Gürer, 2024 yılı boyunca kuraklık, düşük alım fiyatları ve plansızlık gibi nedenlerle tarlada kalan ürünlerin ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Ayrıca, AKP'nin büyük şirketlere sağladığı vergi aflarının bu yıl çiftçilere de uygulanması gerektiğini ifade etti. Gürer, çiftçilerin yaşadığı mali zorluklara dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu iki kanun teklifine de değindi.
**Çiftçiler Borç Batağında**
Ömer Fethi Gürer, 2024 Haziran ayı itibariyle çiftçilerin toplam borçlarının 699,9 milyar TL'ye ulaştığını, bu borç miktarının 2004 yılına kıyasla 132 kat arttığını açıkladı. Gürer, aynı dönemde çiftçilerin döviz cinsinden borçlarının %428 oranında artış gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, çiftçilerin bankalara ödeyemedikleri kredi borçlarının takipteki miktarının 2004 yılında 210,7 milyon TL iken, 2024'te 2,6 milyar TL’ye çıktığını belirtti.
**2024 Yılı Çiftçinin Kara Yılı Oldu**
CHP'li Gürer, 2024 yılının, AKP'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçiler için "kara bir yıl" olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Kuraklık, sulama suyu yetersizliği ve düşük ürün fiyatları nedeniyle birçok ürün tarlada kaldı. Ayrıca, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin maliyetlerini karşılayamaması nedeniyle süt ineklerini kesime göndermek zorunda kaldıklarını, artan mazot, gübre ve enerji maliyetlerinin çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürmelerini neredeyse imkânsız hale getirdiğini ifade etti.
**Zengine Af Var, Çiftçiye Borç Erteleme Yok**
Gürer, AKP iktidarının 2002-2024 yılları arasında büyük şirketlere 14 kez vergi affı çıkardığını, ancak çiftçilere aynı ayrıcalığın tanınmadığını söyledi. Çiftçilerin yüksek faiz oranları ve dalgalanan ekonomik koşullar nedeniyle borç yükünün giderek arttığını belirten Gürer, AKP'nin çiftçilerin borç faizlerini silmesi ve borç taksitlerini 2027'ye kadar ertelemesi gerektiğini savundu.
**Gürer'den Çiftçiye Can Simidi: İki Kanun Teklifi TBMM'de**
Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin mali zorluklarını hafifletmek için TBMM'ye iki ayrı kanun teklifi sundu. İlk teklif, tarımsal kredilere uygulanan faizlerin Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanması ve ana para borçlarının Ocak 2027'ye kadar ertelenmesini öngörüyor. Diğer teklif ise, esnaf ve sanatkârların da desteklenmesini amaçlıyor ve değişken faiz uygulamasının kaldırılmasını içeriyor. Bu adımların çiftçilerin ve esnafın borç yükünü hafifletmeyi hedeflediğini belirtti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.