olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Baydemir, Elektrik kesintilerini Bakan Albayrak’a sordu

Baydemir, Elektrik kesintilerini Bakan Albayrak’a sordu
HDP Şanlıurfa Millevekili Osman Baydemir, Şanlıurfa’da sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve Elektrik kesintilerine bağlı çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sordu.

Şanlıurfa ili ve kırsal bölgelerinde sürekli yaşanan elektrik kesintileri günlük yaşantıyı negatif etkileyecek düzeyde devam etmekte olduğunu belirten Vekil Baydemir, önergenin devamında şu sözlere yer verdi: “Çiftçiliği ise neredeyse felç etmektedir. Elektrik dağıtımının Dicle Elektrik AŞ’ye devredilmesinden itibaren ise elektrik kesintileri giderek artmış, Şanlıurfa nüfusunun % 45’ini oluşturan kent çiftçisini, yaşamını idame ettiremeyecek duruma getirmiştir. Kentin Hilvan ilçesine bağlı mahallelerde günde 4 saati aşan elektrik kesintileri uygulanmakta, Dicle Elektrik A.Ş. tarafından kesintilerin yapılmadığı,  Dicle Elektrik A.Ş.’ye ulaşan çiftçilere sözlü olarak beyan edilmektedir. Çiftçilerin tükettiği enerji bedelinin %35’inin üretici tarafından, %65’inin ise devlet tarafından karşılandığı göz önüne alındığında günde 4 saati aşan kesintilerin, olmamış gibi gösterildiği, bedelinin ise üretici ve çiftçiden tahsil edildiği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca elektrik enerji seviyesinin düşük olmasından kaynaklı, çiftçiler düzenli sulama yapamamakta, ekinlerinde verim kaybı yaşanmakta, sulama sistemlerinde kullanılan makinalar hasar görmektedir.”

HDP Şanlıurfa Millevekili Osman Baydemir Elektirik kesintilerine bağlı olarak Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltti,

  1. Şanlıurfa ilinin ne kadarında Otomatik Sayaç Okuma Sistemi bulunmaktadır?
  2. Elektrik dağıtımının Dicle Elektrik A.Ş.’ye devredilmesinden bu yana dağıtımı yapılan enerji miktarı ne kadardır? Tahsil edilen enerji dağıtım bedeli ne kadardır?
  3. Kentin Hilvan ilçesine bağlı mahallelerde günde 4 saati aşan elektrik kesintileri uygulanmasına rağmen bu kesintileri yapılmamış gibi göstererek enerji bedellerinin %35’inin üreticiden, %65’inin ise devletten tahsil edilmesi hırsızlık değil de bedir?
  4. Bu durumda hırsız kimdir?
  5. Sulama dönemlerinde çiftçilere ait olan dalgıç pompalarının elektrik enerjisinin düşük iletilmesinden kaynaklı yanması sonucu doğan zararlar Dicle Elektrik A.Ş. tarafından karşılanacak mıdır?
  6. Elektrik enerjisinin düşük iletilmesinden kaynaklanan düzensiz sulama ve ekinlerin veriminin düşmesinden doğan zararlar Dicle Elektrik A.Ş. tarafından karşılanacak mıdır?
  7. Elektrik dağıtımının Dicle Elektrik A.Ş.’ye devredilmesinden bu yana elektrik borcunu yatıramadığı için gerekçesiyle kaç çiftçinin tarımsal desteklenmelerine bloke konulmuş, kaç çiftçinin arazisine, kaç çiftçinin tarım aracına el konulmuştur?
  8. Elektrik nakil hatlarının yenilenmesi için çiftçilerden toplanan meblağ ne kadardır? Elektrik nakil hatlarının ne kadar yenilenmiştir? Yenilenen elektrik hatlarının maliyeti ne kadardır?
ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!