olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Bebek ölümlerinde neden üst sıralardayız!

Bebek ölümlerinde neden üst sıralardayız!
Şanlıurfa Sağlık-Sen Şube Başkanı Abdülkadir Yabir, “İlçelerde kadın doğum uzmanı sayılarının yetersiz olması doğum öncesi dönem sağlık bakımı konusunda eksiklikler oluşturmakta, doğum sonrası yoğun bakım ihtiyacı olan bebekler için ise yeni doğan uzmanı bulunmaması bebeklerin hayata tutunmasını güçleştirmektedir” dedi.

(Özel Haber: Faruk Deveci- Selahattin ÇİFTÇİ)

Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip Şanlıurfa aynı zamanda bebek ölümlerinde de ilk sıralarda yer aldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İllere Göre Türkiye’de Bebek (0 Yaş) Ölüm Sayıları (2018 Yılı) istatistiklerine göre, Şanlıurfa’da 852 bebek ölümü gerçekleşti. Bu istatistiklerle Şanlıurfa, bin 684 bebek ölümünün gerçekleştiği İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı. Şanlıurfa’nın bebek ölümlerinde üst sıralarda olması ise acı tabloyu ortaya çıkardı.

Listenin ilk 10 sırasında Şanlıurfa’nın yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Gaziantep, Diyarbakır, Van ve Mardin’de yer aldı.

İŞTE İLLERE GÖRE TÜRKİYE’DE BEBEK (0 YAŞ) ÖLÜM SAYILARI (2018 YILI) İSTATİSTİKLERİ

TÜRKİYE: 11.629 bebek

1-İstanbul: 1.684 bebek

2-Şanlıurfa: 852 bebek

3-Gaziantep: 689 bebek

4-Ankara: 551 bebek

5-Diyarbakır: 411 bebek

6-İzmir: 364 bebek

7-Konya: 323 bebek

8-Van: 311 bebek

9-Bursa: 310 bebek

10-Mardin: 304 bebek

“YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM YATAK SAYILARININ YETERSİZ OLMASI DA BEBEK ÖLÜM SAYISINI ARTIRMAKTADIR”
Şanlıurfa Sağlık-Sen Şube Başkanı Abdülkadir Yabir, yeni doğan yoğun bakım servisinde yatak sayısının azlığının bebek ölümlerinde etkili olduğuna dikkat çekti. Yabir, “TÜİK, 2018 yılına ait bebek ölüm istatistikleri sonuçlarını açıkladı. Şanlıurfa maalesef bebek ölümlerinde ön sıralarındaki yerini korudu. İlimiz bebek ölümlerinde İstanbul’dan sonra en fazla bebek olumu yaşanan il olarak yine acı bir tablo sundu. İlimizde akraba evlilikleri, sık gebelikler, erken yasta gebelik, 35 yas ustu gebeliklerin çok olması önemli etkenler olmakla birlikte yeni doğan yoğun bakım yatak sayılarının yetersiz olması da bebek ölüm sayısını artırmaktadır. Özellikle Viranşehir, Siverek gibi büyük ilçelerde kadın doğum uzmanı sayılarının yetersiz olması doğum öncesi dönem sağlık bakımı konusunda eksiklikler oluşturmakta, doğum sonrası yoğun bakım ihtiyacı olan bebekler için ise yeni doğan uzmanı bulunmaması bebeklerin hayata tutunmasını güçleştirmektedir” dedi.

“DOĞURGANLIK ÇAĞINDAKİ KADINLARA DOĞUM ÖNCESİ BAKIM KONUSUNDA EĞİTİMLER VERİLMELİDİR”
Başkan Yabir, doğurganlık çağındaki kadınlara eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“İlimizde kapsamlı eylem planları hazırlanarak bebek ölümü konusunda ivedi adımlar atılmalı, doğurganlık çağındaki kadınlara doğum öncesi bakım konusunda eğitimler verilmelidir. İlimizin doğurganlık hızı göz önünde bulundurularak gerekli uzman hekim atamalarının yapılması, yeni doğanın il dışına sevk edilmesinin önüne geçilmesi amacı ile yeni doğan yoğun bakım yatak sayılarının artırılması öncelikli hedefler olmalıdır.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!