olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Birileri Şanlıurfa’yı hedef aldı

Birileri Şanlıurfa’yı hedef aldı
Araştırmacı Yazar ve Evet Genel Başkanı Bilal Bebe,”Urfa olarak çok sakin ve çok huzurlu bir memlekettik. Şimdi birileri bizim memleketi hedef seçti ve burada ki insanları birbirine düşürmeye çalıştı. Amacına da varacaklarını düşünmüyorum” dedi.

Röportaj:Ahmet Meral/Şanlıurfa OLAY

 Olay Gazetesi yazarı ve Evet Derneği Genel Başkanı Bilal Bebe ile, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in istifasını, yerine geçecek ismi, çözüm sürecini ve daha birçok konuyu konuştuk.

İşte O röportaj…

 ÜNİVERSİTEYİ EKONOMİK NEDENLERDEN DOLAYI BIRAKTIM

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Bilal Bebe Şanlıurfalı olup 1963 doğumluyum beş çocuk babası 7 torun sahibiyim. Ankara Üniversitesi sosyal bilimler fakültesi birinci sınıfa kadar okudum ekonomik nedenlerden dolayı bıraktım. Şuan Kara köprü Belediyesinde tiyatro eğitmenliği yapmaktayım. Aynı zamanda Şanlıurfa Olay Gazetesinde köşe yazarlığı yapıyorum. EVET Derneği’nin de Genel Başkanıyım.

 GENÇLER KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAKLAŞTIRILDI

Tiyatro Eğitmeni olarak Urfalı gençlerinin tiyatroya yaklaşımı ve ilgilerini nasıl buluyorsunuz?

Tiyatro gençlerin ilgisi beklediğimden daha fazla oldu. Ben şuan eğitmenliği Karaköprüde yapıyorum. Sayın Başkanımız Avukat Nihat Çiftçi takriben bundan 2 yıl önce Karaköprüde ciddi eksikliğini hissettiği gerçekten kültürel anlamda tiyatro ekibini oluşturarak güzel bir çalışmaya imza attı. Şuan itibarıyla 30 tane öğrencimiz var. Hepsi de birbirinden yetenekli ve bu işi hevesle yapan ve bu işe gelecek olarak bakan öğrencilerdir. Belediyemiz bu işe imza atarak o kadar gencin dışarda farklı bir saplantı içine gireceğine kolundan tuttu ve tiyatro eğitimiyle bir sürü kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdı. Ben bu tür faaliyetlerde bulunduğu için sayın Başkanıma ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

 BU HALKIN İRADESİNE VURULAN BİR DARBEDİR

Büyükşehir Belediye Başkanımız Celalettin Güvenç’in istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu halkın iradesine vurulan bir darbedir sıkılan bir kurşundur. Siz seçimlere giderken halka ben bu görevi üstleneceğim diyor seçildikten sonra istifa ediyorsunuz.  Yani siz sizi seçenleri birkaç ay görev yaparak bırakmak doğru bir karar doğru bir yaklaşım değil. Bu demektir ki Urfalıları hesaba katmadı. Urfa’ya hizmetleri konusunda bakın mesela bunu tartışabiliriz;  Açık konuşmak gerekirse Celalettin Güvenç iyi bir vali olabilir. İyi bir devlet adamı olabilir. İyi bir halk adamı da olabilir. Hakikatin iyi bir insan olabilir. Fakat iyi bir Belediye Başkanı olamadı. Belediye Başkanlığı konusunda gerçekten sınıfta kalmıştır. Zan edersem görevden alınmıştır…Bunu zaman gösterecek.

 İSTİFA ETMESEYDİ MERKEZ ONU GÖREVDEN ÇEKECEKTİ

    Sizce 7 Haziran seçimlerde Ak Partinin Urfa’da oy kaybının faturası Celalettin Güvenç’e mi kesildi?

