olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Coşkun: ‘Eğitimde yeni müfredata ihtiyaç var’

Coşkun: ‘Eğitimde yeni müfredata ihtiyaç var’
2016-2017 eğitim-öğretim yılının birinci döneminin bitmesi ile ilgili Şanlıurfa Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun yaptığı açıklamada, Eğitim çalışanlarının birçok olumsuzluğa rağmen özveriyle çalıştıklarını ve iyi bir gelecek için yeni bir müfredata ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Haber: Mehmet Kaması

Türkiye’de 2016-2017 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi  dün sona erdi. Birçok öğrenci karne heyecanı yaşarken Şanlıurfa Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun da 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğretmenlerin sorun ve sıkıntısının çözülmesi gerektiğini ve eğitimin daha kaliteli hale getirilmesi adına yeni müfredat ve öğretmen atamalarının şart olduğunu belirtti. Devlet okullarının sürekli maddi sıkıntılar içinde olduğuna da vurgu yapan Coşkun, okullara özel olarak ek bütçenin verilmesi gerektiğini ve okullardaki maddi sıkıntıların giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

‘Eğitim gündeminde olağan hale dönülmelidir’

“Öncelikle eğitim gündeminin olağan hâle gelmesi için herkes üzerine düşeni bir an evvel yapmalıdır.” diyen Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, “Terör örgütlerinin bertaraf edilmesine, elemanlarının ve uzantılarının siyasal zeminden kamu düzenine, kamu personel sisteminden ekonomik sisteme bütün alanlardan tasfiye edilmesine yönelik faaliyetler, demokratik işleyişin, hukuk düzeninin ve insan haklarına dayanan toplumsal hayatın korunması amacıyla hukuk kurallarına bağlılık ve adaletin tesis edilmesi ekseninde hassasiyetle ve hızla yürütülmelidir. Çok sayıda öğretmenin halen açıkta bekletilmesinin, birçoğu hakkında hâlâ bir inceleme/soruşturma yapılmamış olmasının mesleki ve sosyal yansımaları göz önüne alınarak, suçu tespit edilenlerin cezalandırılması, masum olanların ise bir an önce görevlerine iade edilmesi gerekmektedir.” dedi.

‘Sorunlarımızın çaresi çağa uygun ders programlarından geçmektedir’

“Yoğun bir değişimin yaşandığı bugünün dünyasında meraklı, öğrenmeye istekli, üretken, öz güvenli, kendini iyi ifade edebilen, sürekli yeni şeyler öğrenebilecek ve yeni fikirler bulup bunları uygulayabilecek insan kaynağına ihtiyaç vardır.” diyen Şanlıurfa Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, “Eğitim sistemimiz, Anayasa’dan başlanarak kanunlar, yönetmelikler ve diğer mevzuat çerçevesinde çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, milletin beklentilerini karşılayacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.” diye konuştu.

İstihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan eğitimcilere ek tazminat verilmesini,

Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki öğretmenlerin görev sürelerinin uzatılması gerektiğini belirten İbrahim Coşkun, “Kalkınmada öncelikli bölgelerde kalıcı öğretmen istihdamının sağlanamaması önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Söz konusu yerlerde, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde bir öğretmenin görevde kalma süresi ortalama 1,5 yıldır. Bu durum, eğitim ve öğretimde istikrar sorununa neden olmaktadır. Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan eğitimcilere bölgenin mahrumiyet durumuna göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmesi, istikrarlı bir istihdam sağlayacaktır. Bu nedenle, hükûmet cebri yöntemleri dayatarak değil, teşviki yöntemleri özendirerek istikrarlı, kalıcı ve verimli bir istihdam politikasını benimsemelidir.” şeklinde konuştu.

‘Okullara bütçe verilmesi kararı hayata geçirilmelidir’

Devlet okullarının maddi sıkıntı yaşadığı için okullara maddi bütçenin de verilmesine değinen Coşkun, “Eğitim-Bir-Sen’in Milli Eğitim Şûrası’nda sunduğu tekliflerden olan ve şûra genel kurulunda da kabul edilen okullara bütçe verilmesi kararı, bir an önce uygulanmalıdır. Okul yöneticilerinin asli görevlerini yerine getirmelerinin önündeki en büyük engel olan bütçe sorunu; öğretmeni, yöneticiyi ve veliyi karşı karşıya getirmekte, bundan en fazla zararı yine okul yönetimleri görmektedir. Bunun önüne geçmek için merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okullarda tahsildarlığa son verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

‘Kılık kıyafet dayatması yapılmamalı’

Öğretmenlerin kılık ve kıyafetinde dayatılma olmaması gerektiğini söyleyen Coşkun, “Kamu görevlilerini ilgilendiren çerçeve yönetmelikte acilen değişikliğe gidilerek, öğretmene ne giyeceğini bilemeyen kişi muamelesi yapılmamalı; mülki idare amirleri ile eğitimciler arasında tartışma konusu yapılan, eğitimcilerin moralini bozan, eğitimin niteliğini düşüren çağ dışı kılık ve kıyafet yönetmeliği derhal kaldırılmalı; insan hak ve hürriyetlerine uygun, özgürlükçü bir anlayış doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılmalıdır.” sözlerini kullandı.

‘Öğretmenlere alan değişikliği hakkı tanınmalıdır’

“Alan değişikliği konusunda verilen sözlerin tutulmaması, alan değişikliği yapmak isteyen ve alan değişikliği yapamadığı için mağdur olan çok sayıda öğretmenin kariyer planlaması yapmasına engel teşkil etmiştir.” vurgusunu yapan İbrahim Coşkun, “Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda ivedi olarak adım atmalı ve alan değişikliği hakkı tanımalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilere seçme hakkı verilmelidir”

Sürekli gündemde olan karma eğitimde öğrenci ve velilerin seçme hakkı olması gerektiğini söyleyen İbrahim Coşkun, “Öğrencilere ve velilere seçme hakkı tanımayan karma eğitim uygulaması terk edilmelidir. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nda yer alan, ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır’ ibaresi değiştirilerek, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

‘15 günlük dönem iyi değerlendirilmeli’

Konuşmasının ardından öğrencilerin 15 günlük  ara dönem tatilini iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen  İbrahim Coşkun, “Öğrencilerimiz 15 günlük ara tatili iyi değerlendirmeli, hem dinlenmeli hem de başarısız oldukları alanlarda çalışmalı, en önemlisi de fırsat buldukça bol bol kitap okumalıdır. Velilerimiz, karne dolayısıyla öğrencilere hiçbir şekilde baskı yapmamalıdır. Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen olarak, başta öğretmenlerimiz olmak üzere, bütün eğitim çalışanlarımızı emeklerinden dolayı tebrik ediyor; 2016-2017 eğitim-öğretim yılı ikinci kanaat dönemine sorunlarından arınmış olarak girmelerini diliyoruz.” diye ifade etti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!