olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

"Cezalandırmayın, onları anlamaya çalışın"

"Cezalandırmayın, onları anlamaya çalışın"
Cuma günü yarıyıl tatili başlıyor ve milyonlarca öğrenci karne alacak. Peki olumlu veya olumsuz karneler karşısında öğrenci-veli arasındaki ilişki nasıl olmalı?

(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)

2019-2020 Eğitim öğretim yılının ilk yarısı tamamlanıyor. Cuma günü öğrenciler karne alacak ve Şanlıurfa’da yaklaşık 700 bin civarında öğrenci için sömestr tatili başlayacak. Uzmanlar, olumsuz karneler karşısında velilerin çocuklarını anlamaya, olumsuzluklardan çok olumlu yönlerini vurgulamaları gerektiğini belirtiyor.

“BAŞARILI BİR GELECEK İÇİN KIYASLAMA YAPMAYIN”

 Her öğrenci başarısız olamayacağı gibi, her öğrencinin başarılı olması da beklenemez. Bu durumda ailenin tavır ve davranışları ön plana çıkıyor. Öğrenciler kadar velileri de heyecan sarıyor. Karnesi zayıf olan öğrencilerin bir sonraki dönemde eksiklerini gidermesi adına velilerin dikkatli olması gerektiğini belirten uzmanlar, ailelere bu konuda büyük görev düştüğünü söylüyor. Çocukları anlamaya yönelik bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirten psikolog Reşat Sağlam, “öğrenci, karnesi zayıf diye utandırılmamalı ya da cezalandırılmamalı. Kötü karne getiren çocuğa baskı yapıldığı zaman bir sonraki dönemde çok daha kötü bir karne getirecektir. Veliler kesinlikle çocuğunu başkalarıyla kıyaslamamalı. Çocuğun olumlu yönlerini vurgulayın, onları empoze edin ki gelecekte başarıya odaklansın” dedi.

“SORUNLARLA BAŞA ÇIKMANIN YOLLARINI ANLATIN”

Herkesin öğrencilik hayatında başarısız bir dönem geçirdiğini dile getiren Sağlam, ebeveynlerin çocuğa hissettirmeden kendi hayatı ile çocuğunun hayatı arasında bir kıyas yaparak empati kurması gerektiğini söyledi. Velilerin, kendi hayat tecrübesinden yola çıkarak çocukları anlamaları gerektiğini belirten Sağlam, “Öncelikle şunu söyleyeyim; çocuğun karnesi değerlendirilirken, başarı da başarısızlık da sadece çocuğun değildir. Velilerimizin bunu göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Ebeveynler, kendilerini de değerlendirmeli, objektif olmalıdır. Çünkü aile bir sistemdir ve bu böyle sürer gider. Dolayısıyla kötü karne karşısında çocuğu azarlamak yerine ona sorunlarla başa çıkmanın yollarını anlatın” diye konuştu.

VELİLERİN DOĞRU BİLDİĞİ YANLIŞLAR;

Her karne dönemi geldiğinde uzmanlar ebeveynleri karne konusunda uyarıyor ancak doğru bilinen yanlışların çoğu devam ediyor. Başarısız olan öğrencilerin bir kısmı aileleri tarafından rencide edilirken, başarılı olan çocuklar da aileleri tarafından çok uç noktalarda övülüyor. Her ikisinin de yanlış olduğuna dikkat çeken psikolog Sağlam, “karne alınırken, bu karnenin her şey olmadığının farkında olmamız gerekiyor. Yani, başarısız bir karne öğrencinin hayatta başarısız olmadığını göstermediği gibi, olumlu bir karne de öğrencinin tam anlamıyla başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Her şeyi orta seviyede çocuğa hissettirin. Nasıl ki çocuğu rencide etmek, azarlamak kötü ise, aşırı derecede övmek de bir o kadar yanlış. Karneyi kesinlikle hayat başarısı olarak görmeyin. Kesinlikle cezalandırma olayını unutmamız gerekiyor. Karneyi bir genel olarak ele almamız gerekiyor. Sadece olumlu ya da olumsuz yönlere takılmak çok yanlış” ifadelerini kullandı.

ÖDÜL VE CEZALAR PSİKOLOJİYİ ETKİLER

Olumlu ve olumsuz karne karşısında ailenin tavrını değerlendiren Sağlam, ödülün de cezanın da çocuğun ruhsal yapısına etki ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “cezanın bir başarı getirdiğine hiç kimse şahit olmamıştır. Tam aksine çocuğun daha da içine kapanmasına yol açıyor. Uzun vadede çocuğun dışarıya karşı kapanmasına yol açacaktır ve başarısızlıklar ondan sonra da devam edecektir. Bunun yerine, daha şefkatli bir yaklaşımla çocuğu anlamaya çalışın. Bu tutum, birçok sorunun çözümünü bulacaktır. Normal seviyede ödüllendirilirse çocuğun özgüveni artacaktır ve geleceğine çok daha olumlu bakacaktır. Her şeyi dozunda yaşamak gerekiyor.”

“ÇOCUKLA ZAMAN GEÇİRİN”

Ara tatilde çocukların keyifli vakit geçirmesinin önemine de vurgu yapan Sağlam, “tatil yapıp başka insanlarla tanışan, ilişki kuran çocuklar bundan keyif alacaktır ve kendi kimliklerini oluşturacaktır. Dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirip, onların özel olduğunu hissettirmesi gerekiyor. Çocuğunuzu alıp sinemaya bir yemeğe ve kısa da olsa bir geziye gidebilirsiniz. Çocuk, bundan büyük keyif alacaktır ve hayata daha da pozitif bakmaya başlayacak” diyerek aileleri uyardı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!