olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

'Bakanlığa göre Suruç’taki su sorununun sebebi hırsızlık!

'Bakanlığa göre Suruç’taki su sorununun sebebi hırsızlık!
HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Suruç Ovası’na öngörüldüğü gibi su verilmemesi hakkında TBMM’ye soru önergesi sundu. Sulama aksaklıklarının yaşandığı Suruç önergesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı şu cevabı verdi; “Buradaki en büyük sorun çiftçi müdahaleleri ve mekanik akşamın çalınmasıdır.” dedi.

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında 56 bin 250 hektar alanın sulanması öngörüldüğü halde ancak bunun 10 bin hektar alanın sulanması ile ilgili HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.

Ayhan, yazılı önergede 12 Aralık 2012 tarihinde hükümet tarafından su verilmeye başlanacağı açıklandığı, hükümet tarafından defalarca açılışı yapıldığı halde yaklaşık olarak 10 bin hektarın sulanabildiği ancak bu sulanan kısmında da  çok sık yaşanan kanallardaki çökme ve patlamalardan kaynaklı olarak sağlıklı sulama yapılmadığını, Yaşanan çökme ve patlamalara müdahalenin çok uzun sürmesi ekinleri kuruma aşamasına getirdiğini açıkladı.

Arızalara müdahalelerde ve kontrollerde problemler yaşanıyor

Geri kalan alanlarda sulamaya ne zaman başlanacağının da bilinmediğini söyleyen Ayhan, Basında ve kamuoyunda yer alan iddialara göre Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sözleşmeye uygun kaliteli malzeme kullanılmadığı, işçiliğe gerekli önemin verilmediği, siyasi baskılardan dolayı gerekli ve yeterli kontrollerin yapılmadığı; sağ sahil şebeke inşaatını yüklenen firmaların iflası sonucu bu firmalara kayyum atandığı bundan dolayı arızalara müdahalelerde ve kontrollerde problemler yaşandığı, iddia edildiğini belirtti.

Ayrıca Suruç’ta bulunan birçok çiftçinin Hükümet tarafından yapılan açıklamalara güvenerek kendini sulu tarıma göre hazırlayıp sonra da bu çiftçilerin mağdur olduğunu belirten HDP’li İbrahim Ayhan, önergede şu soruları sordu:

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında sulanabilen alan kaç hektardır? Proje kapsamında sulanması öngörülen diğer alanların sulanmasına ne zaman başlanacak?

Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde sözleşmeye uygun kaliteli malzeme kullanılmadığı, işçiliğe gerekli önemin verilmediği, siyasi baskılardan dolayı gerekli ve yeterli kontrollerin yapılmadığı iddialarını nasıl değerlendirmektesiniz?

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'nde siyasi Saiklerle tesislerin tamamlanmadan hizmete açıldığı, bu durumdan kaynaklı arızaların yaşandığı iddialarını nasıl değerlendirmektesiniz?

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında sık yaşanan çökme ve patlamaların nedenleri nelerdir?

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında yaşanan çökme ve patlamalarda onarımların çok uzun sürelerde yapılmasının nedenleri nelerdir? Bu sürenin uzamasında yüklenici firmalara kayyum atanmasının etkisi nedir?

Arızaların uzun sürmesi sonucu topraklarını sulayamayan çiftçilerimizin uğradıkları zarar ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu zarar ne kadardır?

Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma başlatmayı düşünür müsünüz?

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kanallarında yaşanan çökme ve patlamalar sonucu kaç hektar ekili alan su baskınına uğramıştır? Bu su baskını sonucu oluşan zarar ne kadardır? Çiftçilerimizin bu zararlarının karşılanması ile ilgili her hangi bir çalışmanız mevcut mudur?

Suruç'taki bir çok çiftçi hükümetlerininiz yaptığı açıklama ve açılışlara güvenerek sulu tarıma göre hazırlık yapıp, buna göre ekipman ve tohum alımına gitmiş, sulama yapılamayınca oluşan mağduriyetin giderilmesine dönük herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?

 

Bakanlık soru önergesine cevap verdi

Sulama aksaklıklarının yaşandığı Suruç önergesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan önergeye gelen cevap ise “Bugüne kadar işletmeye açılan alan 10 bin hektar değil, yaklaşık 35 bin hektardır. Kalan 21 bin 250 hektarlık kısmın inşaatının bu yıl içinde tamamlanması hedeflenmektedir. İşletmenin daha iyi yapılabilmesi için hizmet alımı yöntemine gidilmiş olup, ilgili firma sahada sözleşme gereği 66 adet personel ile çalışmaya başlamıştır. Ayrıca sahanın çok büyük olması ve karşılaşılan sorunlara bir an önce çözüm getirilmesi maksadıyla DSÎ 15. Bölge (Şanlıurfa) Müdürlüğümüze ait 32 adet personel ile 24 saat vardiyalı olarak destek verilmektedir. Tüm imalatlar sözleşme hükümlerine ve teknik şartnamelerine uygun olarak laboratuvar ve saha testlerine göre yapılmakta ve kontrol edilmektedir.” diye belirtildi.

 

Buradaki en büyük sorun çiftçi müdahaleleri ve mekanik akşamın çalınmasıdır.

Çiftçilerin zaman zaman onarımlara müdahale ettiğini belirten Bakanlık yazılı cevabında şöyle devam etti: “Kanallarda sık sık çökme yaşanmamaktadır. Sadece 27 Aralık 2015 tarihinde ana iletim kanalında bir çökme yaşanmış ve sulama sezonu öncesi onarılarak faaliyete sokulmuştur. Şebekede meydana gelen patlaklar işletme firması tarafından en fazla 48 saat içinde onarılmaktadır. Bu süreler oldukça makul sürelerdir. İnşaatı devam eden alanlarda ise onarımlar inşaat firmalarınca yapılmakta olup onarımlar esnasında sahadaki çiftçilerin tehdit ve engelleri ile karşılaşılmaktadır. Bu alanlarda inşaat firmalarının inşaatı devam eden hatları işletmeye açmaları tamamen kendi aleyhlerine olmasına rağmen halkın faydalanması için bu sorumluluğu almakta ve yardımcı olmaktadırlar. Kayyum atanması tamamen hukûkî bir prosedür olup patlaklar ve onarımlara etkisi yoktur. Firmaların inşaatı devam eden hatları sulamaya açma mecburiyetleri olmadığı gibi çiftçilerin yanlış müdahaleleri neticesinde meydana gelen patlakların da onarmaları ve bu yüzden fazladan masraf yapmaları zorunlulukları bulunmamaktadır.

 

Suruç Ovasındaki sulama sahaları, aşama aşama işletmeye açılmakta ve yaşânan sorunlar çözülmeye çalışılmaktadır. Buradaki en büyük sorun çiftçi müdahaleleri ve mekanik akşamın çalınmasıdır.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!