olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Ayhan, LPG Fiyatlarını sordu

Ayhan, LPG Fiyatlarını sordu
HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan LPG fiyatlarının illere göre neden farklı tarife uygulandığını, Şanlıurfa’da fiyatların birçok ile göre en yüksek fiyattan neden satıldığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’nın Meclise gönderdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: Bilindiği üzere, ekonomik olduğu için, bir çok motorlu taşıt sahibi LPG yakıtını tercih etmektedir. Ancak LPG deki yüksek vergiler ve fiyat artışları nedeni ile LPG her geçen gün ekonomik olma özelliğini yitirmektedir.

            Enerji Piyasaları Denetleme Kurulunun verilerine göre "AB ve Türkiye Mart Ayı(2016) LPG (Otogaz) Fiyat Karşılaştırılması" nda Türkiye, 20 ülke arasında toplam fiyat açısından birinci sırada, vergi oranı açısından Litvanya'dan sonra ikinci sırada gelmektedir. Ancak Litvanya en yüksek vergi oranına sahip olmasına karşın vergisiz fiyatının düşük olması nedeniyle toplam fiyatta Türkiye'nin yarı fiyatınadır.

            Avrupa'da en yüksek fiyatlı LPG Türkiye'de bulunmakta, Türkiye'de ise en yüksek fiyatta LPG satışları Şanlıurfa ilimizde gerçekleşmektedir. Serbest fiyat uygulaması kapsamında, rekabetin de etkisi ile neredeyse bütün illerde akaryakıt istasyonları LPG yi farklı fiyatlardan satışa sunmaktadırlar. Ancak Şanlıurfa il merkezinde bütün akaryakıt istasyonları LPG yi üst limitten, aynı fiyata satmaktadırlar. Kamuoyunda Akaryakıt istasyonlarının dernekleşme yoluyla LPG de ortak fiyat belirledikleri, belirlenen fiyatın altında satış yapan istasyonlara müeyyide uyguladıkları iddia edilmektedir. Şanlıurfa'nın ilçeleri ve çevre illerde 1,9 TL ye LPG satın alınabiliyorken, Şanlıurfa il merkezinde en düşük 2,35 TL den LPG satın alınabiliyor.

            Bu durum Şanlıurfalı LPG tüketicilerini ciddi olarak mağdur etmektedir. Ayrıca Akaryakıt istasyonlarının kendi aralarında almış oldukları karar doğrultusunda belirlemiş oldukları ortak fiyat uygulaması da rekabet koşullarını ortadan kaldırmakta, haksız kazançlara yol açmaktadır.

            Bu bağlamda;

1.         LPG fiyatlarında Türkiye'nin Avrupa birincisi, LPG vergilerinde Avrupa ikincisi olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz.

2.         LPG fiyatlarında, tüketici lehine herhangi bir düzenleme çalışmanız mevcut mudur?

3.         Şanlıurfa'daki LPG fiyatları ile ilgili olarak bakanlığınıza iletilmiş herhangi bir şikayet     mevcut mudur? Mevcut ise sayısı kaçtır? Bu şikayetlerle ilgili olarak ne gibi işlemler          yapılmıştır?

4.         Akaryakıt istasyonlarının kendi aralarında karar alarak ortak fiyat belirlemeleri, bu           karara uymayanlara müeyyide uygulamasının yasal dayanağı var mıdır? Var ise bu       yasal dayanaklar nelerdir?

5.         Kamuoyunda yer alan, "akaryakıt istasyonlarının kendi aralarında karar alarak ortak        fiyat belirledikleri, bu karara uymayanlara müeyyide uyguladıkları" iddiaları ile ilgili   olarak herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

 

            

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!