olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Büyükşehir'den Urfalılara çağrı

Büyükşehir'den Urfalılara çağrı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Çar Melik Kervansarayı'nı Tarım Müzesi ile Tarımsal Eğitim ve Araştırma Merkezi'ne dönüştürmek amacıyla başlattığı çalışmalar sürüyor. 

Büyükşehir Belediyesi, Müzede sergilenecek aletlerin temini konusunda vatandaşlardan destek bekliyor. 

Bu konuda Urfalılara sosyal medya ve SMS ile çağrı yapıldı. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Twitter'dan şu paylaşımı yaptı: 'Büyükşehir olarak bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Restorasyonu tamamlanan Türkiye'nin en büyük Kervansarayı olan Çar Melik'i Tarım ve Eğitim Müzesine dönüştürmek amacındayız. Elinizdeki tarımsal aletleri Müzede sergilenmek üzere bağışlayabilir, adınızı ölümsüzleştirebilirsiniz''

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara gönderilen SMS mesajında ise şöyle denildi: 

''Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak Tarım Kenti olan ilimizde bir ilki gerçekleştirerek  Çar Melik Kervansarayı Tarım Müzesi ve Tarımsal Eğitim Merkezi'ni açıyoruz. Siz değerli vatandaşlarımızın  Tarım Müzesinde sergilenmek üzere elinizde bulunan tarımsal alanda kullanılan makine, alet ve tarımsal ev gereçlerinizi 0 532 153 63 63 veya ALO 153 nolu telefon hattını kullanılarak tarafımıza bildirilmesi önem arz etmektedir.''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇAR MELİK KERVANSARAYI NEREDE?

Urfa‘da yıkıma bakımsızlığa direnenler içerisinde en şanslısı olan Çar Melik Kervansarayı İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından 2013-2017 yılları arasında restore edilerek ayağa kaldırıldı. 

Çar Melik Kervansarayı, Bozova İlçesine bağlı Büyükhan Köyü'nde bulunuyor. Büyükhan Köyüne, Şanlıurfa-Gaziantep Otoyolu Suruç'a kavşağından 10 kilometrelik kara yolu ile ulaşılmaktadır. Ayrıca Suruç ilçesinden otoyol bağlantı yolu ile de ulaşım sağlanıyor. 

Kesin inşa tarihi ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekte olup, plan ve inşa tarzına bakılarak kervansarayın, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çizgiler taşıdığı görülmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı avlu, avlu ve güneyindeki kapalı bölümden oluşan karma tipteki hanların anıtsal önemli örneklerinden biridir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde, Suruç'tan kalkarak batıya doğru iki saatte Çar Melik Kalesi'ne ulaştığını, burasının dört hükümdar (Çar Melik) kardeş tarafından yapıldığı için bu ismi aldığını belirtir. 63,40 x 65,20 metre boyutlu bir avluya sahip olan kervansaray, restorasyon çalışmalarına başlanmadan önce güney cephesi dışında büyük ölçüde tahrip olmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden daha çok Suriye geleneklerinden izler taşıyan özgür konumu ve yöredeki Han yapılarının en erken tarihli olması bakımından çok önemli bir eserdir. (Kaynak: kultur.gov.tr)

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!