olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Devlet desteği esnafı sevindirdi

Devlet desteği esnafı sevindirdi
Hükümetin, unutulmaya yüz tutmuş mesleklere vereceği faizsiz kredi desteği Şanlıurfa’da esnafı sevindirdi.Dericilik mesleğinin son kuşaklarından Osman Usta, “ Bu destekler mesleğin devamını sağlamaz çünkü bizden sonra bu işi yapacak nesil yetişmiyor” dedi.

İbrahim Halil Aslan/Ahmet Meral /Şanlıurfa Olay

 BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu,geçtiğimiz günlerde, yok olmaya yüz tutmuş meslekleri gün yüzüne çıkarmak içi faizsiz kredi sağlayacaklarını açıklamıştı. Gün yüzüne çıkarılmak istenen meslekler için yapılan bu teşvikler Şanlıurfa’da esnaf tarafından olumlu karşılandı. nutulmaya yüz tutmuş bu mesleklerden biride deri işlemeciliği…   Türkiye’de en eski el sanatlarından biri olan deri işlemeciliği şimdilerde tek yapıldığı yer sadece Şanlıurfa olarak gösteriliyor. Direnmeye çalışan mesleğin son kuşakları bu mesleği adeta inatla devam ettirmeye çalışıyor. Tek üzüntüleri ise, bu mesleği kendilerinden sonra devam ettirecek nesillerin yetişememesidir.

Bunlardan biri Urfa’nın Kürkçü Pazarında deri işlemeciliği yapan elinde iğnesi ile derileri işleyerek onlardan kürk, yelek ve def yapan Osman Kaplan…

 Yapılan bu destekle bu meslekler diriltilmez

 Bu mesleğinin artık son devreleri olduklarını belirten Osman Usta,  “Hükümetin bu gibi mesleklere yapacağı desteği çok güzel ve yararlı bulduk. Hükümet bu mesleğimize destek verir mi bilmiyorum ama bizden sonra bu mesleği yapacak nesil yetişmiyor. Türkiye’de deri işlemeciliği sektörü öldü. Yapılan bu destekle bu meslekler diriltilmez. Esnafa yarar sağlar ayakta durmasını sağlar. Fakat bu mesleklerin devamını sağlayacak nesiller yetişmesi lazım. Bakın ben şuanda yanımda benden sonra bu mesleği yürütecek bir çırak yetiştiremiyorum. Neden yetiştiremiyorum çünkü bu mesleğe kimse gelmek istemiyor. Bizden istenilen maaşı veremiyoruz. Buna zaten kazancımız yetmiyor. Devlet buna teşvik sağlamalı bunu özendirmeli ki bu meslekler devam etsin. Yaptığımız malları satabileceğimiz, dışarıya ihraç edebileceğimiz bir pazar oluşturmalıdır. Yani yaptığımızın alıcı bulamıyoruz” diyerek sitemde bulundu.

 Her dükkânda 5 kişi falan çalışırdık

 Urfa’da daha önce 200 esnafın öyle dericilik işi yaptığını söyleyen Osman Usta, “Şimdi saysam bir elin parmağını geçmez.  Her dükkânda 5 kişi falan çalışırdık. Buda vatandaşa iş istihdamı sağlıyordu. Az bir sayı değil yani 200 dükkânda en az 5 kişi çalışıyordu. Eskiden vatandaş derileri getirirdi tabi o zaman para yapıyordu. Şimdi ki gibi öyle üç beş kuruşa değildi. Millet artık buna tenezzül etmiyor. Vatandaşların getirdiğine değecek bir maliyeti vardı. Tüccara getirirlerdi bizde oradan alır işlerdik” dedi.

   Büyük meşakkatle bu işi yaptıklarını belirten Osman Usta, “Biz derileri el iğnesiyle dikerek kürk, yelek yapıyoruz. Yılda bundan elli ve yüz tane arası yapıyoruz. Zaten yaptığımızı satamıyoruz. Bizimki de elle yaptığımız için anca o kadar yapıyoruz. Alıcısı kalmadı. Baktık bunlar satılmıyor ek olarak şimdi derilerle def yapıyoruz” İfadelerini kullandı.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!