olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Baro hizmet binası açılışını Metin Feyzioğlu yaptı

Baro hizmet binası açılışını Metin Feyzioğlu yaptı
Uzun zamandır yapımı devam eden Şanlıurfa Barosu Hizmet Binasının yapım aşamasının bitmesi ile bir önceki gün açılışı Şanlıurfa’ya gelen Türkiye Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katılımı ile yapıldı.

Haber Mehmet Kaması

Şanlıurfa Barosu yeni hizmet binasının açılışı yapıldı. Geçtiğimiz yıl temeli atılan hizmet binasının yapım aşamasının bitmesi ile açılışı Türkiye Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da katılımları ile açılışı gerçekleştirildi. Büyük bir katılımın olduğu açılışa Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Şanlıurfa HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, Türkiye genelinde gelen Baro Başkanları, Şanlıurfa Adliyesinde görev yapan savcı, hâkim ve avukatlar katıldı. Açılış öncesinde konuşma yapan Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Türkiye’de yaşanan hukuki sürece ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan hukuksal boyutu ele aldı.

Konuşma sırasında bölgenin en büyük barolarından bir tanesi olduğunu söyleyen Hikmet Delebe, “Dolayısıyla baromuzun kurumsallaşması, kimliğine bürünmesi anlamında önemli gelişmelerin sağlanması gerekiyor.” dedi.

Öte yandan Şanlıurfa Barosu yeni hizmet Binası açılışında konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Türkiye’deki hukuki sorunları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlayan sıkıntılı süreci ele aldı. Daha adil bir yargılamanın olması için suçluyu suçsuzdan ayırmayı esas almak gerektiğini söyleyen Metin Feyzioğlu ayrıca 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin küresel bir gücün eli ile yapıldığı ve bunun neticesinde ne olursa olsun devletin ve milletin yanında olduğunu söyledi.

‘Bölgenin en büyük barolarından bir tanesiyiz’

Şanlıurfa Barosunun 1952 yılında kurulduğu ve aradan geçen 64 yıl içerisinde Urfa Barosu olağanüstü bir şekilde büyüdüğünü söyleyen Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, “Üyelerimizin sayısı olağanüstü şekilde arttı. Şu anda Urfa Barosu 750 avukatıyla ve 150 stajyeriyle bölgemizin en büyük barolarından bir tanesidir. Dolayısıyla baromuzun kurumsallaşması, kimliğine bürünmesi anlamında önemli gelişmelerin sağlanması gerekiyor.” dedi.

‘Törenimizi onurlandırdıkları için başkanlarımıza teşekkür ediyorum’

 Yeni hizmet binası açılışıan katılım gösteren Baro Başkanlarını sayan Hikmet Delebe, “Şu anda aramızda Adıyaman Barosu başkanımız var. Batman Barosu başkanımız var. Bingöl Barosu başkanımız, Bursa Barosu başkanımız, Çanakkale Barosu başkanımız, Diyarbakır Baro Başkan vekilimiz, Mardin Barosu başkanımız, Muş Barosu başkanımız, Şırnak, Siirt ve Ağrı son dakika mazeret bildirdiler. Yine Kırıkkale Barosu başkanımız, Tekirdağ Barosu başkanımız, Sinop Barosu başkanımız ve Van Barosu başkanlarımız şu anda aramızdalar, törenimizi onurlandırdıkları için baro başkanlarımızı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

‘Adalet savunması kişisel olarak avukatlardan sorulur’

Diyarbakır Barosu başkanı rahmetli Tahir Elçi’nin menfur bir saldırı sonucunda katledildiğini söyleyen Hikmet Delebe, “Bu arada ben kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Ceza adalet sistemi iddia, savunma ve yargılama makamları olmak üzere 3 temel ayaktan oluşur. Adaletin savunma ayağı kurumsal anlamda barolardan ve Türkiye Barolar Birliği’nden; kişisel anlamda da avukatlardan oluşur. Bir şüphe ile başlayıp iddiaya dönüşen ve sonradan yargılanan bir fiil cezalandırılmadan önce savunmaya muhtaçtır.” diye konuştu.

