olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Batı\'nın yeni \'Türkiye\' oyunu!

Batı\'nın yeni \'Türkiye\' oyunu!
Türkiye, darbe girişimi öncesi ve sonrasında sosyal medyadan gelen algı operasyonlarıyla karşı karşıya geliyor.

Türkiye, askeri darbe girişiminde sadece gerçek dünyada değil, sanal dünyada da saldırılara maruz kalıyor. 15 Temmuz gecesi ve öncesinde Türkiye’nin sosyal medya üzerinden kaldığı algı operasyonu doğru bilgiye ulaşmaya engel oluştururken, halkın yanlış bilgi sonucunda hareket etmesine de yol açıyor.Askeri darbe girişimi sonrasında Boğaziçi Köprüsü’nde bir askerin boğazının kesildiğine dair yapılan algı operasyonu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Bunu dışında operasyonlar kapsamında intiharların gerçekleştiğine dair haberler de Batı medyasınca bunun zorlamalar sonucunda gerçekleştiği şeklinde yorumlanıyor.

Peki, algı operasyonuyla ne yapılmak isteniyor? Sosyal medyada yayılan bilgilerde neye dikkat etmeliyiz?

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı (USMED) Said Ercan, “15 Temmuz öncesi ve sonrası için sosyal medya psikolojik savaş için müsaitti. Darbe gecesi paralel hesaplardan sokağa çıkmayın şeklinde uyarılar yapıldı. Amaç ise toplumdaki korku psikolojini artırmak tabiri caizse cuntaya teslim etmekti. Türkiye’deki darbenin püskürtülmesi halkın başarısı olmaktan çıkartılıp, darbe olsaymış daha iyi olacakmış algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Bilgi kirliliği çok fazla ve masum insanlar bu kirliliğe maruz kalıyor. Twitter bir algı merkezi gibi çalışıyor. Para karşılığı trend topicler yaptırılıyor. Bu konuların birçok kaynaktan doğrulanması için sağduyulu kullanıcıları biz göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ALGI OPERASYONLARI AMAÇLARINA ULAŞAMADI’

15 Temmuz öncesi ve sonrası için sosyal medya psikolojik savaş için müsaitti. Darbe gecesi paralel hesaplardan sokağa çıkmayın şeklinde uyarılar yapıldı. Alevi vatandaşlarımızın yaşadığı mahallelere baskın yapıldığı, yaşamlarının ablukaya alındığı haberi yapıldı. Ama bütün bunların hiçbiri tutmadı. Hepsi bir algı yönetimiydi. Toplumdaki korku psikolojisini artırmak tabiri caizse cuntaya teslim olmak, halkın darbeyi kırmak için gösterdiği direncin üstesinden gelmek için yapılan psikolojik harp teknikleriydi.

‘İNTİHAR KONUSUNUN ARAŞTIRILMASI LAZIM’

Devam eden süreçte intiharlar gündeme geliyor. Bir kaymakamımızın hüzünlü bir mektubu vardı. Bu kendisinin hiçbir bağlantısı olmadığına dair bir mektuptu. İntiharların iyice araştırılması lazım. Bu intiharların “cinayet” kısmı üzerinde durulabilir. Devlet bu konuda üstüne düşenleri yapacaktır.

‘TÜRKİYE’DEKİ OLAYLAR FARKLI YANSITILIYOR’

Sosyal medya tarafından kullanılan ve kullanıcıların uyanık olması gereken; ilk gün kesik başlı bir asker algısı vardı. Bütün gün boyunca bu işlendi. Darbe girişiminde 200’den fazla şehit olan insanımız var, bir masum bir askeri dövmeye çalışan halk algısı yapmaya çalıştılar. Yurtdışına da Türkiye’de işkence var diye ciddi bir şekilde çeviriler yapılıyor.

‘DARBEYİ İYİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Türkiye’de halkın kazandığı demokratik bir kazanımdır. Demokrasiye inan herkesin bunu desteklemesi lazım. Türkiye’deki darbenin püskürtülmesi halkın başarısı olmaktan çıkartılıp, darbe olsaymış daha iyi olacakmış algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Biz de yurttaş gazetecisi olarak sokaklardaydık ve askerin başının kesilmediğini orada ilk yazanlardan biriyim. Asker yaralıydı ve baş kesme gibi bir durum söz konusu değildi. Gün boyunca bu durumu algı malzemesi olarak kullandılar. ‘Biz 3 kişiyi öldürdük, dördüncü kişiyi de öldürmek istiyoruz’ videosu provokatif amaçla hazırlanmıştır. Bir algı için bazen bir fotoğraf ve video yetebiliyor. Bu malzemeleri kendileri oluşturuyor. Kesik baş görüntüsü ise 2006 yılındaki bir kazadan alınan bir görüntüdür.

‘TWİTTER ALGI OPERASYONU MERKEZİ’

Bilgi kirliliği çok fazla ve masum insanlar bu kirliliğe maruz kalıyor. Twitter bir algı merkezi gibi çalışıyor. Para karşılığı trend topicler yaptırılıyor. Bu konuların birçok kaynaktan doğrulanması için sağduyulu kullanıcıları biz göreve çağırıyoruz. WhatsApp gruplarında bu bilgiler hızlı yayılıyor. 1 dk içerisinde binlerce WhastApp kullanıcısına ulaşabiliyorsunuz. İlk duyulana rağbet edilmemeli. Gönderilen paylaşımlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Kaynak: Ajanshaber

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!