olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Beyaz altın mesaisi erken başladı

Beyaz altın mesaisi erken başladı
* Kuraklığın etkili olduğu Şanlıurfa’da don olayların az olması ve topraktaki nemden daha fazla yararlanmak isteyen pamukçu çiftçiler kolları erkenden sıvadı.

Haber: Hasan Ray

Türkiye’nin en fazla pamuk yetiştirilen ili olan Şanlıurfa’da, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi pamuk ekimini erken başlattı. Yeteri kadar yağışın olmamasından dolayı topraktaki nemin az olması, çiftçilerin kolları erken sıvamasına neden oldu.

Geçen yıla göre 15 gün önceden ekime başladıklarını belirten çiftçi İbrahim Görgülü, “Bu yıl havalar sıcak ve kurak olduğu için don olayı beklenmiyor. Bu yüzden tohumlarımızı erkenden toprak ile buluşturduk” dedi.

 

Çiftçiler kolları erkenden sıvadı

Türkiye’nin sayılı büyük ovalarından Harran, Suruç ve Ceylanpınar ovalarına sahip olan tarım kenti Şanlıurfa’da, pamuk üreticisi çiftçiler bu yıl pamuk ekimi erken başladı. Pamuk tohum ekimleri geçen yıla göre yaklaşık 20 gün erkene alındı. Bunun nedeni ise, yeteri yağış alınmamasından dolayı toprakta nem oranının düşük olmasına bağlandı. Topraktaki nemden daha fazla faydalanmak isteyen çiftçiler işi erkene aldı.

Çiftçiler nedenini anlattı

Bu yıl yeterli yağışın olmaması, topraktaki nem oranının düşük olmasına neden oldu. Nemden yararlanmak isteyen kimi çiftçiler, pamuk tohumlarını erken ekti. Erken ekim yapan çiftçilerden biri de İbrahim Görgülü adlı çiftçi oldu.Kurak havanın topraktaki nemin düşük olmasına sebep olduğunu söyleyen çiftçi İbrahim Görgülü, “Biz de bu nemden daha fazla yararlanmak için ekim işini erkene aldık. Bu yüzden geçen yıla göre yaklaşık 15 - 20 gün erken başladık” dedi.

Geçen yıl bu zamanlar ekim yoktu

Her yıl bu zamanlarda don olaylarından dolayı pamuk ekimine başlayamadıklarını söyleyen Urfa çiftçilerinden İbrahim Görgülü, “Geçen yıl kış havası yaşadık, ancak bu yıl böyle bir durum yoktu. Bu da don olaylarının görülmesine engel oldu. Tabi, bir de nem oranı düşük olunca iki durumu fırsat bilip erkenden ekim yaptık. İnşallah bir olumsuzluk olmaz. Biz geçmiş yıllara göre bu yıl tohumlarımızı toprak ile erken buluşturduk. Ve yeşermesini bekleyeceğiz” diye konuştu.

Topraktaki nemi arttıran da var

Pamuk çiftçilerinden Halil Toprak ise, “Bu yıl topraktaki nem oranı çok düşük kaldı. Bu yüzden boş tarlayı önce sulayıp nem oranını yükselttik. Çünkü nem olmazsa tohumlar sağlıklı bir şekilde yeşermez. Biz de bunun önüne geçmek için kolları sıvadık. İnşallah 5. ayın başlarına doğru ekimlere başlayacağız. Biz hem nem oranının düşük olması, hem de don olaylarından korktuğumuz için bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!