olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Beyazgül: Liyakatli insanlarla çalışacağız

AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeynel Abidin Beyazgül, Olay Gazetesi Fikir Kulübü'nün konuğu oldu. Başkan seçilmesi durumunda yapacağı projelerden bahseden Beyazgül, "Büyükşehir Belediyesinde liyakatli insanlarla çalışacağız" dedi.

Aziz BUDAK/Şanlıurfa OLAY

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıkladığı Zeynel Abidin Beyazgül, gazeteciler ve yazarların oluşturduğu Olay Gazetesi Fikir Kulübü'ne konuk oldu. Gazeteci Faruk Bayuk'un da eşlik ettiği Beyazgül, Fikir Kulübü üyelerinin sorularını yanıtladı.

 

"Fırat'ı şehir içinden geçireceğiz"

Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda yapacağı çalışmalardan bahseden Beyazgül, "Şehrin ısısını da etkilemek açısından Fırat'ın belirli bir bölümünü şehrin içinden geçirme imkanımız olursa bunu yapmamız gerekir. Bunun için görüşmeler yapacağız" dedi.

 

"Uydu Kent yapacağız"

Beyazgül, hayalinde Şanlıurfa'da 2004 yılından beri 'Uydu Kent' yapılmasının olduğunu belirterek,

"Ben şuanda Urfa'nın uydu kente ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" diye ifade etti. Öncelikli hedefinin Büyükşehir Belediyesine yeni hizmet binası kazandırmak olduğunu da ifade eden Beyazgül, eski belediye hizmet binasını da yıkarak, yerine meydan yerine yapmayı planladığını söyledi. Beyazgül, projelerini de 1 ay içinde kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.

"Liyakatli insanlarla çalışacağız"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmesi durumunda Büyükşehirde görev yapan mevcut kadro ile devam edip etmeyeceği sorusuna da cevap veren Beyazgül, "Her işte ehil olanın göreve devam etmesidir. Bir insan ehil ise elbette ki başımızın taççıdır. Bundan memleket faydalanmak zorundadır. Bizim buradaki prensibimiz ehliyet ve liyakattir" şeklinde konuştu.

 

İşte Fikir Kulübü üyelerinin soruları ve AK Parti Adayı Beyazgül'ün cevapları...

Celal Çiftçi: Sayın Beyazgül, neden Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyorsunuz?

Belki Urfa'da birçok kişi belediye başkanı olma arzusundadır. Bu neden geliyor? Ben Urfa'yı  seviyorum, Urfa'ya bir şeyler yapabilirim düşüncesinden. Ama ben geçmiş tecrübeme baktığım zaman belediyede bulundum, STK'larda bulundum, siyasette bulundum ve daha sonra belediye başkanlığı için müracaat etmem gerektiğini düşündüm. Tabi ki burada takdir AK Parti'nin yetkili kurullarında oluyor. Urfa'da özlemini çektiğimiz çok şey var. Ben kurumsal yapıyı çok iyi biliyorum, kurallar oluşturmayı çok iyi biliyorum, siyasetle ilgilendim, bu kadrolarla güzel çalışmalar yaptım. Bu birikimimi Urfa'ya aktarmak istiyorum. Urfa'yı tanıyorum, şehri tanıyorum, ilçelerimizi tanıyorum, kırsalı tanıyorum. Belediye başkanı olursam hiç zaman kaybetmeden, halkın ihtiyacı nedir diye hiç düşünmeden kolları sıvayıp hemen göreve başlayabilirim diye düşündüm. Bu düşünceyle dilekçemizi verdik.

 

Celal Çiftçi: Adaylığını kamuoyuna açıklandı ve henüz ilçe belediye başkan adayları açıklanmadı. bazı sahte anketlerin düzenlediği iddia ediliyor. Bir ilçe belediye başkan aday adayının, 700 Bin Dolar rüşvetle yakalandığı öne sürülüyor. Bu durum sizleri nasıl etkiliyor?  

81 İl ile ilgili çalışmalar çok kısa sürebiliyor ama Türkiye'de ilçe sayıları çok fazla olduğu için adayların belirlenmesi uzun sürebiliyor. İl adayları için daha önceden de bir çalışma yapılmış gibi düşünüyorum. Şanlıurfa'ya baktığımızda 13 tane ilçemiz var ama bir ilimiz var, 230-250 civarında aday adayı başvuru yapmış. Bunlar arsında tercih yapmak zaman alıyor. Diğer siyasi partiler de, AK Parti'den sonra adaylarını açıklamaya başladılar. 