‘Avukatlar bağımsız yargının vazgeçilmezidir’

 “Failin savunması savunma mesleğinin uygulayıcıları olan avukatlar tarafından gerçekleştirilir. Avukatlar, müvekkillerini sahip olduğu hakları konusunda bilgilendirmek ve onların savunmasını üstlenmek gibi çok zor bir görevi ifa ederler.” diyen Hikmet Delebe, “Bu nedenle savunma ve onun uygulayıcıları olan avukatlar hukuk devletinin, bağımsız yargının vazgeçilmez unsurlarıdır.” ifadelerini kullandı.

‘Baro binasının alanı 5200 metre karedir’

Savunma hakkı bulunan baroların üyeleri olarak görevlerini laiki yerine getirebilmesi için hiç kuşkusuz uygun çalışma ortamlarına ihtiyaç olduğunu belirten Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, “Bugün açılışını yaptığımız hizmet binamız, baromuz avukatlarına bu uygun mekânları vermeyi amaçlamaktadır. Baromuz 3 bin 149 metre karelik arsa üzerine kuruludur. Toplam kullanım alanları 5200 metre karedir. Ve inşaat süresi bir buçuk yıl olarak devam etmiş ve 2015’in sonunda teslim edilmiştir.” şeklinde konuştu.

 ‘Yaptığımız her şeyi şehitlerimize borçluyuzdur’

Urfa bütün şehirlerimiz gibi bütün barolar gibi gözbebekleri olduğunu belirten Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Şuana kadar 13 yerin inşaatını bitirmişiz. Çok büyük işleri hep birlikte başardık. Biz bu ülkede ne yapıyorsak hepsini şehitlerimize borçlu olduğumuz düşünüyorum. Devlet yıkılırsa hepimiz altında kalırız. Ama devletin yıkılmamamasın içinde adaletin mülkün temelidir cümlesini iyi anlamız gerekir.” dedi.

 ‘Adil yargılama için şeffaf olmak lazım’

Devlet haklı ile haksızı suçlu ile suçsuzu birbirinden ayırması gerektiğini de vurgulayan Metin Feyzioğlu, “79 milyon vatandaşımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla gurur ve güven duyabilmesi için bağımsız tarafsız adil yargılama yapabilen savunmaya etkin şekilde yer veren şeffaf gerekçelendiren bir yargıyı hep birlikte inşa etmek zorundayız.” dedi.

‘Demokrasimize elimizden gelen bütün desteği verdi’

15 Temmuz şerrini hep birlikte hayrı çıkarmak mecburiyetinde olduklarını söyleyen Metin Feyzioğlu, “15 Temmuz sonrasında üzerinizdeki sorumluluğun gereğini her yerde yerine laiki ile getirdiğimize inanıyorum. Üyelerimizle yöneticilerimiz ve Türkiye çapında da Türkiye Barolar Birliği olarak demokrasimize birliğimiz, beraberliğimize elimizden gelen bütün desteği verdi. Vermeye de devam edeceğiz.” dedi.

‘Devletin birliği adaletin adil olması ana fikirse aynısı saftayız’

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ile diyaloğu üst seviyeye çıkardığını söyleyen Metin Feyzioğlu, “Adalet Bakanlığımızla zannediyorum Cumhuriyet tarihinde ilk defa eksiksiz bir şekilde bir kadro ile sorunları bir, bir masaya yatırdık. Türkiye’nin her yerinden her ilçesinden en objektif en sağlıklı bilgiyi Türkiye Barolar Birliğinden ve barolarımızdan alabiliriz. Devletin birliği adaletin adil olması eğer ana fikirse aynısı saftayız.” diye konuştu.

‘Makamlar kimsenin tapulu malı değildir’

“Ardından barolarımızla birlikte Gazi Meclisimizi ziyaret ettik. Şunun altını çizelim, biz makamları ziyaret ederiz, biz kurumları ziyaret ederiz makamlar ve kurumlar hiç kimsenin tapusunda değildir.” Diyen Metin Feyzioğlu, “Ne bizim tapumuzdadır nede bir başkasınınkindedir. Sayın Meclis Başkanımızla buluştuk kendilerine geçmiş olsun dileklerimiz ilettik. Ve akabinde de yine Meclis Başkanımızın talebi üzerine baro başkanlığımız hep birlikte genel kurulu selamladık.” diye konuştu.

