olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Bakan Çelik: Fiyat farkı rahatsız edici

Bakan Çelik: Fiyat farkı rahatsız edici
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, "Yaşadığımız süreç itibarıyla fiyatların düşük seyretmesi doğal. Sonbahar, kışa doğru girerken farklılık arz ediyor." dedi.

Ürünün merkezden veya tarladan çıkış ile pazar fiyatı arasındaki farkın rahatsız edici olduğunu dile getiren Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Burada 50 kuruşa çıkan bir ürün pazarda 2 liraya satılıyorsa, çilesini çeken insanın elde edemediği kârı kimler ranta dönüştürüyor? İşi üreten, çileyi çeken, maliyetle bedel ödeyenin almadığı bir kârı, aracıların aldığı bir piyasa, serbest piyasa olamaz. Tarım Bakanlığı olarak bu noktada müdahaleden yanayız. Bir ürünün pazara girişteki uğrayacağı yerler bellidir. O alanlardaki kâr marjlarının, mutlaka genel anlamda sınırlanmasında gereklilik olduğu inancındayım. Bu, serbest piyasaya müdahale değil. Kamuyu ilgilendiren, vatandaşın sofrasıyla bağdaştırılacak bu konuda 79 milyonu dikkate almadan, birilerinin keyfi uygulamalarını serbest piyasa şemsiyesi altına koymanın doğru olmayacağı inancı içindeyiz."

Gıda fiyatlarının enflasyona etkisinin de görüşüldüğü Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kurulduğunu hatırlatan Çelik, bu çerçevede belirli periyotlarda değerlendirme toplantılarının yapıldığına dikkati çekti. Bakan Çelik, "Büyük ihtimal önümüzdeki perşembe günü de Bakanlar düzeyinde toplantı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi.

 "Enflasyon sepetindeki gıda ürünleri mevsimsel olarak ele alınsın"

Enflasyon hesaplamasında mevsimsel etkilerin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Çelik, "Mevsimsel olarak halkın çok tüketmediği bir ürünün enflasyon sepetinde olması gıda enflasyonunu çokça gündeme getiriyor. Biz bu teklifi Tarım Bakanlığı olarak getireceğiz. Yani bu ürünlerin mevsimsel olarak ele alınması ve gıda sepetinin buna göre düzenlemesi halinde hiç hak etmediğimiz bu eleştirilerden de kurtulacağımız inancı içerisindeyiz. Bu alanda sağlıklı bir çalışma var." diye konuştu.

 "Terör olmasıydı Doğu ve Güneydoğu illeri, batı illeri ile boy ölçüşecek noktaya gelirdi"

Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi'nin bölgeye muhtemel etkilerine ilişkin bir soru üzerine Çelik, terörün bölgeye maliyetinin yüksekliğine dikkati çekti.

Terör olmasaydı bölge illerinin batı illeri ile boy ölçüşecek noktaya gelmiş olacağını dile getiren Çelik, çalışmanın birinci hedefinin vatandaşların terör belasından kurtulması olduğunu ifade etti.

Güneydoğu Anadolu için yapılması gereken iki önemli faaliyet bulunduğunu anlatan Çelik, bunlardan birinin sulamaya ilişkin olduğunu kaydetti. GAP bölgesinde cazibe sulamasının yüzde 45 olduğunu belirten Çelik, "Geri kalan yüzde 55'ini kısa sürede tamamladığımızda tarımsal hasılamızda 3,5 milyar liralık bir artış söz konusu olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Arazilerin toplulaştırılması yoluyla verimin artırılması hususunda çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Çelik, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerine de önemli destekler verileceğini kaydetti.

Doğu Anadolu açısından bakıldığında ise bölgede geniş mera alanlarının bulunduğunu ifade eden Çelik, mera varlığının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Destek kapsamındaki 23 ilin ayrı özelliklerinin bulunduğu anlatan Çelik, hayvancılık ve tarımsal kalkınma desteklerinin yanında spesifik destek paketleri de sunacaklarını bildirdi.

 

Bitkisel üretimde havza bazlı üretime geçileceğine de işaret eden Çelik, "Artık bir karış toprak zayi edilmeyecek. Hangi toprağı, hangi bitki ile buluşturacağız? Bunların çalışmaları tamamlandı, 2017'de uygulamaya koyacağız." diye konuştu.​

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!