olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Barış ortamı sağlanmalı

Barış ortamı sağlanmalı
Anadolu Girişimcileri İş Birliği ve Eğitim Derneği (AGİED) Başkanı Mehmet İnat, çözüm sürecinin durması ve olayların bölgede tekrar patlak vermesinin yatırımları durduracağını, bölgeye daha önce gelen istikrarın tekrar gelmesi için barış ortamı sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Girişimcilik eğitimleri vererek, projeler üreterek bölge insanının kalkınmasını sağlayan Anadolu Girişimcileri İş Birliği ve Eğitim Derneği (AGİED) Başkanı Mehmet İnat ile yapılan projeler, bölgedeki yatırımlar hakkında konuştuk. İnat, bölgede yatırım potansiyelinin fazla olduğunu, yaptıkları projelerle daha fazla iş imkânı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Bölgenin yatırım için avantajlı konumda olduğunu ifade eden İnat, ancak son günlerde çözüm sürecinin durdurulması sonucu tekrar başlayan terör olaylarının bölgeyi kötü etkilediğini kaydetti. Olayların bir an önce durması için yetkililerin devreye girmesi gerektiğini ifade eden Mehmet İnat, bölgede istikrarın sürmesi için barışın şart olduğunu dile getirdi. 

300 ÜZERİNDE GİRİŞİMCİ İŞ YERİ AÇTI

AGiED nedir, ne iş yapar bize bahseder misiniz?

Anadolu Girişimcileri İş Birliği ve Eğitim Derneği (AGİED) Şanlıurfa'da kurmuş olduğumuz ve 6 ilde şubesi bulunan bir dernektir. Bizim derneğimizin amacı bölgede insanların ihtiyaç duydukları eğitimler, yatırım, fizibilite çalışmaları ve girişimcilere yön verici, doğru yönde doğru yatırımları yapmalarını sağlayacak desteklerde bulunmaktır. Bu süre zarfında gerek Türkiye'deki resmi kurumlar gerekse uluslar arası mali fon ve destekleme programlarıyla derneğimizi faydalandırıp çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu projeler kapsamında özellikle son zamanlarda yaptığımız en önemli çalışmalardan biri Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajansı ile birlikte Estonya, Gürcistan ve Azerbaycan'dan ve Türkiye'nin farklı yerlerinden toplam 35 öğrenciyi 'Yes Youth Can'  yani 'Evet gençler yapabilir' projesiyle birlikte Şanlıurfa'ya çağırdık. Bu insanlar kendi ülkelerinde Şanlıurfa'nın bir hoşgörü, kardeşlik şehri olduğunu anlatmak üzere memleketlerine gittiler. Bu süre zarfında onlara girişimcilik üzerine eğitimler verdik, bölgede bunları destekleyen kurumlar konusunda çeşitli eğitimler verdik. AGİED'in tüzüğünde kadınlara ve özürlülere pozitif ayrımcılık maddesi var. Biz bu yolla bu insanların desteklerden en iyi şekilde faydalanmalarını istiyoruz. Bazı çalışmalar hazırlıyoruz ve Şanlıurfa tanıtım günlerinde gerek İstanbul'da gerekse Ankara'da Karacadağ Kalkınma Ajansı yoluyla insanlara ulaştırma fırsatı bulduk. KOSGEB Şanlıurfa Müdürlüğü ile yaklaşık 6-7 programla insanların girişimcilik eğitimi alarak işyeri açmasına olanak verdik. 300 üzerinde girişimci bizden aldığı eğitim ile KOSGEB desteği sonrası iş yeri açtı. Kendi aramızda yaptığımız toplantılarda bölgeye daha iyi nasıl çalışmalar yaparız, nasıl çalışmalar yaparız diye fikir alışverişinde bulunuyoruz. 

Sizin veya size gelenler içinde ne tür projeler var?

Özellikle bölgemizde küçük çaplı projeler var. KOBİ dediğimiz küçük işletmelerin projeleri var.  Bizim kendi projelerimiz ağırlıkta. AB Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sodes ile birlikte yürüttüğümüz projeler var. Özellikle Sodes ile yürüttüğümüz projede içinde 5'i özürlü olmak üzere 20 gence çağrı merkezi temsilciliği kursu açıyoruz. Bu projeyle hem gençlerin faydalanması hem de bölgede derneğimiz vasıtasıyla bir çağrı merkezi olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Projemiz ön kabulden geçti, şimdi bakanlıktan geçmesini bekliyoruz.

