olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

DEDAŞ’a yenik düşen GAP çiftçisi umudu yağmurda arıyor!

DEDAŞ’a yenik düşen GAP çiftçisi umudu yağmurda arıyor!
Tarım arazisi büyüklüğü bakımından Türkiye’nin önde gelen ovalarına sahip Şanlıurfa, her yıl milyonlarca ton buğday üretirken, DEDAŞ’ın yüksek faturaları karşısında su kuyusunu çalıştırmaya korkar oldu. Arazisini sulamaya korkan çiftçilerin yardımına yağışlar koştu.

(İbrahim Halil ASLAN/Özel Haber- Şanlıurfa OLAY)

Türkiye’nin hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da çiftçinin tadı kaçsa da yağan yağmurlar, solan umutları yeşertti. Artan maliyetler karşısında üretim yapmak istemeyen çiftçi sayısı çoğunlukta olurken, ekin eken az sayıdaki çiftçinin umudu ise, kente düşen yağmurla birlikte yeşerdi. 

Prof. Dr. Ali Çullu - HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi

YAĞMUR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Türkiye’nin buğday ihtiyacını büyük oranda karşılayan Şanlıurfa’ya düşen yağış, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Artan maliyetlerin yanı sıra DEDAŞ’ın elektrik faturası karşısında üretim yapmayı büyük oranda bırakan Şanlıurfalı çiftçiler, ektikleri az miktardaki arazilerini ise yağışlar nedeniyle henüz sulamadı. Havaların yağışlı olmasına çok sevinen çiftçiler, sulama için kuyuyu çalıştırmamalarının kendilerine büyük avantaj olduğunu söyledi. DEDAŞ yüzünden su kuyusunu açmaya korktuklarını belirten çiftçi Ahmet Çelik, “zaten ilaç, gübre mazot derken maliyetler git gide artıyor. Tüm bunların yanı sıra DEDAŞ var ve o bütün ne var ne yoksa alıp götürüyor. Bu nedenle kuyuyu çalıştıramıyoruz. Yağmurun yağması bütün çiftçileri büyük oranda sevindirdi” dedi.

ÇULLU: REKOLTE DÜŞEN YAĞIŞLARA BAĞLIDIR

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çullu, buğday rekoltesinin yağışlara bağlı olduğunu belirtti. Çiftçilerin bu yıl şanslı olduğunu söyleyen Çullu, “GAP’ın önemli bir kısmında hububat tarımı yapılmakta ve rekolte doğrudan yağacak düzenli yağışlara bağlıdır. Bir önceki tarım sezonunda  aşırı yağışlardan dolayı mağdur olan çiftçilerimiz yeni ekim sezonuna şanslı olarak başladı. Kasım ayındaki uzun sıcak ve yağışsız günlerden sonra Aralık ayında düşen yağışlar GAP çiftçisini sevindirdi. Kırsal alanlarda bulunan çiftçilerin verimi tamamen yağışlara bağlı olduğundan verim için bir damla yağmur bile önemli olmaktadır. Son yıllardaki kuraklık ve iklim kaymaları verimi düşürdü ve çiftçiler mağdur oldu. Bu yıl iyi başlayan ekim sezonunun kaderini Ocak ve Nisan ayları arasında yağacak düzenli yağışlar belirleyecek” diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!