olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Camiler dinlenme yeri oldu

Camiler dinlenme yeri oldu
* Şanlıurfa'da kavurucu çöl sıcaklığının 40 dereceye dayanması nedeniyle iftara kadar aşırı susuzluk çekmek istemeyen vatandaşlar camilere sığınıyor. Ancak bu vatandaşlar çeşitli olumsuzluklara neden oluyor. Dinimizin gereği olarak, camilere saygılı olmak gerekir. Camide konuşmak, gülmek, şakalaşmak sevapları yok eder.

Hasan RAY/Şanlıurfa OLAY

Kentin farklı noktalarından Tarihi Hasan Paşa Camisine gelip öğle namazını kılan vatandaşlar, iftar saatine kadar camide klimaların altında, ibadet edilen alanda koyun koyuna uyuyor. Ancak bu davranışlar beraberinde birtakım olumsuzlukları da getiriyor. Günün herhangi bir saatinde camiye namaz kılmaya gelen yerli ve yabancı misafirler, hatta gezi için gelen turistler gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Duruma tepki gösteren bazı vatandaşlar, camilerin ibadet yeri olduğuna dikkat çekerek yetkilileri göreve davet ediyor.

Her sene aynı görüntüler
Her sene mübarek Ramazan ayında karşılaştığımız bir manzara olan; camilerde serinleme ve uyuma görüntüleri bu senede yaşanmaya devam ediyor. Ramazan ayında aşırı sıcak havalardan korunmak adına camilere sığınan vatandaşlar, uygunsuz görüntüler oluşturduğu gibi, namaz kılmak isteyenlere de bir nevi engel oluyor. Caminin ibadet alanlarında koyun koyuna yatanlar yüzünden namaz kılmakta zorlanan vatandaşlar duruma tepki gösteriyor.

Namaz kılmaya gelenler tepki gösteriyor
Camilerin uyuma yeri değil ibadet yeri olduğunu söyleyerek duruma tepki gösteren vatandaşlar, “İbadethanelere biraz saygı olmalıdır. Biz burada yani camilerde namaz kılıp kuran okuyoruz. İbadet yapılan yerlerin temiz ve sessiz olması gerekiyor. Ancak burada uyuyanların çorap kokusundan horlamasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Yetkili kurumların müdahale etmesi gerekiyor” dedi.

Yeşil alanlarda serinlesinler
Kentin belli noktalarında yeşil alanların olduğunu belirten vatandaşlar, “Bu insanların sıcaktan korunmak için burada olduklarını anlıyoruz ancak burası serinleme yeri değildir. İbadet yapılan yerlere biraz saygı gösterilmelidir. Çok serinlemek istiyorlarsa; gidip evlerinde ya da yeşil alanlarda serinlesinler. Kentin belli noktalarında yeşil alanlar var oraları kullansınlar” diyerek tepki gösterdi.

Uyuyanlar kendilerini savunuyor
Ramazan ayının sıcak havaya denk geldiğini ve bu yüzden mecbur kaldıklarını belirten uyuyan vatandaşlar ise, “Havalar çok sıcak ve biz bundan çok etkileniyoruz. Camiler serin olduğu için gelip burada zaman geçiriyoruz. Öğle ve ikindi namazları arası zamanımızı camide geçiriyoruz. Amacımız kimsenin ibadetine engel olmak değildir. Sadece sıcaktan korunuyoruz” diyerek kendilerini savunuyorlar.

Cami avlusunda da aynı manzara
 Hasan Paşa Camisinin avlusunda bulunan su tahliye kanalında da ayrı bir sorun oluşuyor. Halil ür Rahman ve Aynzeliha Göllerindeki suların ana tahliye kanalı olan ve oldukça önemli bir konumda olan su tahliye kanalında çocuklar çıplak bir şekilde yüzerken, yetişkinler ise ayaklarını sıyırıp suda serinliyor. Kimileri de ayaklarında terlikleri çıkarmadan suda serinlemeyi tercih ediyor. Yaşanan bu manzara kentin imajını zedeliyor.

Güvenlikçiler de bir hayli dertli
Balıklıgöl platosunda görev yapan özel güvenlik ekipleri de bu durumdan oldukça dertliler. Gün boyu çocukları ve yetişkinleri uyarıp müdahale ettiklerini söyleyen özel güvenlikçiler, “Durumdan bir hayli dertliyiz. Çocuklar çıplak bir şekilde suya giriyor. Yetişkinler ise, ayaklarını suya sokarak çirkin görüntülere sebep oluyor. 
Müdahale ettiğimizde yanlış anlaşılıyor. Müdahale etmediğimizde de ayrı bir sorun yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kentin imajına zarar veriyor
Her yıl yaşanan bu sıkıntılı görüntüler ulusal medyada yerini alıyor. Ana akım medya ve ulusal haber sitelerinde yerini alan bu görüntüler Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun dini ve tarihi merkezlerinden olan Şanlıurfa için prestij kaybına neden oluyor. Her yıl yüz binlerce turistin karşılaştığı bu görüntülerin kentin imajı ve prestiji açısından son bulması gerekiyor. 
Bilindiği gibi; dinimizin gereği de camilere saygılı olmak gerekir. Camide konuşmak, gülmek, şakalaşmak sevapları yok eder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
“Mescitte dünya kelamı söyleyenin ağzından kötü bir koku çıkar. Melekler, “Ya Rabbi, bu kulun mescitte söylediği kelamdan dolayı, ağzından çıkan fena koku bizleri rahatsız ediyor” derler. Hak Teâlâ da buyurur ki: -İzzim celalim hakkı için, onlara büyük bela veririm.-” [Ey Oğul İlm.]
İhtiyaç olmadan mescitte konuşulmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
“Ahir zamanda bazı kimseler, mescidlerde dünyadan konuşacaklar, dünya kelamı söyleyecekler. Onlarla beraber olmayın! Allahü Teâlâ'nın böyle kimselerle işi yoktur.” [İbni Hibban]
Camide oturmak sevaptır. Hadis-i şerifte, “Beş şey ibadettir: Az yemek, camide oturmak, Kâbe'ye, Mushafa ve âlimin yüzüne bakmak” buyuruldu. (Deylemi)
Burada camide oturmaktan kasıt, uyumak değildir, mecbur olmadıkça oturup dünya kelamı konuşmak değildir. Hele uyumak, yan gelip yatmak hiç değildir.
 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!