olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Çoraklaşma, betonlaşma ve zehir!

Çoraklaşma, betonlaşma ve zehir!
Doğaya atılan zirai ilaç ambalaj ve kutuları doğaya ve tarım arazilerine ciddi zararlar veriyor. Uzmanlar çiftçileri duyarlı olmaları konusunda uyarıyor.

Haber: Hasan RAY

Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesinde tarım arazilerinde  kullanılan zirai ilaç ambalaj ve kutularının çevreye rastgele atılması doğaya büyük zarar veriyor. Tarlalarda ekili olan ürünlerin, çeşitli hastalık ve haşerelerden korunması için kullanılan zirai ilaçlar, amacının dışında etkilere neden oluyor. Kullanılan ilaçların ambalaj ve kutuları gelişigüzel doğa atılması dönüşü olmayan zararlara neden oluyor.

Çoraklaşma ile karşı karşıya

Şanlıurfa Türkiye’de tarımsal alanda oldukça önemli bir konuma sahiptir. Özellikle hububat, fıstık ve pamuk üretiminde Türkiye’de söz sahibi olan Şanlıurfa’da tarım arazilerinde artan tehlikeler farklı boyutlar kazanmaya devam ediyor. Büyük ovaların sulama projeleriyle suya kavuşması ile çoraklaşmayla karşı karşıya kalan tarım alanlarını başka tehlikeler de bekliyor. Uzmanlar tarım alanlarının korunması adına ciddi çalışmalar gerektiğini belirtiyor.

 

Betonlaşma kanser oldu

Çoraklaşmanın yanında karşımıza çıkan bir diğer sorun ise betonlaşmadır. Betonlaşma Şanlıurfa’da tarım arazilerinde kanser gibi yayılarak büyüyor. Betonlaşmanın önüne geçilmesi adına ciddi anlamda önlemlerin alınmaması toprakların kaybolmasına neden oluyor. Konuyla ilgili sürekli açıklamalar ve uyarılarda bulunan uzmanlar ise sadece konuştuklarıyla kalıyor. Yetkililer hala tarım topraklarının imara açılmasına seyirci kalıyor.

Zirai ilaçlar zarar veriyor

Şanlıurfa’da tarım arazilerini gizliden tahrip eden bir diğer ve en önemlisi zirai ilaçlar olarak kabul ediliyor. Tarlada ekili olan ürünleri gelişiminin sağlanması, hastalık ve haşerelere karşı kullanılan zirai ilaçlar, toprağa ve toprakla birlikte doğaya ciddi zararlar veriyor. Aşırı kullanımdan dolayı toprağın kirlediğine dikkat çeken uzmanlar çiftçileri ve onları denetleme göreviyle yükümlü olan kurumları uyarıyor.

Uzmanlar uyarıyor

Konuyla ilgili çiftçi ve yetkililere uyarılarını sürdüren uzmanlar, “Doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir tarım için tarım arazilerinin her türlü hor kullanıma karşı korunması gerekiyor. Bu kullanımdan kastımız, betonlaşma, aşırı sulama, çoraklaşma ve aşırı zirai ilaç kullanımı ve ilaç ambalajlarının doğaya atılmasıdır. Bu anlamda yetkilileri ivedilikle çalışma başlatması gerekiyor” dedi.

İnsan sağlığını tehdit ediyor

Özellikle zirai ilaç ambalajları konusunda ciddi uyarılarda bulunan uzmanlar, “Bunun önüne geçebilmek için ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi, üretimin kaçınılmaz olduğu

durumlarda ise öncelikle tekrar kullanılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması ve enerji kaynağı olarak kullanılması esas alınabilir. Bu çok önemli bir noktadır çünkü bu ambalajların sebep olduğu zararlar doğanın yanında insan sağlığını da tehdit ediyor” diye konuştu.

Doğal kaynakları kirletiyor

“Bu tehlikenin bir an önce farkına varılması gerekiyor” diyen Uzmanlar, “Doğal kaynakların korunması için mutlaka yetkili birimler ve çiftçilerimiz elini taşın altına koymalıdır. Boş ilaç ambalajlarının usulüne uygun olarak imha edilmesi gerekmektedir. Yani boş ilaç ambalajları rastgele biçimde yakılmamalı, cam ve plastik şişelerin tarla, bahçe veya su kaynaklarının etrafına atılmamalıdır. Bu ambalajların uygun yer ve zamanda imha edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!