Para iddialarına da gelecek olursak; resmi kurumlarca onaylanmamış bir konuda ben konuşmam. Biz hukukçuyuz, hukukta da esas olan masumiyettir. Bu tamamen ispatlanmadıkça suçsuzluktur, masumiyettir.

Adayların belirlenmesinde  muhakkak etkimiz olacaktır. Mesele buraya daha önce bir koordinatör gelmiş, 1 ay boyunca Şanlıurfa'da araştırma yaptı ve ardından ilçe başkanlarının görüşlerini aldılar. Daha sonra da bizim görüşümüzü aldılar. Memleketin milletvekilleri ve halkın da aday belirlemekte ağırlığı olacaktır.

Celal Çiftçi: Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinizde 5 Bin çalışanınız olacak. Mevcut kadroyla devam edecek misiniz yada bu konuda ne tür kriterleriniz olacak?

Her işte ehil olanın göreve devam etmesidir. Bir insan ehil ise elbette ki başımızın taççıdır. Bundan memleket faydalanmak zorundadır. Bizim buradaki prensibimiz ehliyet ve liyakattir.

 

Abdulkadir İkbal: Bir Hayvan Pazarı şehrin ortasında olur mu?

Bu tür yerlerin olması gereken yerler elbette ki şehir dışıdır. Bu konular nasıl olması gerekiyorsa biz yönde çalışmalar yapacağız. Bu işi yapan insanların daha rahat ortamda çalışmaları gerekmektedir. Bütün taraflar bir araya gelerek, doğrusu neyse o yönde karar verilir. Öncelikle hayvan işini yapanlar ve satım işini yapanlarla bir araya gelerek, görüşlerini alıp o yönde çalışma yaparız.

 

Fethi Göktepe: Şanlıurfa'dan insanlar hayvanat bahçesini görmek için Gaziantep'e gidiyorlar. Şanlıurfa'da da hayvanat bahçesi kurmayı planlıyor musunuz?

Uzun süredir askeriyenin yerinin belediye tarafından alınıp onlara bir tesis yapma olayı vardı. Beton bir Urfa istemiyoruz. Oradan alacağımız 100 dönümü millet bahçesi yapacağız. Eğer orada imkan verilirse bir hayvanat bahçesi de yapabiliriz. Ama bu hayvanat bahçesinde benim düşüncem yani hayvanları hapsetmek değildir, kendi doğal hayatlarını devam edecek şekilde olmasıdır. Bunun yanında lunapark da olabilir. Bunu hızlandırmamız gerekiyor. Artık askeriyenin şehir içinde olmaması lazım hem de Urfa'nın böyle büyük bir yeşil alana ihtiyacı var. Biz bu alanı aldığımız zaman kesinlikle betonlaşmaya karşı çıkacağız. Çünkü artık bu betonlaşma hem beni hem de Urfalıları çok rahatsız ediyor. Eğer orada bu imkanı sağlayamazsak bile başka hazine arazilerinde bu imkanı sağlayabiliriz.

Fethi Göktepe: Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsüne giden araçlarda öğrenciler ve hasta vatandaşlar birlikte otobüs yolculuk yapıyor. Bunun için bir önlem alınamaz mı?

Neden alınamasın ki! Bu çok zor bir şey değil. Bu konuyu gündeme alarak, Tıp Fakültesine gitmek isteyen hasta ve hasta yakınları için ayrı birer otobüs temin edilir. Böylece hem hastalar hem de öğrenciler rahat eder.

 

Hüseyin Güzel: Bazen hükümetlerin ve belediyelerin projelerde bütçeleri yetmeyebiliyor ve bunun için dışarıdan destekler alınıyor. Dışarıyı içeriye bağlayacak bir ofisiniz olacak mı?

Biz dijital proje ofisi kuracağız. belediye imkanlarını aşan bir durum olduğunda bu konuyu değerlendirebiliriz.

 

Bilal Bebe: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı bulunuyor. Eğer başkan seçilirseniz tarımın kalkınması için bu daire başkanlığını kurur musunuz?

