olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Dolar Japon Pasajını yerle bir etti

Japon Pasajı esnafı, savaşın ve çatışmaların getirdiği huzursuzlukların etkisiyle bir hayli dertliydi. Bu derde doların yükselişi de eklenince esnaf evine siftahsız gitmeye başladı.

Haber: Mehmet Kaması

Şanlıurfa’nın diğer illere açılan ticari merkezlerinden olan Japon Pasajı başta olmak üzere diğer pasajlar da iş yapamamaktan dolayı bir hayli dertli. İş yapamadıkları için kara kara düşünen Japon Pasajı Esnafı adına konuşan Pasaj Başkanı Mehmet Toprak, “Savaş, çatışma ve dolar esnafı yok etti. İstikrarsızlık esnafın tefecilerin eline düşmesine neden oluyor” dedi.

‘Esnaf dükkân kapatacak’

Yaklaşık bir aydır yükselişe geçen ve önü bir türlü alınamayan doların esnafa yansımasını değerlendiren Japon Pasajı Başkanı Mehmet Toprak, “Ülkede huzur kalmadı. İstikrar diye söz verdiler ancak şuan savaşın tam ortasındayız. Esnaf ithal ürünleri dolara göre alıyor. Dolar da huzursuzluğa göre tarihinin zirvesini gördü. Bu şekilde devam ederse esnaf dükkân kapatacak” dedi.

‘Dolar tarumar etti’

Sattıkları ürünleri Dolar üzerinden aldıkları için Doların yükselişinin kendileri çok kötü etkilediğini söyleyen Toprak, “Biz burada ürünleri dolar zerinden alıyoruz doların yükselmesi biz tarumar etti. Biz sabah 7’de geliyor, akşam 7’de kapatıyoruz, hiçbir şekilde bir şey sattığımız yok. Barış süreci öncesinde işlerimiz çok iyiydi, yani dolar kendi halinde azar, azar yükseliyordu bizi fazla etkilemiyordu.” dedi.

‘Esnaf tefecilerin elinde’

Başkanı olduğu Japon Pasajında binlerce iş yeri olduğunu ve çok sayıda da işyerinin kapandığını belirten Toprak, “Ama bu durumda oldukça bizi etkilemiş burada yaklaşık 3 bin, 4 bin dükkân var 300 tane dükkân kepenk vurmuş durumda şuan. Yani bu şekilde esnafın çoğu tefecilerin eline geçmiş durumda. Dükkanlarına kilit vurup giden çok sayda esnaf var” diye konuştu.

‘Sattığımız ürünü yerine koyamıyoruz’

Daha önce 5 liradan sattığı bir oyuncağın şimdiki maliyetinin 6,5 lira olduğunu söyleyen Toprak, “Yani sattığımız ürünlerin hiç birini tekrardan yerine koyamıyoruz. Şimdi bize mevcut yönetim istikrar sözü verdi, seçimlerde Urfa’nın yer yerine istikrar gelecek dediler ben bir esnaf olarak soruyorum istikrar bu işin neresinde? Sabah 7’de evden geliyorum akşam 7’de eve gidiyorum, hiç bir şey satamıyorum.” şeklinde konuştu.

‘Biz de tefecilerin eline düşeriz’

“Eskiden maliyeciler geldiğinde korkardık evraklarımız tamamı mıdır diye kendi kendimize çeki düzen verirdik.” diyen Toprak, “Maliyecilere sesleniyorum, dört tane güvenlik kameram var gelsinler incelesinler bütün esnafınkinin var. Bir tek ürün satmış isek o ürüne fatura kesmişsek bize ceza kessinler. Hiçbir şekilde bir şey sattığımız yok dolar almış başını gidiyor işlerimiz gittikçe batıyor böyle giderse bizde tefecilerin eline düşmüş oluruz.” ifadelerine yer verdi.

‘Yazar kasa mı fırlatalım’

Türkiye’nin geçmişteki ekonomik krizlerine de değinen Toprak, “Eskiden böyle şeyler olduğu zaman esnaflar yazar kasalarını alıp yöneticilerin önüne atarlardı. Yani biz de böyle bir şey mi yapalım. Mevcut yönetimden şunu istiyoruz doları düşürsünler, bize istikrar sözünü verdiler istikrar sağlasınlar ve barış sürecine dönsünler barış sürecinde işlerimiz iyiydi.” İfadelerini kullandı.

‘Esnaf konuşmaya korkuyor’

“Şimdi öyle bir şey olmuş ki gazeteciler esnafla konuşmaya çalışıyorlar esnaf korkuyor, kendini savunamıyor.” diyen Toprak,  “Şimdi ben bir esnaf olarak konuşuyorum bana istikrar sözü verdiler istikrar bu işin neresindedir?  Yani günde 10 tane şehidimiz geliyor, doğuya verdiğimiz ürünlerin çek ve senetlerin hiç birinin karşılığı çıkmıyor.”  dedi.

‘Şahsım olarak çok üzüldüm’

Son zamanlarda artan şiddet olayların şehit asker sayısının yükselmesini de eleştiren Toprak, “Geçenlerde ben bir gazete okuyordum, manşete Tarık Akan’ın büyük bir resmini koymuşlar, altta da küçük bir yazı ile ‘10 şehidimiz var’ demişler ben şahsim olarak çok üzüldüm ben istikrarı bu şekilde bilmiyorum, istikrar demek huzur demek, istikrar demek iş demek yani ben mevcut hükümetten doları düşürmesini ve ülkemizi huzur ve barış içinde yaşatmayı sağlamasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!