematopoetik, yüzde 7,3 ile kolon ve yüzde 6 ile pankreasın kötü huylu tümörleri izledi.

 

ÖLÜMLERDE AMASYA BAŞI ÇEKIYOR

İkamet edilen ille göre ölüm nedenleri incelendiğinde ise 2016'da dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il,

sırasıyla yüzde 50,8 ile Amasya, yüzde 49,2 ile Sakarya, yüzde 48,7 ile Aydın, yüzde 48 ile Yozgat ve yüzde 47,7 ile Denizli oldu. İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla yüzde 24,1 ile Tekirdağ, yüzde 23,8 ile İstanbul, yüzde 23,3 ile Kırklareli, Eskişehir ve Van olarak kayıtlara geçti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!