olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Bölgede kuma patlaması yaşatır

Bölgede kuma patlaması yaşatır
Anayasa Mahkemesi resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyi oy çokluğu ile iptal etti. Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Hilal Er, “ Bu kararla kadınların temel hakları ihlal edilmiş ve özellikle bölgemizde çok ciddi bir şekilde kuma patlaması yaşatır” diyor…

Röportaj:Aziz Çiftçi/Ahmet Meral

 ERZURUM Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikâhtan önce dini tören yapan sanık çiftin davasıyla ilgili olarak, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkraların iptali için geçen yıl Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu önceki gün gündemine aldı ve esastan görüştü. AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oy çokluğu ile iptal etti. Bu karara her taraftan tepkiler yağdı.Olay Gazetesi olarak  Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu kararla özellikle bölgemiz kadınlarını nelerin beklediğini ve bu kararla ne olacağını Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Hilal Er, ile konuştuk.

İşte o röportaj;

  KADINLARIN TEMEL HAKLARINI ELİNDEN ALAN BİR KARAR

 Anayasa Mahkemesinin dini nikahla ilgili vermiş olduğu bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu karar insan haklarını ihlal etmiş durumdadır. Özellikle de kadınların temel haklarını ihlal etmiş bir karardır. Biz karar öncesi bölgemizde kuma mücadelesi veriyoruz. biz çok eşliliğin önünde durmaya çalışmaktayız. Bu kararla özellikle bölgemizde çok ciddi bir şekilde kuma patlaması yaşanacaktır. Resmi nikah olmadan dini nikâhın önü açılması durumunda bunun önünde artık durulamayacaktır.

 İNSAN HAKLARINA DA AYKIRI

Bu kanunun iptal edilmesi  kadınlarımızdan, ne getirecek ve ne götürecektir.?

Bu karar tamamen kadınlarımızın hiçbir hak talep edemez duruma getirir. Bununla ilgili kadınların miras hakkı başta olmak üzere medeni kanundan doğan haklarından yararlanamayacaklardır. Erkeklerin hakları korunurken kadına doğan medeni hakları yok sayılmıştır. Çünkü resmi nikah yapıldığında kadın boşandığında bugünkü medeni kanunla evlilik süresince edinilen malların yarısı kadına aittir. Bu durumda evlilik resmen değil de, dini nikahla yapıldığı takdirde kadın bu hakların hiç birinden yararlanamayacaktır. Soy bağıyla ilgili sıkıntılar olacak. Resmi nikâh olmadığın da çocuk ve kadınlarda ne miras nede nafaka hakkı olacaktır. Bu durumda aileyi koruyucu medeni haklar tamamen kalkacak. Bu kadın haklarına aykırı olduğu gibi insan haklarına da aykırı bir karardır. Kesinlikle kabul edilebilir bir tarafı yok. Dini nikâhla evlenecek Kadınların tamamen bütün hakları elinden alınacaktır.

 KADINLARIN ELİNDEN EN BÜYÜK SAVUNMASI ALINMIŞ

Peki kadınlara bu kadar etkileyecek karar neye göre verildi?

Son derece yanlış bir gerekçeyle verilmiş bir karardır. Hiçbir dayanağı ve hiçbir temeli yoktur.  Anayasa Mahkemesi resmi nikah olmaksızın kıyılan imam nikahının suç teşkil ettiğine dahil bir kanunda ciddi bir maddeyi iptal etmek suretiyle, artık kadınların elinden en büyük savunması alınmış durumdadır. Çünkü dediğim gibi resmi nikâh olmadan kadın hiçbir hak taleb edemeyecek. Bu tamamen yanlış gerekçelerle alınmış bir karardır. Böyle bir karar alınırken temeli söz konusu alınmış bir karar değildir.

  KUMA PATLAMASI YAŞANIR

Bu karar bölgemizi nasıl etkileyecek?

