olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Coşkun, ‘yeni eğitim yılı sıkıntılı ve belirsizlikle başladı’ (VİDEO)

Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Çoşkun il şubesinde düzenlediği basın toplantısında, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı, tüm öğrenciler için yeni bir heyecan, veliler için beklenti ve kaygı, eğitim çalışanları içinse bazı sıkıntı ve belirsizliklerle başladığını söyledi.

Haber: Mehmet Halhalli

Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Çoşkun sözlerine 15 Temmuz darbesine değinerek başladı. Coşkun açıklamasında, “15 Temmuz’da, asıl amacı işgal, kullandığı yöntem darbe olan kalkışmayı en ağır biçimde birlikte yaşadık. Her şeye rağmen geçmişimizden süzülerek varlığını sürdürmüş değerlerimizi ve kimliğimizi canlı tutmak, atılım gücünü muhafaza etmek, daha da geliştirmek için eğitim asla ihmal edilmeyecek, ertelenmeyecek milli meselemizdir.”

 

“Geçmişi inkar ederek değil, birikmiş değerleri sahiplenerek üstüne katmalıyız”

Şanlıurfa olarak yarınlara daha donanımlı hazırlanmak gerektiğini ifade eden Coşkun, “Eğitime her zamankinden daha fazla önem ve öncelik vermemiz gereken dönemlerden geçiyoruz.

Yeni eğitim-öğretim yılına sıkıntılı bir atmosferde girdiğimiz aşikârdır. Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi olarak ilimizin eğitimdeki temel sorunlarına, eğitim çalışanlarının ve camiasının meselelerine ilgisiz kalmamız beklenemez. Milli Eğitim Bakanlığımız, hinterlandı itibariyle uygulamaları ülke nüfusunun tamamını etkileyen bir pozisyona sahiptir. Ve dahi ilimizde eğitimi ilgilendiren tasarrufların da bu hinterland sebebiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her birimize ayrı ayrı maliyet üreteceği açıktır. 2017-2018 eğitim öğretim yılına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba'nın liderliğinde, sayın Milletvekillerimizin ve sayın Valimizin gayretleri ile Şanlıurfa'ya aktarılan ve milyonlarla ifade edilen yatırımların mutluluğunu ve iftiharını yaşarken, Milli Eğitim Müdürlüğümüzdeki çalkantıların, bu olumlu atmosferi heba edecek bir yönetişim hatasına kurban edilme ihtimalinin kaygısını taşıyoruz. Bu şekilde senkronize bir ortam yakalayıp bunu yatırımlara dönüştürmek her zaman nasip olmayabilir. Bu minvalde başarılı olmanın yolu geçmişi inkar etmekle değil, geçmişin bakiyesinde birikmiş değerlerin sahiplenilmesi ve üzerine değer katılması ile olur. Son 14 yıldır Milli Eğitim alanında atılmış iyi niyetli adımların tamamını hiçe sayarak ters yüz edip, verileri çarpıtarak algı oluşturmak sorumluluk sahibi insanların uzak durması gereken konulardır.”

 

 

“Geçmişte yapılan yatırımlar, sanki başka bir ülkenin bakanlığı yapmış gibi gösteriliyor”

Şanlıurfa’nın sorunları konuşan değinen Başkan Coşkun şunları kaydetti, “Gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğünde, gerek ilimizin geleceğini şekillendiren siyasilerimizle, gerekse de Bakanlık düzeyinde yaptığımız görüşmelerde Şanlıurfa'nın devasa sorunlara sahip olduğunu, topyekün bir atakla ancak bu sorunların teşhis edilebileceğini, çözümü noktasında da sabırla ve kararlılıkla mücadele edilirse başarılı olunabileceğini vurguladık. Didaktik aforizmalarla bu sorunlara çözüm bulunamayacağı gibi, bilimsellikten ve gerçeklikten uzak hamasi cümlelerin de fayda değil zarar ürettiğini, çözümü değil çözümsüzlüğü tetiklediğini ifade ettik.  Geçmişte yapılan yatırımları, sanki başka bir ülkenin hükümetine ait bir Bakanlık tarafından yapılmış gibi gösterip,  aynı futbol takımını tutan taraftarların maç izlemesi gibi insanları itibar suikastına maruz bırakarak, devleti ve devletin kurumlarını ötekileştirici bir dille sopa olarak kullanıp, mevcut hükümet dışında hükümet etme iddiası ve çabasında olmak Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle "Eski Türkiye" refleksleridir.”

