olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Dünya dersten ibaret değil

Dünya dersten ibaret değil
Şanlıurfa'da okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan öğrenciler Cuma günü yarıyıl tatiline girecek. Uzmanlar ise ailelere uyarılarda bulundu: Düşük not başarı göstergesi değildir. Başarının ölçütü sadece karne değildir, aileler bunu kabul etmelidir.”

Haber: İbrahim Halil Kahraman

Karne alacak öğrenci ve ailelerine dönük açıklamalarda bulunan Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Rehberlik Servisi Öğretmeni Şahin Polat, “Karneler yıl içinde yapılan ve yapılmayan davranışların bir tür sonucudur. Başarıyı çok fazla abartmamalı, başarısızlıkta da aşırı tepkilerden kaçınmalıyız.” dedi. Şahin, karnenin yıl içinde yapılan ve yapılmayan davranışların bir tür sonucu olduğundan bahsederken, öğrencilerin tatil döneminde dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Çocukların yükü oldukça ağır

Eğitim ve ailelerin beklentisinin yüksek olmasının öğrenciler için çekilmez bir hal aldığını söyleyen Şahin Polat, “Öncelikle şunu gözden kaçırmamız gerekiyor; çocukların yaşlarına oranla gerçekten çok ağır bir yük boyunlarında ve bu ağır yük ile birlikte ailelerin beklentisi çok fazla olunca adeta çekilmez bir hal almaktadır. Ergenlik ile birleşen bu problemler, çocukların üstündeki ders yükü, kimlik boğuşması ve ailenin beklentileri derken çocuklar çocuk olmaktan çıkıp birer kurulu robot halini almaktadırlar.” dedi.

Dünya sadece dertten ibaret değil

Çocuklarının başarısının okulla sınırlandırılmaması gerektiğini belirten Polat, “Bizim bu çocukları gerçekten çocuk yapabilmemiz ve sadece dünyanın ders olmadığını hissettirmemiz için yarıyıl tatilinin hakkını verip çocukların dinlenmesi ve kafalarının toparlaması için onlara birer fırsat sunmalıyız. Aileler, özellikle kötü karne getiren çocuklara ağır cezalar vererek çocukların psikolojilerini bozuyor ve bu psikolojisi bozuk ergen çocuklar intihara kadar sürüklemektedir.” diye konuştu.

Bazı şeyler abartılmamalı

Öğrencilere gereken değerin verilmesi gerektiğini ancak bunun abartılmaması gerektiğini söyleyen Polat, “Aynı şekilde karnesi çok iyi olan çocuklara da istediği her şeyi alıp şımartarak da hata yapmaktadır. Şımaran çocuğun okul açıldığında “ben zaten çalışkanım ailemde istediğim her şeyi yaptı gerek yok çalışmaya”  duygusu içten içe baş göstermektedir.  Çocuğun yaşı ve kişiliği göz önüne alınarak vereceğimiz ceza ve ödüllerin kararında olması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

 

Nedenler iyi araştırılmalı

Ailelerin, çocukların başarısız olmasındaki nedenleri iyi araştırması gerektiğini vurgulayan Polat, “Ailelerin başarısız olan bu çocuklarının neden olduğu şeyleri iyi araştırmalı ve buna çözüm odaklı çalışmaları gerekmektedir. Eğer aile sürekli olarak çözümü ve başarısız olma etkenini çocuğa yüklerse zaten başarısız olmaktan utanan çocuk daha fazla üstüne gidildiğinde çözümü olmayacak problemler ortaya çıkartabilir. “ ifadelerini kullandı.

Uzmandan destek alınmalı

“Genelde evden kaçma, intihar ve kendine veya başkasına zarar verme eğiliminde olan ergen çocuklarımızın bu davranışlarına ailelerimizin dikkat etmesi gerekiyor.” diyen Polat,  “Bu tarz davranışlar sergileyen çocuklara ise profesyonel bir yardım gerekmektedir. Profesyonel yardımdan kastımız öncelikle okulun rehberlik servisiyle görüşmek ve eğer daha ağır bir problem olursa psikoloğa yönlendirip rehberlik ve psikolog ve aile ile koordineli bir şekilde çalışmak gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!