‘Darbe girişimi birlik ve beraberlik ruhu sayesinde püskürtüldü’

Metin Feyzioğlu, “Özgüven eksikliği içinde olan bazıları birlik başkanlığı için nazik cümleler kurdular takıldı. Ve yine ben olaylar olgusunda değil kişilerle sınırlı değerlendirmeler yaptık. 15 Temmuz bu birlik ve beraberlik ruhu sayesinde püskürtüldü. Elbette nazik cümleler kuracağız, elbette yapıcı konuşacağız. Akabinde bir adli yıl açılış töreninde hep birlikte olmadık mı? Birlik ve beraberlik değerli dinleyenler her konuda düşüneceği akla gelmez.” diye konuştu.

 ‘Tehlikenin bertaraf edilmesi için atılması gereken adımlar var’

Yeni kapı ruhu siyasi parti liderlerinin Cumhurbaşkanlığı makamında buluşması ve Türkiye’nin her yerinde baro başkanlarının bu birliğe destek vermesi Türkiye’ye küresel saldırı karşısında zaman kazandırmıştır.” Diyen Metin Feyzioğlu, “Ama sanmayın ki tehlike ve tehdit geçmiştir. Tehlike ve tehdidin kalıcı olarak bertaraf edilmesi için atılacak çok adımlar vardır.” diye konuştu.

‘Yargıdaki Kadro açığını avukatlarla telafi edeceğiz’

Halı hazırda hain terör örgütünün devlet kadrolarına sızması ve bu sızma hareketlerine karşı temizlik sebebi ile önemli açıda bir kadro açığı meydana geldiğini söyleyen Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Yargıdaki kadro açığını kuşkusuz zaman içerisinde gidereceğiz. Ama tıpkı F-16’ları uçuracak pilot ihtiyacı ne kadar acilse Türkiye’nin tecrübeli hâkimlere ihtiyacı o kadar acildir. Bu açığın avukatlar tarafından giderilmesi ise her zaman mümkündür.” ifadelerini kullandı.

‘Avukatların zor zamanda hâkim kürsüsüne oturması sorunu giderir’

 Yüz bin avukatın içinde en kıdemlilerimiz dahi bu zor zamanda hâkim kürsüsüne oturması ve açığı en etkili şekilde gidermesi mümkündür diyen Metin Feyzioğlu, “Şuan da Adalet Bakanlığımıza izah edip önereceğimiz çözümlerden biri kıdemli avukatların kıdemlerine uygun seviyeden yargı kadrolarına yerleşmesinin düşünülmesidir. Aynı şekilde beş yıl veya on yıl meslektaşlarımızda nihayet kısa bir eğitimden sonra yargıya hâkim ve savcı olarak iktisat edilmesi sağlanabilir. Bu çözümleri kavga ederek hakaret ederek sesimizi yükselterek bulamayız. Yapıcı bir diyalogla ses yükseltmeden ve dinlemeye hazır olursak üretilebilir.” ifadelerini kullandı.

‘Biz yargının vazgeçilmez bir parçasıyız’

Biz yargının vazgeçilmez bir parçasıyız sözlerine ekleyen Metin Feyzioğlu, “Ancak bunun nerden kaynaklandığını ne için vazgeçilmez olduğumuzu hepimiz biliyoruz ama bizim dışımızdaki bir kitlenin de çok iyi anlaması gereken bir gerçek var. İnsanlık tarihinin doğruyu yanlıştan, suçluyu suçsuzdan ayırt edebilmek için ürettiği en etkili mekanizma adil yargılama ilkelerine dayanan bir duruşmadır. Hiç kimsenin gözünün içene bakarak haklı ya da haksız diyemezsiniz.” şeklinde konuştu.

 ‘Savunma hakkı sınırlandırılmamalıdır’

 

“İşte bu yüzden olağanüstü hallerde savunma hakkı sınırlanacağına tam aksine daha derine salınması gerekir” diyen Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Bu düşüncelerimiz sayın cumhurbaşkanımıza da ilettik. Meclis başkanına da ifade ettik, Adalet Bakanlığımıza da ilettik. Bu bağlamda da fikir birliği içinde olduğumuzu görüyor ve doğru adımların atılmasını da diliyorum.” şeklinde konuştu. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!