 

“Kişiler gelip geçer aslolan eserlerdir”

"Herkesin hatası ve eksikliği vardır" kaidesini dile getiren Başkan Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü, “uzun yıllardan beri İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE biriminde görev yapan; yetenekleri, meziyetleri, vizyoner yapıları, mesai şartı olmaksızın çalışma prensipleri itibariyle Türkiye'ye mal olmuş bu ekibin itibar suikastına maruz bırakılmasına Şanlıurfa kamuoyunun gönlü razı değil. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan robot müsabakasında bir Meslek Lisemizle beraber Türkiye'yi temsil eden, elini kullanamayan minik yavrumuza yaptıkları düşük maliyetli robot el ile ailesinin hayır dualarıyla belki de cenneti kazanan, Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla sayısız öğrenciyi ve öğretmenimizi hafta sonları ilimizin tarihi ve turistik mekanlarıyla buluşturan AR-GE ve STEM merkezi çalışanlarına reva görülen cümleler zülf-i yâre dokunmuş, eğitim çalışanlarının vicdanlarını yaralamıştır. Kalifiye bir çalışanın yetişmesinin ne kadar zor olduğunu 'derdi millet' olan herkes çok iyi bilir. Kişiler gelip geçer, aslolan eserlerdir.”

 

“Tüm Öğrencileri ve velilileri memnun edecek bir sistem gelmeli”

TEOG sistemine değinen başkan Coşkun, “TEOG yerine tüm öğrencilerimizle velilerimizi memnun edecek doyurucu bir  sistemin ikame edilebilmesi için elbirliği ile çabalamamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu yıl okullarda dağıtılan kitapların içerikleri ile ilgili her gün yeni bir skandal patlak veriyor. Öğretmen sayımızın 5'te 1'ine yakınını il dışına uğurlamış ve öğretmen açığının kapatılması için kalıcı çözümler bulma arayışındayız. Normal eğitime geçmeyi bırakın, hâlâ ilköğretim okulu olarak öğretim yapılan okullarımızın Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda ayrıştırılmaları ve "ikili öğretim" faciasından bir an önce kurtulabilecek kalıcı çareler üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor.”dedi.

 

AR-GE ekibine, Mevsimlik işçileri ve öğretmen açığına değindi

AR-GE ekibine, Mevsimlik işçileri ve öğretmen açığına değinen Başkan Coşkun şunları kaydetti, “Mevsimlik tarım işçisi çocuklarımızın durumu, sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğü, okulların ders başı yapmış olmasına rağmen birçok okulda devam eden onarımlar, Bakanlığımızın tüm iyi niyetli çabalarına rağmen 7 bin civarında olan öğretmen açığımız... Mili Eğitim Müdürlüğünde çalışan tüm personelin odaları değişti, AR-GE ekibinde önce bireysel ayrılmalar yaşandı, ardından ekipteki 19 kişi görevden alındı. Okulların açılmasına az bir süre kala 5 İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı görevden alındı. Yine okullar açıldıktan sonra 3 İlçe Milli Eğitim Müdürünün görev yerleri değişti. Sırada ne gibi değişikliklerin olduğu da muamma... Bu cümleleri Şanlıurfa ilinde yaşamayan her hangi bir vatandaşımıza okusanız "Hayırdır! Biz 15 Temmuz'u atlattığımızı sanıyorduk." diyecektir. Çünkü başka türlü bu yaşananların ve yaşanması muhtemel vakıaların izahını yapmak mümkün değil. Ya biz 15 Temmuz'u atlatamadık, ya da Şanlıurfa kamuoyu olarak teatral bir rüyanın son sahnesindeyiz. Bu kadar köklü değişikliğin yapıldığı bir yerde kamuoyunun bilgilendirilmesi için mantıklı bir izaha ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışanlar başarısız oldukları için görevlerinden alındılarsa bunun tespitini yapacak belgeler var mıdır? Bir yolsuzluk, usulsüzlük veya memurun vakarına yakışmayacak bir şey varsa, açılan bir soruşturmaya dayanarak  bu yola gidilmişse kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bu çalışanların tamamı aynı gerekçe ile mi görevlerinden alındı veya yerleri değiştirildi. Kamuoyunda bu tasarrufla ilgili oluşan intibadan ve dip basınçtan haberiniz var mı?” diyerek sözlerine son verdi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!