Belediye çalışmaları hem belediye mevzuatı çerçevesinde bakılır hem de Urfa'nın ihtiyacına göre değerlendirilir. Bunun ikisi örtüşüyorsa sadece kırsal kalkınma daire başkanlığı değil başka birimlerde oluşturulabilir. Biz sadece yaptıklarımızdan değil yapmadıklarımızdan da sorumlu olacağız. Urfa'nın enerjisini, sinerjisini ortaya çıkaracak değerler varsa biz bu değerlerden mutlaka yararlanmak zorundayız.

Bir memlekete bir yatırımcı gelecekse yatırım için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Bu memleketin 19 yaş ortalaması var, sahaya çıktığımız zaman en büyük ihtiyaç istihdam oluyor. İstihdam olayını çözmemiz gerekiyor. Bunun için de buraya yatırımcıyı nasıl getirebilirizin kaygısı içerisindeyiz. Bir yatırımcı buraya geldiği zaman çok mutlu oluyoruz.

 

Halil Koçakoğlu: Başkanlığı kazanırsanız Şanlıurfa için düşündüğünüz 'Çılgın Proje'niz var mı? Ayrıca 'Urfa'nın her türlü problemine vakıfım' dediniz, bu bilgi ışığında geçmiş belediye dönemlerinde yanlış olduğunuz gördüğünüz ne var?

Ben bir kurumsal yapının genişlemesi için ona ilişkin yapının da ona uygun olması lazım. Urfa'nın çok güzel bir belediye binasına ihtiyacı var. Bütün kendi dallarını bunun içinde barındıracak, vatandaşımız geldiği zaman tek bir yerde işini bitirebilecek bir belediye binasına ihtiyacımız var. Bu bizim ilk işimiz arasında olacak.

-Ben şuanda Urfa'nın uydu kente ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu uydu kenti düşününki; Buraya gidecek yollarımız çok geniş bir şekilde olacak. Bu uydu kentimizde yeşil alanların çok daha fazla olduğu, bisiklet yollarının olduğu yürüyüş alanlarının olduğu, dinlenme alanlarının olduğu ve semtlerde çocuklarımızın oyun oynayabileceği, basketbol, voleybol alanlarının olduğu  bir uydu kent yapmayı planlıyoruz. Bunu 2004 yılından beri dile getiriyorum.

-Şehrin ısısını da etkilemek açısından Fırat'ın belirli bir bölümünü şehrin içinden geçirme imkanımız olursa bunu yapmamız gerekir. Bunun için görüşmeler yapacağız. Hem iklimi etkilemek hem de çevreyi korumak ve güzelleştirmemiz gerekiyor hem de yaşanılabilir bir şehir oluşturmamız gerekiyor. İnşallah bunlar bizim hedefimiz olacak.

 

Orhan Yazar: Emekliler için bir proje çalışmanız var mı? Şanlıurfa'daki evsizler için de çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

-Emekliler bizim en önemli değerlerimizdir.  Mevzuat çerçevesinde bunların taleplerine bakılarak, bir değerlendirme yapılacaktır muhakkak. Yeni belediye binamız yapılırsa mevcut belediye binamızı yıkıp

onun yerine halk için, emekliler için güzel bir park yapmayı da hedefliyoruz. Burada da emeklilerimize ve diğer vatandaşlarımıza yönelik çay ikram edeceğiz.

-Mevzuata bakılınca Belediyelerin ucuz konut edinme gibi yetkisi var. Bunu TOKİ ile mi yada Belediye ile mi çözebiliriz? bunun çalışması yapılabilir. İnsanlarımızın konut sahibi yapabilmek AK Partimizin önemli hedeflerinden birisidir. Birçok kişi AK Parti döneminde konut sahibi oldu. Bu sayede çok dualar alıyoruz.

 

Uğur Budak: Bu bahsettiğiniz projelerin dışında başka neler yapmayı planlıyorsunuz?

Uydu Kent Projemizden bahsettik, uygun olursa Fırat'ın bir kolunu şehir içinden geçirmek istiyoruz. Ulaşım sisteminin kolaylaştırılması yönünde bir çalışmamız olacak. Aşağı çarşı civarındaki esnaflarımızı yaz ve kış mevsiminden korumak için çalışmalar yapacağız. Bütün ilçelerimizdeki değerleri de ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bunları hem turizm açısından hem kültür açısından bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Urfa, bu değerlerini ortaya çıkarıp ve buna yönelik altyapısını da hazırlarsa muazzam derecede buraya turist çekecektir. Urfa, gerçekten çok ciddi bir cazibe merkezi olabilecek konumda., bu tanıtımı yapacağız.  Turistlerin daha rahat edebileceği mekanları oluşturacağız.

