olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Doğrudan ekim neden önemlidir?

Doğrudan ekim neden önemlidir?
Doğrudan ekimin, bitkilerde iyi kök gelişimi, toprak gözenekliliğinde artış, suyun süzülmesi ve kök bölgesi su kalitesi, toprağın su tutma kapasitesinde artış, minimum sıkışıklık gibi faydaları da bulunmaktadır.

Doğrudan ekimin önemi

Tarımın git gide daha stratejik bir öneme sahip olduğu içinde bulunduğumuz yüzyılda, üretimde kantitatif ve kalitatif özelliklerden ziyade, verimlilik oldukça öne çıkan bir unsur haline gelmiştir. Hem dünya pazarlarında kaliteden ödün vermeden rekabet edebilmek, hem de sürdürülebilir yöntemlerle gelecek nesillere üretim yapabilecekleri bir çevre bırakabilmek, tarım sektörünün dikkate alması gereken noktalar olarak gündemde öne çıkmaktadır.

Mekanizasyonun giderek yaygınlaştığı tarım alanında, toprağın sürülmeden ekim yapılması anlamına gelen “işlemesiz tarım”, “direk ekim” ya da “sıfır toprak işleme” de denilen bu yöntem, alternatif bir uygulama olarak giderek yaygınlaşmaktadır.

Doğrudan ekim nasıl yapılır?

Doğrudan ekim, önceden hazırlanmamış toprağa, tohumun toprakla teması için uygun genişlik ve derinlikte bant açarak, bu alanlara tohumun bırakılması ve örtülmesine dayalı ekim yöntemidir. Bu yöntemde, önceki ürünün hasadından sonraki ekim, hiçbir toprak işlemesi yapılmadan, direkt olarak anızın üzerine yapılır. Doğrudan ekim makinelerinde, tohumlar anızda çalışabilen gömücü ayakların açtığı çizilere yerleştirilir, üzerleri toprak ve bitki artıkları ile örtülür ve özel baskı elemanları ile bastırılır.

Aynı zamanda hububat hasadının hemen ardından ekim yapılarak, ikinci ürün mısırın zamanında ekilmesi sağlanmaktadır. Zira mısır ekiminde tek bir gün erken ekmenin bile verime büyük etkisi bulunmaktadır.

Bu yöntemde anız, yakılması ya da toprağa gömülmesi yerine bitki örtüsü olarak tarlada bırakılır ve bir sonraki üretim sezonunun başında “Özel Ekim Makinesi (Anıza Direkt Ekim Makinesi)” ile tohumun toprağa direkt ekimi yapılır.

Doğrudan ekimin faydaları

Doğrudan ekim yöntemi ile erozyon riskinin azaltıldığı, yağışın toprakta daha fazla depolandığı, buharlaşmanın azaltılarak toprağın neminin korunduğu, humus ve çürümüş bitki ve canlı artıkları ile üst topraktaki organik madde miktarının arttığı ve tarladaki bitki artıkları yakılmadığı için toprak canlılarına zarar verilmeyerek topraktaki biyolojik yaşamın teşvik edildiği bilinmektedir. Ayrıca topraktan CO2kaybının minimize edilmesi sağlanacaktır.

Doğrudan ekimin, bitkilerde iyi kök gelişimi, toprak gözenekliliğinde artış, suyun süzülmesi ve kök bölgesi su kalitesi, toprağın su tutma kapasitesinde artış, minimum sıkışıklık gibi faydaları da bulunmaktadır.

Biyolojik faydalarının yanı sıra, hububat hasadı ile aynı anda ekim yapılmasına olanak sağlayan doğrudan ekim yöntemi, ekim öncesi toprak işleme faaliyetleri gerektirmediğinden, hem yakıt tüketimi, hem işçilik, hem de zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlarken, mekanizasyonda tamir ve bakım masraflarının da azaltılmasını sağlar.

 

 

Kaynak: Ulusal Tarım

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!