olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Çocuklara kütüphaneleri sevdirme projesi başladı

Çocuklara kütüphaneleri sevdirme projesi başladı
Şanlıurfa Halk Kütüphanesi tarafından örnek proje olarak gösterilen çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutma ve kütüphaneleri sevdirmek amacıyla Kent Müzesinde seminer düzenlendi.

Haber: Mehmet Kaması
Okuma oranının en düşük olduğu iller arasında gösterilen Şanlıurfa’da yeni nesil çocuklara kütüphaneyi sevdirmek amacı ile Kültür Bakanlığının destekli “Çocukları kötü alışkanlıklardan korumak ve kütüphaneleri sevdirmek” projesinin ilk ayağı bir önceki gün Kent Müzesinde yapıldı. İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından düzenlenen proje bir önceki gün Kent Müzesi içereninde bulunan İl Halk Kütüphanesinde gerçekleşti. 
“Çocukları kötü alışkanlıklardan korumak ve kütüphaneleri sevdirmek” projesinin ilk gününde çocuklara madde bağımlılığının zararlarıyla ilgili sine vizyon gösterisi izletildi. Çocuklar ardından Kent Müzesini gezdiler. Konu ile ilgili konuşan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muhanur Koçak, Bugün gerçekleştirdikleri projenin ilk ayağı olduğunu ve bundan dolayı ilk olarak ilkokul öğrencileriyle bu projeye başladıklarını ve ileriki aşamalarda bunun ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini de kapsayacaklarını belirtti. 
‘Kötü alışkanlıklarla ilgili sinevizyon gösterimi var’
Çocuklara kütüphane alışkanlıkla, kütüphaneye gelip gitme, üye olma gibi konuları nasıl çözecekleri ile ilgili kısa çizgi filmini çocuklara izleteceklerini belirten İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muhanur Koçak, “Kötü alışkanlıklara ilgili de bir sine vizon gösterimiz var. Okullara anlaşma içerisindeyiz. Fatih Sultan Mehmet İlkokulun hocaları bizi kırmadı devamlı onlarla fikir alışverişi yapıp birlikte çalışıyoruz. Fatih Sultan Mehmet İlkokulun hocaları bugün bize iki sınıfın öğrencilerini getirdi bugün bu çocuklarımıza faydalı bilgiler kazandırmaya çalışacağız’’dedi.
‘Üniversitedeki öğrenciler bilgi edinmek için geliyorlar’
“Sadece Fatih Sultan Mehmet İlkokulun değil, Şanlıurfa’da ki hemen hemen tüm okullarımız anasınıfı, ilköğretim, ortaokul, lise gözetmek sızın kütüphanemize geliyorlar” diyen İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muhanur Koçak, “Hatta üniversiteden de öğrenci gruplarımız gelip ihtiyacı olan bilgileri ediniyorlar. Yüksek lisans yapan öğrencilerimiz de araştırma konularını gelip kütüphanemizde araştırıp bilgi sahibi olabiliyorlar. Üniversitede ki öğretim görevlileri hocalar öğrencilerini getirip hem kütüphane ye gelme, hem de kütüphaneye üye olma konusunda da çalışmalarımız devam ediyor.’’ diye konuştu.
‘Mahkûmları kütüphaneye getirip kitap okuma alışkanlığı edinmek’
“Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile birliktede çalıştıklarını söyleyen Mahanur Koçak,  “Denetimli serbestliğinden yararlanan mahkûmları kütüphaneye getirip burada mahkûmlara kitap okuma alışkanlığını benimsetmek. Mahkûmların bir daha kötü alışkanlıklar edinip ceza evlerine gireceklerine kitap okuyup bilgi sahibi olmalarını aşılamak. Bizim önceliğimiz kütüphanelerin kitaplarla dolu olmadığını ön yargısını kırmak.” ifadelerini kullandı.
‘Kütüphane’de anne Köşesi kurduk’
Bir çocuk kütüphaneye geldiğinde burada oyun da oynayabilir, ödevini de yapabilir, araştırmada yapabilir.” Diyen Koçak, “Biz zoraki olarak gelen çocuğun eline burası kütüphane al eline kitabı oku demiyoruz. Çocuk buraya geldiğinde önce oyununu oynuyor, resim yapıyor bunlardan sıkıldığında eline bir kitap alıp okuması bizim için bir kazanç. Bu şekilde Şanlıurfa’da ki çocuklara kitap okuma alışkanlığını ve kütüphaneyi sevdirmeyi amaçlıyoruz. Veliler ile ilgili de bir çalışmamız bulunuyor. Veliler çocuklarını buraya getirdiklerinde oturup sıkılmaya başlıyorlardı. Buna bir çözüm olarak Anne Köşesi kurduk. Veliler bekleme salonunda çocukları beklerken kitap okuyarak hem daha bilgilenmiş olacaklar hem de sıkılmayacaklar. Anne Köşesinde annelerin ilgi alanına giren kitaplar bulunuyor. Bu şekilde anneleri de kazanmış olduk.” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!