olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Baklagillerde zam üstüne zam

Baklagillerde zam üstüne zam
Kış aylarında vatandaşların vazgeçilmez gıdaları olan nohut, fasulye, kırmızı mercimek ve pirinç son günlerde yüzde 30 üzerinde zam gördü.

Haber: Mehmet Kaması

Kış mevsiminin sonuna gelinmesine rağmen Şanlıurfalıların severek tükettikleri kışlık gıdalar arasında yer alan nohut, fasulye, kırmızı mercimek ve pirinç, fiyatları her geçen gün artıyor.  Fiyatların artış göstermesi bakliyatçılar kadar vatandaşı da zor duruma sokuyor. Geçtiğimiz aylarda 8 TL’den satışa sunulan Nohutun kilosu, bu ay 12 TL’den satışa sunuluyor. Bununla birlikte bugünlerde bakliyat alışverişine çıkan vatandaşlar, fiyatları görünce dudak uçuklatıyor. Bakliyat fiyatlarından dert yakınan esnaf ise pahalı olduğundan dolayı kimsenin almaya yanaşmadığını, eskiden fakir fukaranın bol bol tükettiği bakliyatlar şu anda zengin sofrasında bile zor bulunduğunu söyledi.

Zamların bulgura yansımadığını söyleyen esnaf, “Bulgur, her yıl bol olduğundan dolayı fiyatı fazla artış göstermiyor. Bu yıl da fiyatta düşüş bile yaşandı.” dedi.

‘Pirinçte fazla verim olmadığı için fiyat arttı’

“Bulgur ile mercimek fiyatının değişmediğini söyleyen esnaf, “Şu anda en fazla zam nohuta gelmiş durumda. Yüzde 50 civarında bir zam geldi. Pirinç ise yüzde 30 zam yemiş durumda. Pirinç’in pahalı olmasının sebebi ise bu yıl yerli pirinçte fazla verim yoktu. Geçen yıllara göre daha az verim elde edildi. Ondan dolayı pirinç, bu yıl bayağı zam yedi. Fiyat her zaman artış gösteriyor. Batı tarafında yetişen yerli pirincimiz yeteri derecede bu taraflara gelmediği zaman ister istemez zam geliyor.” Diye konuştu.

‘Bu yıl kuraklıktan dolayı nohuttaki fiyat yüksek’

“Nohuta bu yıl yüzde 50 zam gelmesinin tek nedeni kuraklığın yaşanmasıdır.” diyen Esnaf, “Verim elde edilmedi. Zaten bizim sattığımız nohutlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden geliyor. Ondan dolayı nohutlar tarlada yanınca verim elde edilmedi. Zaten bu yıl pek nohut gelmedi. Nohut buralarda nadir yerlerde yetişiyor. Onlar da böyle olunca ister istemez en büyük zammı nohut görmüş oldu. Buradan nohut Diyarbakır, Siverek ve Viranşehir tarafından gelir. Çorum tarafında üretilen nohut buraya satış için gelmez. Evde kullanıyorlar onlar daha çok leblebi kullanımı için üretim yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

‘Vatandaşlar da fiyattan dolayı bakliyat almaktan vazgeçiyor’

Bakliyatların bu kadar yükselmesinden kendilerinin de memnun olmadığını belirten esnaf, “Çünkü ne kadar ucuz olsa vatandaş o kadar rağbet gösteriyor. Pahalı olunca vatandaş almaktan ya vazgeçiyor ya da az az alıyor. Biz de bu durumdan memnun değiliz. Vatandaş da şikâyetçi. gelip fiyat sorduklarında fiyatı onlara dediğimizde almadan gidiyorlar. Çünkü şu anda nohutun kilo fiyatı 12 TL’dir. Bu da az bir para değil. Yani nohutu eskisi kadar almıyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘Zamlardan lokanta sahipleri de etkileniyor’

“Fiyatların artış göstermesi sadece bizi veya vatandaşı etkilemiyor.” sözlerini ekleyen esnaf, “Bu durumdan lokantacılar da etkileniyor. Onlar da lokantalarda sattıkları sulu yemeklerde kullandıkları bakliyatlardan dolayı fiyatta artış yapmak zorunda kalıyor. Çünkü eskiden sattıkları yemeklerde kullandıkları bakliyatların fiyatı farklı, şimdi farklıdır.” şeklinde konuştu. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!