 

Uğur Budak: AK Parti ve MHP arasında yapılacak ittifak çalışmaları kapsamında partinizin, Siverek veya Harran'da aday göstermeyip, MHP'nin adayını destekleyebileceği kamuoyunda konuşuluyor. Böyle bir çalışma olacak mı?

Buna benzer söylentiler ve aday listeleri sosyal medyada ortaya atılıyor. Aslında bu çok üzücü şeyler. Neden? Bunlar, "Bakın efendim siz listede vardınız, filan çıkardı?" gibi algıya yöneliktir. Şuanda oluşmuş bir şey yok. Bu ittifak görüşmelerini genel merkez devam ettiriyor. Sen genel merkezi mi dinliyorsun arkadaş? Mümkün değil böyle bir şey? Sonra birçok şey yanlış çıktığı zaman bu işin sahibi belli olmadığı için bir şey de diyemiyorsun. Ama bu algı oluşturucu listeler çok yanlış. Ben adayım, bunu bilmiyorum. Bu doğru bir şey değil.

 

Mehmet Emin Kuş: Kentsel Dönüşüm hakkında bir projeniz olacak mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı, Urfa'ya geldiği zaman iki yeri söyledi, hemen başlatılacak. Biri Yeşildirek Mahallesi'dir. Burada boş bir alan var buraya 590 konut yapılacak.  Yeşildirek'teki evlerle takas yapılacak ve orada da modernleşme sağlanacak. Eyyübiye Yenice bölgesinde de bir proje yapılacak. Bu bana göre yeterli değil. Daha modern evlerin olduğu başka projeler de yapılabilmelidir. Bu konuda da çalışmalar yapacağız.

Kemal Uğuzlu: Urfa'da amatör çalışan çok sayıda yazar ve şairimiz var. Belediye olarak bir ekip kurup, bunların içerisinde harmanlayıp kayda değer olanları eserleri basma imkanınız olur mu? Ayrıca Şanlıurfa'daki sulama kanalları yanında bir botanik bahçe yapabilir misiniz?

Bizim yazılarımız var, toplanabilir mi? Birçok ulusal yazar veya ulusal kitap yazarı, aslında yereldeki yazılarla, denemelerle başlamıştır ve ardından ulusala taşımıştır. Bizim böyle bir çalışmamızın olması gerekiyor. Buradan kendi yazarlarımızı, sanatçılarımızı nasıl ulusala taşırız diye çalışma içerisinde olmamız lazım.

Botanik bahçe konusunda çalışma yapabiliriz. GAP Vadisinin bir bölümünü Urfa geçmiş oyunlarına ayırabiliriz.

Celal Çiftçi: Son olarak mesajınız ne olacak? Urfalılar, AK Parti'ye ve Beyazgül'e neden oy vermelidir?

Biz gelişen ve değişen bir Ura için yola çıktık. Gönüllerdeki Urfa'yı kurabilmek için yola çıktık. Kendimde bu birikimi ve Urfa'da bu potansiyeli, Urfalılarda bu enerjiyi gördüğüm için hedeflerimize de ulaşmakta bir sıkıntı çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Nasıl ki biz AK Parti olarak 'Durmak yok, yola devam' dedik ama şimdi de Urfamız için haydi diyoruz, Bismillah deyip yola devam edeceğiz.

Celal Çiftçi: Fikir Kulübünü nasıl buldunuz?

Çok uç sorular sorulsun, çok uç fikirler söylensin. Fikrin önünde bir engel olmasın. Ben Fikir Kulübündeki arkadaşlarda bu özelliği gördüm. Fikirlerini çok rahatlıkla söyleyebiliyorlar ve söyledikleri her konunun önemli bir konu olduğunu gördüm, Urfa için düşündüklerini gördüm. Muhakkak ki; Bizim arkadaşlarımız fikir üretecekler ama bu fikri icraata dönüştürecek yer ise icra makamıdır. Beyin fırtınası oluşturan bir ekip gördüm burada.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!