Bu karara zaten özellikle bölgemizi çok etkileyecektir.  Bu karar bölgede var olan kumaları da artıracaktır. Çok eşliliği artıracak önünü açacaktır. Çocuk yaşta evliliğin mücadelesini verirken bu karar daha da önünü açacaktır. Bu mücadelemiz de büyük bir engel olacaktır. Yani bu kararla resmen diyoruz ki çocuk yaşta evlilikleri fiilen kabul ediyoruz. Çünkü çocuk yaşta ki kadınlarla evlenenler imam nikahlı olduklarını söylüyorlar. Bu durumda onların önü açılmış olacaktır. Yani bu karar çocuk haklarına bile aykırı verilmiş bir karardır. Ayrıca bölgemizde kuma mücadelesi verirken Burada kuma patlaması yaşanacaktır.

 KABUL ETMİYOR VE KINIYORUZ.

Bu kararla ilgili tepkileriniz oldu mu?

Tabiki. Her kesimden tepki geldi. Ayrıca Barolar Birliği Başkanımız da karara tepki olarak açıklama yaptı. Biz Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu olaraktan karara tepkimizi gösterdik. Bu kararın kabul edilemeyeceğini hep birlikte söyledik. Bu kararı kabul etmiyor ve kınıyoruz.

 TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ.

Bu kararın Anayasa Mahkemesinin Üyelerinde,  Kadın Olmayışından dolay verilmiş olabilir mi?

O konuda kişisel görüşümü sorarsanız bir payı olabilir. Fakat bu karar insan haklarına aykırı bir durumdur. Her ne kadar orada bir kadın olmasa da o kararı verende sonuçta bir anneye ve bir kız çocuğuna sahip kişilerdir. O yüzden temel insan haklarına aykırı olan bu karara seyirci olarak kalınamaz. Bu kararların tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz.

  ÜCRETSİZ AVUKAT DESTEĞİ SAĞLIYORUZ

Kadın  Komisyon Başkanı Olarak çalışmalarınızdan biraz  bahseder misiniz?

Kadın Hakları Komisyonu olarak mağdur kadınlarımızın sürekli yanında duruyoruz ve destekliyoruz. Bizim kadın dayanışma merkezimiz var adli yardım bünyesinde maddi durumları yetersiz olan bayanlarımıza ücretsiz avukat desteği sağlıyoruz. Bu davalarında takipçisi oluyoruz. Geçen günlerde bir lisede yaşanan cinsel taciz olayı söz konusu olmuştu. Kadın komisyonu olarak dosyaya müdahil oluyor ve yakından takip ediyoruz. Bu şekilde mağdur kadınlarımızın yanında olarak destek çıkmaya çalışıyoruz. Kendilerine Hukuki destek sağlıyoruz. Şiddet gören bayanlarımıza hukuki destek sağlıyoruz. Bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu bilgilendirmemizi yeri geldi lise okulları ve dengi okullarda da yapıyoruz. Çünkü eğitimi insan haklarını o çağda kişilere ne kadar verirseniz daha sonra ki zamanlarda böyle şeyler yaşanmaz. Verdiğimiz bilgilendirmeyle çocuklar ailelerinde de etki yaratmaya çalışıyorlar. Ulaşabildiğimiz kadarıyla başarılı olabiliyoruz. Fakat daha çok bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor.

  TAMAMEN HUKUK DIŞI BİR KARARDIR

 Son Olarak Eklemek İstediğiniz Bir şey Var mı?

 Kadın hakları komisyonu olarak Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu karara kabul edilir bir karara değildir. Tamamen hukuk dışı bir karardır. Bu durum bizi çok gerilere götürecektir. Daha önce ki zamanlarda ve devam eden proje ve çalışmalar olarak ta bizi geriye götürecektir. Bu çok eşliliğe karşı ve çocuk evliliğine karşı yapılmış bu kadar çalışmaları çöpe atacak bir karardır. Bu karara sağduyuyla yaklaşıp bizim görüşlerimize başvurduğunuz için Bizde  Olay Gazetesine teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!