olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Ayhan elektrik sorununu Meclise taşıdı

Ayhan elektrik sorununu Meclise taşıdı
HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Şanlıurfa’da yaşanan elektrik sorunlarını meclise taşıdı. Ayhan, sorunun araştırılması için teklif sundu.

Şanlıurfa’da uzun süredir devam eden elektrik kesintileri vatandaşı çileden çıkardı. Defalarca vatandaşların elektrik kesintilerini protesto etmelerine rağmen sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Şanlıurfa’da en büyük sorunlardan olan elektrikte yaşanan sıkıntılar, HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan tarafından TBMM’ye taşındı. İbrahim Ayhan elektrik kesintileri için meclis araştırmasının açılmasını teklif etti.

Şanlıurfa’da yaşanan elektrik kesintilerinin nedenlerinin araştırılması, sorunların tespit edilmesi için Meclise teklif sunan Milletvekili İbrahim Ayhan, “Şanlıurfa ilimiz coğrafi olarak Türkiye’nin 7. büyük ili, nüfus bakımından ise Suriyeli sığınmacılar da eklenince Türkiye’nin 5. büyük ilidir. Yine bünyesinde ülkenin önemli elektrik üretim santralini barındıran, Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk barajı ilimiz sınırlarında yer almaktadır. Dolayısıyla Şanlıurfa Türkiye’nin önemli enerji merkezlerinden biridir.” dedi.  

“Şanlıurfa’da yıllardan beridir, alt yapı yetersizliğinden ve gerekli bakım ve onarımların yeterince yapılmamasından kaynaklı olarak çok sık ve uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmaktadır.” diyen İbrahim Ayhan, “Elektrik kesintiler merkez ilçeler olan Eyyubiye, Haliliye ve Karaköprü, Siverek ilçesi ve kırsal mahalleler yoğunlukta olmak üzere ilin tamamında yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

‘Elektrik kesintileri yaşamı olumsuz etkiliyor’

HDP’li İbrahim Ayhan, “Bilindiği gibi elektrik aydınlatmadan ısınmaya, iletişimden trafiğe, eğitimden sağlığa, sanayiden ticarete neredeyse yaşamın tüm alanlarında kullanılagelmektedir. Bu kadar geniş kullanım alanına sahip olan elektrikte yaşanan sık ve uzun süreli kesintiler Şanlıurfalı hemşerilerimizin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Yaşanan sürecin kış olması münasebeti ile kesintilerden kaynaklanan ısınıma problemleri yüzünden, özellikle çocuklarda soğuk algınlığı vakalarında artışlar yaşanmakta, hastanelerde uzun kuyruklar oluşmaktadır.” diye belirtti.

‘Sorun trafiğe de yansıyor’

Elektrik kesintileri sonucu devre dışı kalan trafik işaret cihazları, sorunlu olan şehir trafiğini felç ettiğini ve  Şanlıurfalıların evlerine ve iş yerlerine ulaşmada ciddi zaman kaybı yaşadığını belirten Ayhan, “Elektrik kesintileri yüzünden esnaflar iş yapamaz duruma gelmekte, müşterilerle karşı karşıya gelmektedirler. Esnaflar kesintilerden etkilenmemek için jeneratör kullanımına gitmekte, kesintilerin yaşandığı saatlerde jeneratör gürültüsü yüzünden şehir merkezinde bulunmak eziyete dönüşmektedir. Şanlıurfa şehir merkezi jeneratör kent olarak anılmaktadır.” şeklinde konuştu.

‘Eğitime de zarar veriyor’

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayhan, “Elektrik kesintileri yüzünden eğitim alanında da ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Okullar ısınamamakta, ders araç gereçleri çalıştırılamamaktadır. Konu ile ilgili olarak Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü yaptığı açıklamada ‘Herkesin bildiği gibi bizim kırsalda alanımız çok geniş. Köy ve köy altı yerleşim yerlerimizde elektrik kesintileri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Şu an itibariyle elektrik kesintileri nedeniyle köy okullarımızda kaloriferler yakılamıyor. Kalorifer kazanı kaynayıp kaynayıp patlama noktasına geliyor. Biz okul idarecilerimizle o kazanı yaktıramıyoruz. Elektrik kesildiği anda su devir dayım yapmadığı zaman patlamaya hazır bomba gibidir. Kırsal alanda çok ciddi sıkıntılarımız bulunuyor. Okul elektriklerinin kesinlikle kesilmemesi gerekiyor. Okullarımızdaki elektrik faturalarını düzenli bir şekilde ödüyoruz. Bu konuyla ilgili DEDAŞ’ın daha duyarlı ve hassas olmasını bekliyoruz. Elektrik nakil hatlarının sürekli açık tutulması gerekiyor. Sabahleyin öğrencilerimiz üşüyor.’ ifadelerini kullanmıştır. Çocuklarımızın eğitim ve sağlığının yanı sıra can güvenlikleri de tehlike altındadır.” dedi.

‘Ekinler tarlalarda kuruyor’

Şanlıurfa ilimiz ülkenin önemli tarım kentlerinden biridir. İlimizdeki tarımsal alanların önemli bir bölümü pompaj sulama yöntemi ile sulanmaktadır. Ancak elektrik kesintilerinden dolayı çiftçilerimiz ciddi sıkıntılar yaşamakta, ekinleri tarlalarda kurumayla yüz yüze kalmaktadır.” diye belirten İbrahim ayhan, Söz konusu elektrik kesintileri sık sık protesto edilmekte, konu yerel ve ulusal basında çok sık yer almasına rağmen, yetkililer tarafından çözüm üretilmemekte, sorun artarak devam etmektedir. DEDAŞ yetkilileri sorunun kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığını iddia etmektedir.” diye konuştu.

Kaçak elektrik kullanılıyor iddiası…

Daha önce de bu sorun için soru önergesi veren İbrahim Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine şahsım tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın yanıtlaması talebi ile TBMM Başkanlığı’na sunulan soru önergesine verilen yanıtta da kaçak elektrik kullanımına dikkat çekilmiştir. Bilindiği gibi hukuka aykırı bir şekilde kayıp kaçak bedelleri, hiçbir sorumlulukları bulunmayan, faturalarını zamanında ve düzenli olarak ödeyen tüketicilerden tahsil edilmektedir. Bu durum adalet duygusu ile bağdaşmamaktadır. Bu ceza yetmiyor olacak ki üstüne elektrik kesintileri ile tüketicilere ikinci bir mağduriyet yaşatılmaktadır. Bu gerekçelerle Şanlıurfa’da yaşanan elektrik kesintilerinin nedenlerinin araştırılması, sorunların tespiti ve bu sorunlara kalıcı çözümler bulanabilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!