olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Büyükelçi Önen’den Koç Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezine ziyaret

Büyükelçi Önen’den Koç Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezine ziyaret
Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, 24 Haziran Seçim haftasında geldiği İstanbul’da Koç Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezini ziyaret etti.

ÇHC Pekin Büyükelçisi A. Emin Önen, İstanbul’da Koç Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezini (KUASIA) ziyaret ederek İstanbul’da bulunan ve Çin üzerine çalışan Akademisyen ve Uzmanlar ile bir araya geldi.

Büyükelçi Emin Önen; Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan ve Doç.Dr. Sebnem Koser Akcapar’ın da hazır bulunduğu toplantıda, Çin Halk Cumhuriyetinde yaptıkları çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı ve Çin Üniversiteleri ile think tankler arasında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu.

Asya'da Türk vatandaşları her anlamda avantajlı bir konuma sahipler

Çin Pekin Büyükelçisi Önen, 2003 yılında kendisinin Yüksek Lisans tezinin “Türk Dış Politikasında Asya Algısı” başlığını taşıdığını ve bu konuda geniş araştırmalar yaptığını hatırlatarak şöyle dedi;

“Biz ne yazık ki; Türkiye olarak Asya'yı çok ihmal etmişsiz ve Asya'da yaşanan gelişmeleri göz ardı etmişiz. Ancak 2003'ten itibaren birçok Asya ülkesiyle ikili ekonomik ilişkilerin hızlanmasını görüyoruz. Japonya'da da, Kore'de de, Hindistan'da da ve Vietnam'da da böyle. Asya'daki birçok ülke ile çok eskiye dayanan dostluklarımız var. Kore'de şehit ve gazilerimiz var ve Koreliler ile iyi bir irtibatımız var. Japonlarla Ertuğrul Firkateyni ile başlayan daha sonra Turgut Özal'ın İran'daki Japonları uçak göndererek kurtarması gibi çok önemli dostluk köprüleri var. Çin ile de binlerce yıl öncesine dayanan ilişkilerimiz var. Bu tarihi dostluklar neticesinde Türk vatandaşları olarak bizler el üstünde tutulan, kapılarda karşılanan kişiler oluyoruz. Asya'da Türk vatandaşları her anlamda avantajlı bir konuma sahipler. Vatandaşlarımız orada, genel bakış açısı olarak, girişimci iş adamı yani işveren olarak görülüyor. Ekonomik ilişkiler konusunda Asya'nın potansiyelini daha tam olarak kullandığımızı düşünmüyorum. Endüstriyelleşmesini tamamlamış Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelerdeki yükselmeden biz hala ülke olarak faydalanmıyoruz. Bu konuda önümüzdeki dönem, bunlardan daha üst düzeyde faydalanacağımız bir dönem olacak inşaallah.”

Büyükelçi Önen, “Avrupa'ya baktığınız zaman bunların tam tersi olduğunu görürsünüz” diyerek çalışmaya gitmiş, gurbetçi diye adlandırdığımız ve 2. sınıf vatandaş muamelesi gördüğü bir tablo olduğunu belirtti.

Öğrencilerimizi Çin'e taşıyarak Çin kültürünü öğrenmesini sağlamaya yönelik projeleri hayata geçiriyoruz

Öncelikle ekonomik ilişkilerimizin hacmini artırmanın en büyük hedeflerinden bir tanesi olacağını belirten Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, “Çin ekonomi anlamında dünyanın 2. en büyük ülkesi ve tahminlere göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olması bekleniyor. Bir başka ifadeyle Çin'i anlamadan dünyanın iktisadi dinamiklerini ve küresel mimarinin gelecek 10 yıllardaki yönünü anlama şansı da kalmamıştır. Türkiye'nin de 2023 hedefleri çerçevesinde dünyanın ilk 10 büyük ekonomileri arasında olmak gibi büyük bir hedefi var. Ayrıca şu anda yeni İpek yolu olarak da anılan Çin'in Kuşak ve Yol projesi ile birlikte Asya'nın en doğusunda ve en batısındaki ülkelerimizin birlikte gerçekleştireceği yeni projelerin konuşulduğu bir sürece giriyoruz. Bilindiği üzere Bin 400'lü yılların sonlarına kadar ipek yolu çok aktif kullanılmıştı. Bugün Çin'in başlattığı 'Kuşak ve Yol' projesi olarak tanımlanan yeni İpek yolu ise 60'a yakın ülkenin paydaşı olduğu çok büyük bir proje haline geldi. Bizim de öncelikli hedefimiz bu proje doğrultusunda Türkiye ile Çin arasında işbirliği alanlarını artırmak ve ekonomik ilişkileri geliştirmek yönünde olacaktır. Bunun yanında Türkiye'de Çin'in daha yakından tanınması için Türkiye'deki kurum ve kuruluşlarımızda Çin masaları oluşturmak, üniversiteler arasındaki iş birliklerini geliştirmek ve daha fazla öğrencimizi Çin'e taşıyarak orada Çin kültürünü öğrenmesini sağlamaya yönelik projeleri de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bizim en büyük handikaplarımızdan bir tanesi; Çin kültürünü biz yabancı kaynaklardan öğreniyoruz. Mesela Amerikalı bir yazarın kitabından İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiş bir Çin dünyasını okumaya çalışıyoruz. Aynı şekilde Türkiye'yi anlatan Çinli bir göz yok. Yine bir Amerikalının bir İngiliz’in, batılı bir yazarın kaleminden çeviri ile Çinliler Türkiye'yi okuyor. Oysaki iki ülkenin birbirine ortak olduğu çok fazla nokta var. Aile yaşantılarından tutun kültürel hayatlarına kadar iki ülkenin gerçekten birbirine çok yakın olduğu birçok alan var bu alanları keşfetmemiz gerekiyor. Önümüzdeki süreçte üzerinde durmak istediğimiz birinci konu ekonomik ilişkiler, ticaret ve Çinli yabancı yatırımcının Türkiye'ye daha fazla gelmesi. İki ülke arasında yakınlaşmayı sağlayacak kültür, eğitim gibi alanlarda da işbirliğinin artırılması için de birçok projeyi hayata geçirmek için kollarımızı sıvadık” diye konuştu.

Büyükelçi Önen’e teşekkür

Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan ve Doç.Dr. Sebnem Koser Akcapar da, “Türkiye’nin ÇHC Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen ile tanıştığımız için mutluyuz. Çin’deki çalışmalarının ülkemiz açısından çok anlamlı ve faydalı olduğuna inanıyoruz. Üniversiteler arasındaki iş birliklerini geliştirmek ve daha fazla öğrencimizi Çin'e taşıyarak orada Çin kültürünü öğrenmesini sağlamaya yönelik projeleri de hayata geçirmeyi planladıklarını ve Çin’deki çalışmalarımızda üniversitemize, öğrencilerimize desteği olacağını belirtmesi de bizleri oldukça sevindirmiştir. Bizler de kendilerinin her zaman desteklerini bekliyoruz ve çalışmalarında başarılar dileyerek teşekkür ediyoruz” dediler.

Pekin Yabancı Çalışmaları Üniversitesi

Bilindiği gibi; KUASIA, 18 Nisan 2017'de iki kurum arasındaki işbirliğimizi ilerletmek için Pekin Dışişleri Bakanlığı ile bir Mutabakat Zaptı imzaladı. MoU, Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Başkan Yardımcısı ve Pekin Yabancı Çalışmaları Başkanı Prof. İrşadi Aksun tarafından imzalandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!