Kesinlikle mutlak budur. Bunun başka izahı olamaz. Çünkü kendisi de yaptığı açıklamada Başbakanın isteğiyle istifa ettiğini söyledi. Bu şu demek yapılan kamuoyu araştırmalarında faturanın tamamı değil de bir kısmı Sayın Güvenç’e kesildi. Tahminimce bu böyle yapılmasaydı bile merkez onu bu görevden çekecekti. Bu seçimlerde bir bahane oldu ve görevden alındı. Biz Sayın Güvenç aday olduğunda bile bunu kabul etmemiştik. Bizim memleketimizde bu işi götürecek profesyonel insanlarımız var. Neden güvenci gösteriyorsunuz diye tepkimizi göstermiştik. Ya sesimiz Ankara’ya gitmiyor ya da Ankara bizi hesaba almıyordu. İşte herkes gördü sonuç ne oldu. Görevden alındı. Bunun illa böyle yaşanması mı gerekiyordu. Bir nevi halkı dinleselerdi böyle olmazdı diyorum. İnşallah bundan sonra halka kulak verirler. Ve demokrasinin gereğini de yaparlar buna inancım tamdır.

  NİHAT ÇİFTÇİ DEĞERLENDİRİLMELİ

 Peki, Celalettin Güvenç’in istifası sonrası boşalan Başkanlık koltuğuna sizce gelecek kişi nasıl olmalı ve sizin aklınızdan geçen bir isim var mı?

Bakın Şanlıurfa’nın gelişiminde belli süreler içerisinde büyük katkıları olan Urfalı belediye başkanlarımız var. Örnek verecek olursak; Fakıbabanın bir döneminde gerçekten devrimler yaşandı. Güzel şeyler yapıldı. Mesela Ahmet Bahçıvan döneminde yer altı şebekelerini yapmasını inkâr etmek nankörlük olur. Hızla gelişmeye başlayan memleketimiz profesyonel ellere teslim edilmediği zaman maalesef faturası Urfa halkına kesiliyor. Buda tahammül edilemez bir durum ortaya çıkarıyor. Yani sosyolojik patlamayla karşı karşıya geliyoruz. Bakın mesela Atatürk Bulvarında yapılan yol çalışmalarında 6 kişi hayatını kaybetti. Bunun hesabını kim verecek. Onun için Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken iyi seçilmeli Urfa’yı tanımalı güzel hizmetler yapabilmelidir. Urfa’da ciddi sorunlar var. Bunun üstesinden gelebilecek. Belediyecilik yapabilen birisi olmalıdır.  Bunların üstesinden gelebilecek birkaç kişi sayabiliriz. Ben söyleyeceğim kişi ama yanlış anlayacaklar var. Fakat olsun kim nasıl anlarsa anlasın çünkü söz konusu Urfa’mızdır.   benim gönlümden geçen Karakörü Belediye Başkanı Avukat Nihat Çiftçidir. Bakın yaptıkları yapacaklarının teminatı derler ya işte Nihat Çiftçi bir karaköprüye çağ atlattı. Bir ilçeyi megakent haline getirdi. Karaköprüde yeni bir şehir kuruldu. Bakın mesire alanı diye bir yer var. Urfalılar mesire alanı nedir diye bilmezken Bu adam mesire alanını karaköprüde oluşturdu. Herkesin de mutlaka gidip görmesini isterim. Ben Nihat Çitçi’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirilmezse Urfa için büyük kayıp olacağını düşünüyorum. Tabi ki başka deneyimli insanlarımız var fakat Nihat Çiftçinin değerlendirilmesi gerektiğini buradan söylüyorum. Her şeyden önce bahanelerle memleketini terk etme gibi bir lüksü yok yetmiş yedi sülalesinin mezarı burada üstelik tam bir hizmet erbabı gidin görün… Memleketimizin hizmet anlamında kaybedecek bir dakikası bile yok velakin Şanlıurfa deneme tahtası değil! 

   BU ARALAR BİRİLERİ MEMLEKETİMİZİ HEDEF ALDI

Sayın Bebe Urfa, sakin bir şehirken son zamanlarda çok sayıda terör olayları yaşandı.Urfa’da Neler oluyor?

