olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Balıklıgöl heykeli yeni yerinde ziyaretçilerini bekliyor

Balıklıgöl heykeli yeni yerinde ziyaretçilerini bekliyor
Milattan önce 9 bin 500\'lü yıllara ait Balıklıgöl heykeli, Şanlıurfa Müzesi Kompleksinde tahsis edilen yeni yerinde sergilenmeye başlandı. Şanlıurfa Müzesi Müdürü Ercan: \"Müzemizde geniş bir salonu sadece Balıklıgöl heykeli için ayırdık ve tek sergiliyoruz\"

Şanlıurfa'da 20 yıl önce çevre düzenlemesi çalışmalarında bulunan ve milattan önce 9 bin 500'lü yıllara ait Balıklıgöl heykeli, yeni yerinde ziyaretçilerini bekliyor.

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesi yakınlarında 1995'te belediye ekiplerinin altyapı çalışması sırasında 4 parça halinde bulunan ve Balıklıgöl heykeli adı verilen kireç taşı yontu, Şanlıurfa Müze Kompleksinde ayrılan özel bölümde sergilenmeye başlandı.Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan,yaptığı açıklamada, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı müze kompleksinde birbirinden değerli eserlerin sergilendiğini söyledi.Bunlar arasında milattan önce 9 bin 500'lü yıllara tarihlenen, "dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri" olarak bilinen ve 180 santimetre boyundaki Balıklıgöl heykelinin de yer aldığını belirten Ercan, "İnsan boyutunda yapılmış dünyanın en eski heykeli olarak bilinen Balıklıgöl heykeli için kompleksteki Arkeoloji Müzesinde özel bir alan tahsis ettik. Müzemizde geniş bir salonu sadece Balıklıgöl heykeli için ayırdık ve tek sergiliyoruz. Bu, esere verdiğimiz değeri ve eserin bizim için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Derin ve yuvarlak göz yuvalarındaki obsidyen taşlarla dikkati çeken heykelin burnunun zaman içerisinde deforme olduğunu ifade eden Ercan, ağzının betimlenmemesinin ise araştırmacılarca dini figür şeklinde yorumladığını anlattı.

- Kabartmaların benzerliği

Ercan, heykelin göğsündeki "V" biçimli kabartma iki hat ve karnının üzerindeki ellerin, Göbeklitepe'deki dikili "T" taşlar üzerindeki kabartma çizgileri anımsattığını dile getirerek, "Gövdesinin alt kısmını oluşturan bacaklar ve ayakların belirgin şekilde yontulmadığı Balıklıgöl heykeli, ulusal ve uluslararası bilim çevrelerince dünyanın bilinen ilk gerçek boyuttaki insan heykeli olarak kabul ediliyor" dedi.

Şanlıurfa Müze Kompleksinde Cilalı Taş Devri'ne ait çok sayıda eser bulunduğunu vurgulayan Ercan, Neolitik döneme ilgi duyanların, bilgi edinerek müzeden ayrılacağını sözlerine ekledi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!