olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

'Düşük destekleme Urfa'da tarımı bitirir'

'Düşük destekleme Urfa'da tarımı bitirir'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa İl Başkanı Hayrettin Cidir, ''Pamuk rekolte desteklemelerinin düşük olması çiftçiyi de tarımı da bitirecektir” dedi. 

Pamuk rekolte desteklemeleri ile ilgili basın açıklaması yapan Cidir, desteklemelerin arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, 'Şanlıurfa çiftçisi borç batağındadır. Pamuk rekolte desteklemeleri 650 kilogramdan 500 kilograma düşürülmüştü. Şimdi de 350 kilograma düşürülmek isteniyor' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin pamuk ihtiyacının % 45'ini yetiştiren Şanlıurfamız da, pamuk rekolte kilogramının bu denli düşürülmesi, şüphesiz tüm çiftçilerimizi büyük ölçüde mağdur edeceği gibi çiftçiyi de tarımı da yok edecektir.

İlimizde politika yapan siyaset ekseninde politika üreten sözüm ona Milletin savunucusu olan İktidar Vekilleri halkım adına soruyorum: Sizin Meclisteki göreviniz ne? Sizleri %65'lik bir oyla Meclise gönderen vatandaşımın menfaatine ne yaptınız?

Şanlıurfa çiftçisi faiz lobilerinin pençesinden kurtulmak için arazisini satışa çıkarırken. traktörünü icra memurunun korkusundan garaja koyamazken, yedi emin parkları icraların yakalama emirlerinden dolayı dolup taşarken çiftçilerimiz esnafa, gübreciye. ilaççıya olan borcundan dolayı şehir merkezine inemezken siz mecliste ne gibi işlerle meşgulsünüz acaba? Sizin göreviniz mecliste parmak kaldır- indir olmamalı, bu vatandaşlar sizleri meclise gönderdi, dokunulmazlık zırhına böründürdü, 2 yılda süper emeklilik hakkını verdirdi, birinci derecede tüm yakınlarınızı en üst kademede sağlık sektöründen istifade ettirme imkânı verdirdi. Tüm kapıları çalmadan içeri girme yetkisi verdi. say saya bileceğimiz kadar kısacası süper insan oldunuz.

Her şeyden önce şunu belirtmek isterim 50 derece sıcaklıkta ramazan ayında tarım yapan çiftçinin vebali ağırdır. Şanlıurfa çiftçisi zor bir dönemden geçiyor. Önce pamuk pirim desteğinin dönüm başına verim değerinin 650 kilodan 500 kiloya düşürülmesi ardından pamuk desteklemesinin yüzde 70'inin ödenerek, geriye kalan yüzde 30'nun belirsiz bir tarihte ödenmesi pamuk çiftçisini zor durumda bıraktı. Bu kararlar Şanlıurfamıza tam 350 Milyon Liraya mal oldu. Enerji, mazot, tarım ilacı, sulama ve tohum giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 100'ü aşmış durumda. 

Bu yanlış uygulamalar yetmiyormuş gibi şimdide pamuk rekolte destekleme primleri kilogramını 350 liraya indirmeye çalışıyorlar Bahsettiğim durumlara karşılık ürün fiyatı ve destekleme politikalarındaki değişiklikler çiftçileri çok zor durumda bırakmaktadır. Bir an önce çiftçilerin mağduriyeti giderilmelidir. Aksi takdirde çiftçilerimiz faiz lobisinin pençesine düşecektir. Faiz altına giren çiftçilerimizin geleceği karanlıktır. Daha fazla çiftçimizi mağdur etmeyin, yuvaları dağıtmayın. Pamuk ve mazot desteklemelerini veriniz. Pamuk rekolte desteklemesi fiyatını kilogram başı 650 liraya getiriniz.'' 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!