olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Beyaz altın kara kara düşündürüyor

Beyaz altın kara kara düşündürüyor
Şanlıurfa’nın beyaz altını pamukta bu sene çok zor geçecek. Kuraklık, aşırı yağmur, sel baskınlar ve dolunun pamuğa verdiği zarar çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Haber: Hasan RAY

Tekstil, yağ ve hayvancılık başta olmak üzere bir çok sektörün temelini oluşturan pamuk yarattığı istihdam ve katma değer ile ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlıyor. Yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren pamuk üretimi ve yan sanayi kolları için bu yıl zor geçecek gibi görünüyor. Türkiye’de pamuk üretiminde sayılı illerin başında gelen Şanlıurfa’da Kuraklıktan sonra gelen aşırı yağış ve dolu pamuğa büyük darbe vurdu.

Ortadoğu’da söz sahibi bir kent

Şanlıurfa, Türkiye ve Ortadoğu’da tarım arazisi ve ürettiği ürünler bakımından oldukça önemli bir konumda olan bir şehirdir. Urfa fıstığı, Kırmızı mercimek ve Pamuk gibi ürünlerde ipi göğüsleyen Şanlıurfa, buğday, Arpa, nohut gibi diğer tahıl ürünlerinde de söz sahibi bir olarak önemini koruyor. Ancak son yıllarda artan kuraklık ve etkilerinden dolayı bu ürünlerin ekildiği ve kuru tarımın tapıldığı alanlarda ciddi zararlar meydana geliyor.

Kuraklıktan olumsuz etkilendi

En çok zararın olduğu alanların başında şüphesiz tahıl ürünleri geliyor. Son bahar ve kış aylarını oldukça kurak geçiren Şanlıurfa, ilk bahar ve yaz aylarının başında aldığı aşırı yağış ve dolu nedeniyle pamuk tarlaları büyük zarar gördü. Doludan dolayı kırılan pamuk fidelerinin yanında bazı tarlaları da su bastı. Su basan tarlalarda henüz ekilmiş olan pamuk tohumları çürüdüğü için yeniden ekimler yapıldı. Bu da ekimin kimi bölgelerde gecikmesine neden oldu.

Belli bölgelerde durum iyi

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ziraat Mühendisi Serda Uçbağlar, belli bölgeler haricinde genel manada pamukta ciddi zararlar olduğunu ve durumun peki iç açıcı olmadığını söyledi. Uçbağlar, “Bazı bölgelerimizde pamuğun durumu iyi ancak bu belli başlı bölgelerde böyle. Bu bölgelerde pamuğun genel manada iyi durumda. Bu çiftçimiz açısından sevindirici bir haberdir. Bu bölgelerde genel olarak rutin çalışmalarımızı yapıyoruz“ dedi.

Geç ekimlerde bozkurt zararlısı var

Şanlıurfa’nın pamuk üretiminde söz sahibi olduğunu ancak bu sezon durumun iyi olmadığını vurgulayan söyleyen Serda Uçbağlar, “Genel durum iç açıcı değil. Bazı çiftçilerimizin tarlasını su bastı. Bu su baskını çiftçinin ikinci ekimi, yapmasına neden oldu. Geç ekim yapan çiftçimiz şu aralar bozkurt zararlısı görülüyor. Bu zararlı bitkiyi kökten kesip kurumasına neden oluyor. Bununla ilgili, çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!