olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

"Bu sese kulak verilmezse..."

"Bu sese kulak verilmezse..."

Urfalı eski Milletvekili İbrahim Cevher Cevheri, besiciliğin içinde bulunduğu durumu kendi sosyal medya adresinde irdeledi. Cevheri, 'Besicilerimizin sesine kulak verilmezse, yerli besici sahadan çekileceğini, dar gelirliden sonra orta gelir grubu için de kırmızı etin seyirlik olacağını belirtti. 

Cevheri, Göktaşlar Et Firmasının Nizip'teki Besi İşletmesini ziyaret ettikten sonra izlenimlerini sosyal medya adresini kullanarak yazdı:

''Yüzyıldır tarım sektöründe çabalayan bir aile olmamıza rağmen, geçmişte geleneksel usullerle yaptığımız küçük baş besiciliğini saymazsak, modern anlamda büyükbaş besicilikte henüz ikinci yılımızdayız Cevheri Tarım İşletmeleri olarak.

Ellili yaşların başında olması sebebiyle genç bir iş insanı olarak gördüğümüz Şerif Bey, bu dev büyükbaş besi işletmesini, kardeşi ve çocuklarıyla birlikte yönetiyor. Dişiyle, tırnağıyla kazıyarak Türkiye'nin en büyük Büyükbaş Besi İşletmesini kurmuş olmasına rağmen tevazuu elden bırakmıyor, kendini "çoban" olarak tanımlıyor. 

Yüzlerce insanın ekmek yediği kurumsal bir yapı vardı karşımızda. Ancak geleneklere bağlılık ve aile birlikteliğinin sağlamlığı, başarının bir diğer sebebi şüphesiz.

Onbinlerce başlık kapasite, halen beside olan onbinlerce baş iyi ırk dana, Ülkemiz için ne büyük bir kazanç diye düşündük. Tam rakamlar, samimiyet içinde bize ifade edilmiş ise de, ticari sır kavramına hürmeten hafızamızda saklıyoruz.

Şerif Göktaş'ı, bu büyük işletmenin başında çok mutlu göremedik ne yazık ki. 34,00 TL/Kg.karkas maliyetini anlatıyor. Finans maliyetini de eklemeksizin. Bugün için en fazla 35,00-35,50 TL'den kesim yapılabiliyor. Eğer randıman yüzdeniz düşerse, maliyetiniz kesim fiyatını aşacaktır. Besiye alınacak danayı kendileri ithal ediyor, yemini kendileri üretiyor, hayvanlarını kendi kesimhanelerinde kesiyor olmalarına rağmen, Göktaşlar'ın dahi endişeli oluşu, sektörün geleceği açısından kaygı verici.

Bizim nitelendirmemize gelirsek, kamu politikalarının değişkenliği, tutarsızlığı ortada. Besi danası ithalatının bir açılıp bir kapatılmasını anlamak zor. Şu günlerde tekrar açıldıysa da, hayvan başına alınan 300 TL’nin, yerli dana üretimini korumaya yönelik olduğu söyleniyor. Oysa içeride Ülkemizin büyükbaş besi işletmelerine yetecek kadar yerli dana yok. Olanlar da çok pahalı. Yukarıdaki 34,00 TL karkas maliyeti yerli danaya göre yapılırsa, maliyet çok daha artıp kesim fiyatını aşacak ve üretici zarar edecektir. Öte yandan yerli dana, özellikle Doğu Anadolulu üreticilerin ekonomik sıkıntı içinde hayvanları sadece kaba yemle ve yaylımla besleyebilmelerinden, zayıf ve kilo aldırmaya müsait değil. Oysa Angus, Brangus gibi G.Amerika menşeli, Limuzin, Simental gibi Avrupa menşeli danalar çok hızlı kilo alıyorlar, karkas randımanları da çok yüksek.

Kaldı ki, ithal besi danası ortalama 250 Kg.olarak ithal edilirken, Ülkemizdeki işletmelerde 600-700 kilolara kadar çıkartılıyor. Eklenen 350-450 Kg.canlı ağırlık tamamen “yerli ve milli”. Doğu’daki yerli üretici, düveyi (dişi dana) damızlık olarak sürüsüne katarken, tosunu (erkek dana) da nasıl olsa iç piyasadaki besicilere verecektir.

Burada aklın yolu, iyi cins, hızla kilo alabilen, hastalıklara daha dayanıklı ithal besi danasını engellemek, vergi koymak yerine, içeride üretilmiş besi danasına prim vermektir.

Ülkemizde dar gelirli insanımız kırmızı et yemesi gittikçe zorlaşıyor. Besicilerimizin sesine kulak verilmezse, Şerif Göktaş gibi Ustaların önerileri dikkate alınmazsa, yerli besici sahadan çekilir. Tamamı yabancı olarak karkas veya lop et ithal edilmek zorunda kalınır. Dar gelirliden sonra orta gelir grubu için de kırmızı et seyirlik olur.''

Eski Bakanlardan Necmettin Cevheri'nin oğlu olan Cevheri anımsanacağı gibi 20. dönemde TBMM'de Adana Milletvekili olarak görev yapmıştı. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!