olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Cam Filmlerinin yasaklanması esnafa yaramadı

Cam Filmlerinin yasaklanması esnafa yaramadı
Ülkemizde ve Şanlıurfa’da otomobil sahibi bazı vatandaşlar araçlarının camına siyah ve renkli filmler taktırıyordu. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmenlikle artık film taktırmak yasaklandı.Esnaf ise karara tepki gösterdi.

Haber: Mehmet Halhalli

Kimi araç sahipleri aracının estetik ve daha iyi görünmesi amacıyla camlarına film takarken kimi vatandaşlar ise güneşin zararlı ışınlarından korunmak için camlarına filmi taktırıyor.

“Bazı esnaflar olumsuz etkilenecek”

Şanlıurfa’da oto cam servisi ustalarından İbrahim Karataş gazetemize verdiği demeçte, “biz filmi vatandaşın isteğine göre takıp çıkartıyoruz.” dedi. Karataş sözlerinin devamında şunları aktardı, “ Biz otocam servisleri olarak vatandaşımızın istekleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Araç sahip tak derse takıyoruz çıkar derse çıkarıyoruz. Ancak bazı esnaflarımız sadece siyah ve renkli film takarak ekmeğini kazanıyor. Bu yeni yönetmenlik bu esnaflarımızı ekonomik olarak olumsuz etkileyecektir.”

“Devletimiz vatandaşı düşünerek yasakladı”

Oto cam servisi ustalarından Karataş, 'devlet terör saldırılarının önüne geçmek için böyle bir yola girmiş olabilir' diyerek sözlerine şu şekilde sürdürdü, “ Polisimiz olsun, Jandarmamız olsun yol kontrollerinde aracın içini görmediği zaman sıkıntılı anlar yaşayabileceğini öngörerek yasaklamış olabilirler. Devletimiz bizim için ne faydalı ise onu yasalarla çıkarıyor. Biz esnafız kural neyse ona göre hareket ediyoruz.”

 

Zararlı ışıklara faydalıydı

Cam filmi güneş zararlarından korunmak için faydalı olduğunu belirten Karataş, “Şanlıurfa gibi sürekli güneşli olan yerlerde cam filmi güneşin zararlı etkilerinden korunmak için faydalıydı. Aynı zamanda bazı aileler edep gereği arabasının içi görünmesin diye cam filmi taktırıyordu" dedi.

Cam Filmi ve Renkli Cama Yasak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak.Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor.

Peki bu karar neden alındı?

Bakanlık yetkilileri de ulusal güvenliğe ilişkin çekinceler nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığı bilgisini paylaştı.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapılmıştı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesinin "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır." esas alınacağı belirtilmişti.Buna göre, tebliğ kapsamında yer alan araçların emisyon sınırları, bu sınırlara uyulması için belirlenen süreler ile tip onayı ile ilgili uygulama esaslarında bazı değişikliklere gidildi.

Okul servisleri için düzenleme geldi

Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde camla ilgili yer alan ifadelerde "Okul servis araçlarının camlarının üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaklanırken, iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da hükme bağlandı."

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!