olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Canbeyli OLAY\'a konuştu VİDEO

Canbeyli OLAY\'a konuştu VİDEO
Şu anda İzmir’de yaşayan Prof. Dr. Bahattin Canbeyli, “Evet bir hastane yolsuzluk yapmışsa cezasını verirsin. Fakat bu hiçbir zaman için hastane kapatma olmamalıdır” dedi.

Röportaj:Ayetullah Yüksel

 

Foto:Ahmet Doğan

Şanlıurfa’nın yetiştirdiği ve Türkiye için bir değer haline gelen Profesör Doktor Bahattin Canbeyli, Urfa’da görev yaptığı süreç içerisinde yaşadığı anılarını, mesleki tecrübelerini, Urfa’da sağlık alanındaki gelişmeleri gazetemiz Şanlıurfa Olay’a anlattı.

 İşte o röportaj:

 Hocam öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Profesör Doktor Bahattin Canbeyli, genel cerrahım, Urfalıyım ama şu anda İzmir’de ikamet etmekteyim. Evliyim 3 çocuğum var. Onlar da büyüdüler, eğitimlerini tamamladılar. Şu anda Urfa Belediyesi’nin davetlisi olarak memleketimde bulunuyorum. Çok mutluyum…

 

ESKİ DÖNEMİ ARIYORUM

Hocam geçmişe dönersek sizin öğrencilik yıllarınızdaki eski Urfa ile şimdiki Urfa sosyal anlamda biraz değerlendirir misiniz?

Sosyal alanda bizim zamanımızda Urfa nüfusu azdı herkes birbirini tanırdı. İnsanlar arasında büyük ve küçükler arasında saygı vardı. Biz dar bir sokakta büyüklerimizin önüne geçemezdik. Geçtiğimiz takdirde çevremizden ve büyüklerimizden tepki alırdık. Fakat şu anı düşünecek olursak büyüyen Urfa kozmopolitik bir şehir olmuş ve değişik guruplardan insanlar var. Eski dönemi arıyorum desem hata olmaz.

 

KENDİ EKİBİMİ KURDUM

Meslek hayatınızda Urfa’da çok ilginç anılarınız vardı. Urfa’da ciddi anlamda haftada bir ameliyat yapılırken siz ilk başladığınızda fakültede günde 10-15 ameliyat yapıyordunuz. O günleri sağlık anlamında bize anlatır mısınız?

Biz Urfa’da yetişmiş ve Urfa’da ilk ve orta eğitimini görüp Urfa dışına çıkan Urfalılar olarak en büyük arzumuz ‘Urfa’ya acaba kendi mesleğimiz paralelinde nasıl bir faydamız dokunur’ diye düşünürüz. En büyük arzumuz budur. İzmir’de bir cerrahi klinikte çalışıyordum çok rahattım. O sırada Manisa Üniversitesi’nden Konya’dan üniversiteye geçmem için teklifler geldi. Ben ‘hayır buralara gidemem eğer Urfa olursa gider çalışırım.’ Ve 2000 yıllarında açılan Urfa’da bir profesörlük kadrosuna müracaat ettim ve bütün bilimsel yayınlarımı jüriye yolladım. Jüri bu yayınları yeterli gördükten sonra genel cerrahi ana bilim dalı başkanı olarak Harran Üniversitesinde Başladım.Harran Üniversitesi, o zamanlar o zaman çok olumsuz şartlarda çalışıyordu. Devlet hastanesinin yanında küçük bir hastaneydi. Cerrahi kliniği gerçekten yetersizdi. İlk işim burayı dizayn etmek oldu. Orada yetenekli birkaç arkadaş vardı. Ellerinden tutup kariyer yapmalarını sağladım. Benim dönemimde 4 tane genel cerrahi doçenti yetiştirdim ve ekibimi kurdum. Özellikle fakir halka çok yardımcı olduk. Benden önceki ameliyat sayısının 4-5 katı kadar ameliyat yaptık.

  Siz İzmir’de yaşıyor ve özel hastanelerde çalışıyorsunuz şu anda hekim anlamında sağlık anlamında baktığınız zaman Urfa ile İzmir’i kıyasladığınız zaman aradaki farklar nelerdir?

Urfa’da gerçekten yetenekli arkadaşlar var. Burada bir Üniversite kuruldu. Güzel bilimsel çalışmaları var ve bunlar yayınlanıyor. Ben Harran Üniversitesinde çalışırken en büyük arzum Urfalı olup da hekim olan ve Harran Üniversitesinde ihtisas yapan kişileri klinikte bırakıp kariyer yapma olanağı sunmaktır. Ben bununla ilgili o zaman üniversite yönetimiyle ters düştüm. En büyük arzum bunların hastanede kalıp burada kariyer yapmasıdır.

 

YANLIŞ BİR DEVLET POLİTİKASI OLARAK GÖRÜYORUM

Urfa’da özel hastanelerde son günlerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu hastanelerin SGK ile olan sözleşmeleri feshedildi. Urfa’da hastane kalmadı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu halkın sağlık sorunundan kaynaklanıyor. Bugün ki sağlık politikasını hekimler olarak gerçekten yanlış buluyoruz. Hastaneleri kapatmak çözüm değildir. Evet hastaneler bugün yaşayabilmeleri, için bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Fakat bu da devlet politikasıdır. Evet bir hastane yolsuzluk yapmışsa cezasını verirsin. Fakat bu hiçbir zaman için hastane kapatma olmamalıdır. Çünkü kapattığın zaman hastane sahibinden ziyade halkın sağlık durumuna darbe vurmuş oluyorsun. Bu nedenle ben birçok yatırım yapmış özel hastanelerin kapatılmasına karşıyım. Yanlış bir devlet politikası olarak görüyorum.

 HEKİMİ BİR İŞÇİ SINIFINA SOKTULAR

İl dışından gelen hekimlerin psikolojik durumu nasıl acaba? Maaş alamayacaklar belki işlerine son verilecek bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hekimlik yeni sağlık politikalarıyla gerçekten çok zor dönemlerini yaşıyor. Hekimi de aynı bir işçi sınıfına soktular. Hekim hastane patronunun emirleri altında patron para kazanmak için aynı zamanda hekime önerlerde bulunuyor. Ve belli bir kazancı sağlamadığı takdirde o hekimin işine son veriyor. O yüzden bu yanlış sağlık politikasının mutlaka düzeltilmesi lazım.

 Son olarak hekim arkadaşlarınıza ve Urfalılara neler söylemek istersiniz?

Hekimlik gerçekten son yıllarda gelişen özel optik sanayi nedeniyle özellikle genel cerrahi çok şekil değiştirmeye başladı. Bu gün monitör tekniğiyle Amerika’daki bir hekim Urfa’daki bir hekimi çok rahatlıkla ameliyat edebiliyor. Bu gerçekten büyük bir geli

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!