olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Beyaz önlüklülerden şiddete tepki

Beyaz önlüklülerden şiddete tepki
Son günlerde sağlıkta şiddet olaylarının arttığına dikkat çekmek amacıyla beyaz önlüklüler bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Haber: Murat Doğan

Aile Hekimleri Federasyonu, Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği, SES Sendikası Şanlıurfa Şubesi, Birlik ve Dayanışma Sendikası ve Demokratik Hekim Girişimi Platformu sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla ortak basın açıklaması düzenledi.

Grup adına açıklama yapan Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Aile Sağlığı Merkezlerinde, iş güvencesinden yoksun, sözleşmeli, performans kriterlerine dayalı, güvenliksiz ortamlarda hizmet vermeye çalışan sağlık görevlileri dayanışmanın, dostluğun, paylaşımın, iş barışının yok edildiği, rekabete dayalı sistemde maalesef hayatları pahasına çalışmaya devam etmek zorunda kalıyorlar.” dedi.

‘Söylemlerimiz değer ve ilgi görmüyor’

“Başta 14 Mart Tıp Bayramı olmak üzere tüm platform ve ortamlarda defalarca dile getirdiğimiz ‘Sağlıkta Şiddet Sona Ersin,’ ‘Çalışırken ölmek de, öldürülmek de istemiyoruz!’ şeklinde ifade ettiğimiz söylemlerimiz maalesef hak ettiğimiz değeri ve ilgiyi görmüyor.” diyen Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Daha önce defalarca Türk Tabipler Birliği tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin boyutları paylaşılmış ve Türk Ceza Kanunu'na bu konu ile ilgili bir madde eklenmesini içeren ‘Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’ önerisi TBMM’de yapılan bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştu.” diye konuştu.

‘Şiddetlere ve ölümlere alışmmayacağız’

Resmi verilere göre ülkemizde her gün 31 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını belirten Dr. Güntürkün, sağlık çalışanına şiddetin olağan bir hale getirildiğini söyleyerek, ne sağlık çalışanlarının şiddet görmesine ne de ölümlere alışmayacaklarını dile getirdi.

‘Şiddet Yasa Tasarısı’nın yasalaşmasını talep ediyoruz’

Sağlık ortamını para kazanılan hizmet sektörüne dönüştürenler, hastayı müşteri haline getirmeye çalışanlar ve müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunumunu sağlıkta dönüşüm olarak isimlendirenler, sağlık çalışanlarını iş güvencesinden yoksun, güvenliksiz ortamlarda, performansa dayalı, gece gündüz demeden çalıştırıp her türlü şiddete maruz bırakanlar, artık bu politikalarından vazgeçmelidir.” diye ifade eden ŞUAHED Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Sağlık çalışanlarına şiddetin son bulması için her türlü mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, Şiddet Yasa Tasarısı’nın bir an önce yasalaşmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ne yaşanmıştı?

Aksaray'ın Eskil ilçesi Bozcamahmut köyü Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan aile hekimi Dr. Hüseyin Ağır, 29 Mart 2017 tarihinde kurşunlanarak öldürüldü. İkisi küçük yaşta, biri henüz doğmamış çocukları babasız kaldı.

2012 yılında Dr. Ersin Arslan, 2015 yılında Dr. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Dağdemir çalıştıkları sağlık ortamında uğradıkları saldırı nedeniyle,

2012 yılında Dr. Melike Erdem ise SABİM hattı üzerinden oluşturulan şiddetin yoğun psikolojik baskısı sonucu,

2017 yılı Mart ayı başında Dr. Metin Güneş, otomobili ile seyir halindeyken uğradığı silahlı saldırı sonrasında hayatlarını kaybetmişlerdi.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Dr. Mustafa Erdem ise bir hastasının yakınları tarafından önü kesilerek ağır şekilde darp edilmişti.

Yaşanılan olayları hatırlatan Dr. Hüseyin Güntürkün, “Sağlık çalışanlarının şiddet görmesine, öldürülmesine sessiz kalınmaması için tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya, sağlık çalışanlarıyla dayanışma göstermeye davet ediyoruz.” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!