olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Boğulmalar önlenemiyor!

Boğulmalar önlenemiyor!
Türkiye’nin en sıcak kentlerinden biri olan Şanlıurfa’da yaz mevsimiyle birlikte suda boğulma sonucu ölüm vakalarının artış gösterdiği gözleniyor. Yetkililer ise, baraj, gölet ve ırmak kenarlarına gidecek vatandaşları çocuklarına dikkat etmeleri kontrolsüz bırakmamaları noktasında uyarıyor.

AZİZ ÇİFTÇİ/ŞANLIURFA OLAY
ŞANLIURFA’DA sıcak havalardan bunalan vatandaşlar kendilerini denize, göletlere atıyor. Deniz, nehir, göl, sulama kanalı, havuza yüzmek ya da serinlemek için girenlerin çoğunun yüzme bilmeden veya can yeleği bulundurmadığı için boğularak hayatını kaybediyor. Derin sularda yüzme bilmeyenlerin boğularak ölmesine karşılık, yüzme bilenlerin ise akıntıya kapılma, adaleye kramp girmesi, epilepsi nöbeti, sarhoşluk veya kalp krizi nedeniyle öldüğü belirtiliyor.

Daha 16 yaşındaydı

Şanlıurfa’da son olarak serinlemek için sulama kanalına giren çocuk boğuldu.Çamlıdere Mahallesi'nde, Abdullah Önay (16) serinlemek için Devlet Su İşlerine ait sulama kanalına girdi.Önay, bir süre sonra akıntıya kapılarak gözden kayboldu.Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen dalgıç polis ekibi, kanalda arama çalışması başlattı.Yapılan arama sonunda Önay'ın cesedi, kaybolduğu yerin 50 metre ilerisinde bulundu.Önay'ın cenazesi, yapılan incelemenin ardından Şanlıurfa Adlı Tıp Kurumuna kaldırıldı.

En çok Haziran ayı ile Eylül ayında meydana geliyor

Yaz sezonlarında boğulma vakasının büyük çoğunluğunun Urfa olması dikkat çekiyor. En çok Haziran ayı ile Eylül ayında meydana gelen boğulmaların sebebi ise “Bilinçsizlik, Tedbirsizlik ve İmkansızlık”…Özellikle yaz aylarında çocukların serinlemek için girdiği kanallar tehlike saçıyor. Serinlemenin yanı sıra kanalların kenarındaki yolları kullanan sürücüler de her an ölümle karşı karşıya kalıyor. Kanal kenarındaki tel örgü ya da çitler ise serinlemek için suya giren çocukları da, araçların kanala uçmasını da engelleyemiyor.

Aileleri uyarıyorlar

Uzmanlar ise boğulmaların en büyük sebebinin eğitimsizlik olduğunu söylüyor. Şanlıurfa kamuoyu ise, en çok çocukların yaşadığı boğulma vakalarının önünün alınması için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor. Yetkililer de baraj, gölet ve ırmak kenarlarına gidecek vatandaşları çocuklarına dikkat etmeleri kontrolsüz bırakmamaları noktasında uyarıyor. Şanlıurfa’nın boğulmaların en çok yaşandığı iller arasında yer almasının tam manasıyla bir ironi olarak nitelendirilirken, aileler bu hassas konuda MEB başta olmak üzere bütün kurumların çocukların eğitimi için ortak bir proje yürütmeye çağırdı.

Yüzme kurslarının sayısı arttırılmalı

Tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, “Türkiye’de afetler içinde en fazla ölü sayısı boğulmalarla ilgili. Deprem değil, sel değil sadece bir mevsimde bile 600 kişi ölüyor.“Biri dip akıntısı, biri yüzme bilmemek. Çeken akıntılarda yüzme şampiyonu da olsanız kurtulmak mükün değil. Yüzme bilmiyorsanız, plajı, cankurtaranı olmayan göle veya denize girdiğinizde boğulma tehlikesi ile karşı karşıya olursunuz” diyor. Özellikle akıntılara vurgu yapan uzmanlara göre, yüzme kurslarının arttırılması gerekiyor.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!