 

URFA AVANTAJLI BÖLGEDE BULUNUYOR

Urfalılar bu projelerden ne kadar faydalanıyor?

Özellikle Urfa'da KOSGEB ve Kalkınma Bakanlığı nazarında büyük bir katılım var. 6. Bölgede olması nedeniyle girişimcilerin destek oranlarının, muafiyetlerinin yüksek olması sanayi sektöründe önemli bir yol kat edilmesini sağladı. Urfa da bu avantajlı bölgede olması nedeniyle bu desteklerden, projelerden faydalanıyor.

Bölgedeki iş yatırımları seviyesi nedir?

Son 1-2 aydaki terör olaylarından dolayı bölgede yatırımda biraz azalma olsa özellikle 1,2 ve 3. Organize sanayi bölgesinde büyük çaplı işletmeler yatırım yapıyorlar. Ham madde konusunda, bazı yatırım alanlarına ve Irak gibi yatırım yapılacak ülkelere yakın olan, geçiş güzergahında olan Şanlıurfa yatırım konusunda avantajlı konumda bulunuyor

SÜRECİN DURMASI YATIRIMCIYI KAYGILANDIRIYOR

Çözüm sürecinin askıya alınması, olayların yeniden başlaması yatırım, iş durumunu nasıl etkiliyor?

Çözüm sürecinin durması İşçiyi, çiftçiyi, yatırımcıyı yani herkesi kaygılandıran bir durumdur. Bu anlamda askeri kanadın, siyasetçilerin, sivil toplum kanadının biraz daha ölçülü, ılımlı davranması ve bu olayların durmasını sağlaması gerekir. Olayların durması ve bölgede istikrarın sürmesi çok önemli. Eğer bölgede istikrar sürecekse tek çözümü barıştan geçiyor. İnsanların din, dil, ırk farklılıklarıyla değerlendirilmemesi, insanın insan olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle bölgemizde kardeş yaşamın, hoşgörünün sembolü olan Urfa'daki mozaiğin tüm ülke geneline yayılması gerekiyor. Yıllardır iç içe beraber yaşayan halkların bu şekilde karşı karşıya getirilmeye çalışılması dış mihrakların oyunudur ve bu oyuna dur diyecek şey de halkın ta kendisidir. İnsanlar kendi iradeleriyle, sandığa yansıttıkları takdirle bu sorun da çözülecektir. 

SEÇİLMİŞLER BARIŞTAN YANA TAVIR ALMALI

Bu olayların devamı durumunda özellikle bölgemiz ne derece kötü etkilenir?

Yollar kesilecek olursa, araçlar yakılırsa dışarıdan buraya gelecek yatırımcılar, memurlar buraya gelme konusunda kaygılanırlar.  İnsanlar buraya gelip yatırım yapmak, görev yapmak istemezler tabi ki. Allah korusun çatışmalar şehir içine kayarsa iş daha kötü bir hal alır. Bunun için her zaman çözümden, barıştan yana tavır alınmalıdır. Bölgede istikrar için barış şart. Buradan Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, tüm muhalefet partilerin ve 550 milletvekiline tavsiyemiz çözüm için her şeyi yapsınlar.  Ülkenin savaş içerisinde olması, kendi problemlerini çözememesi ve bölgede özellikle Suriye, Irak gibi savaş içindeki ülkelerin durumu kötü etkiliyor. Bunun çözümü yine milletin seçtiği ve başa getirdiği iradenin elinde, ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerekir.

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİMİZE İNANIYORUM

Dışarıdan bölgeye yatırım yapmak isteyen iş adamlarından çekincelerini sizlere anlatanlar var mı?

Son dönemde buraya gelmek isteyen yatırımcılar yatırım yapmak istedikleri yerlerde güvenlik sorunu olup olmadığını soruyorlar. Biz tabi ki gelip yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyoruz ama takdir yatırımı yapmak isteyen iş adamlarındadır. Siverek'te, Viranşehir'de ve Ceylanpınar'da yatırım yapılacak alanlar var. Özellikle ilçelerdeki kaymakamlar, belediyeler ciddi destek veriyorlar ama medyada yansıyan haberler bölgedeki olumlu havayı dağıttı. Ama biz güzel günler göreceğimize, tekrar barışın geldiği günleri göreceğimize inanıyoruz. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!