Evet, çok doğru. Biz Urfa olarak çok sakin ve çok huzurlu bir memlekettik. Şimdi birileri bizim memleketi hedef seçti ve burada ki insanları birbirine düşürmeye çalıştı. Amacına da varacaklarını düşünmüyorum. Urfa çok kadim bir şehir,  Herkes her kesin ya akrabası ya kirvesi bir kere kozmik ve  coğrafik yapısı terörü barındırmaya müsait değil  ama şunu da belirtmeden geçmeyeceğim…Bir defa insanlar şuna bakmalı ölen insanlar kim ölen polis, asker kim? Ben kendimi ölenlerin ailesinin yerine koyarak düşünüyorum. Niye vuruyorlar niye öldürüyorlar diye. Daha önceleri demokrasinin olmadığından bahsedenler bugün demokrasi var mı? Var. İstediğin partiye oyunu verebilirsin.       Kendi görüşünden milletvekillerinizi seçmediniz mi? Kimse sizi engelledi mi? Ee o zaman bu olay nedir? Sandıkta Çıkın halkın karşısına yüzde 70 -80 oy alın anayasayı değiştirin. Halk sizi seçtikten sonra kimse engelleyemez.  Peki, silaha ne gerek var sokun tarihin karanlık çukuruna orada paslansın Onun için bu tarz olaylar çıkarmayı en azından hepimiz önlememiz lazım. Ölenlerin hepsi bizim çocuklarımız bizim kardeşlerimizdir. Urfa’da kimse huzurumuzu bozmaya kalkmasın. Silahla bir yere varılmaz. Halk bunların sorumlusundan hesap sorar tarih şahittir adı hemo olmuş adı Mehmet olmuş ne fark eder ki ölen mazlum ölen biziz bu neyin savaşıdır anlaşılmıyor artık!

    DEMOKRATİK BİR ZEMİNDE HER ŞEYİN ÇÖZÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUM

Türkiye’de Çözüm süreci bitti mi, Ne oldu birden bire çatışmalı bir ortama girildi?

Eğer akıllı bir siyaset yürütülürse demokratik bir zeminde her şeyin çözülebileceğine inanıyorum. Yani güzel memleketimizi savaş alanına çevirmeyelim. Ölen hamoda bizim ölen mehmette bizim. Her gelen ölüm haberi bizi yakıyor. Saraylarda ve yalılarda oturanlar evlat acısını bilemez. Hiç villadan ve saraylardan şehir cenazesi çıktığını görmedik. Olan hep garibana, fakir fukaraya oluyor.  Çözüm sürecini ciddi siyasal çalışmalarla üstesinden gelinebileceğini inanıyorum. Silah hiçbir şeyin çözümü değil. Silahla hiçbir şeyi çözemezsiniz.  Bakın size Osmanlıdan örnekler vereceğim. 600 yüz yıl hüküm sürdüğünde silahla aldığı bütün yerleri iade etti. Silahla alınan bütün yerler bir şekilde iade edilmiştir. Çünkü silah kalıcı bir çözüm değil. Bunu tarih söylüyor bunu ben söylemiyorum. Fakat kültürle ve medeniyetle kazanılan her yer tapulaşır. Kadimleşir  Aklınızla, kültürünüzle, dininizle gidin bütün halkların gönlünü kazanırsınız. Fakat silahla asla mümkün değil. Belki şimdi korkusundan size biat eder fakat sırtınızı döndüğünüz anda sizi hançerler. Onun için demokrasi yoluyla gelin her şeyi halledelim. Ortada bir çözümsüzlük varsa bunu çözüm süreciyle bitirelim.Gelin bir birimize tahammül edelim aslında ne istiyoruz ona bakalım…Halkın iradesine gidelim…ercesine soralım ne isteniyor. 

 BU ÜLKE BİZİM GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben şunu eklemek istiyorum. Altını çizerek söylüyorum. Ne olur her işi ehline verin. Birileri sırf sizin görüşten sırf sizin taraftan olduğu için yapayacağı beceremeyeceği görevler vermeyin. Ben bir Urfa vatandaşı olarak memleketimin de artık diğer yerler gibi gelişmesini istiyorum.  Bu ülke bu memleket hepimizin. Her şeyin bilincinde olarak yapalım. Gidecek başka yerimiz yok. Bu ülke bizim. Komşu ülkelerde yaşananlardan ders alalım. Varsa çözülecek bir sorun kendi aramızda çözelim. Bu Ülke Türk’e Kürt’e ve arabada yeter. Ben memleketimi seviyorum. Onun için tercihler yapılınca lütfen seçici davranalım. Hepiniz Allah a emanet olun.

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!