olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

‘Avukatlık insan haklarını koruyan STK’lardır’

‘Avukatlık insan haklarını koruyan STK’lardır’
Şanlıurfa’da yeni avukatların yemin töreninde konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, “STK’lara verilmeyen bir yetki baro üyelerine verilmiştir. Bu bakımdan barolar hem meslek hem de demokrasiyi, insan haklarını koruyan STK’lardır.” dedi.

Haber: Mehmet Halhallı

Şanlıurfa’da yeni avukatların yemin töreni yapıldı. İki tane önemli ilkin olduğu yemin töreninin Şanlıurfa Barosu adına önemli bir gündü. Şanlıurfa tarihinde en büyük yemin töreni olması ve yeni yapılan baro hizmet binasında yapılması adına önemi büyük bir yemin töreni oldu. Şanlıurfa baro avukatları ve yeni avukat ailelerin katılımı ile yapılan yemin töreninde önce yeni avukat adaylarına yemin metni okutuldu, ardından cübbeleri giydirildikten sonra mazbataları teslim edildi. Yemin töreni öncesinde konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, “Bazı olaylar nedeniyle yargılanmanın eşiğine geldik, bize karşı yargılama yolu açıldı. Ama biz hiçbir zaman pişman olmadık. Bizim görevimiz meslektaşımıza hizmet etmektir.” dedi.

 

Yeni avukat adayları ve aileleri adına mutlu ve heyecanlı bir gün olan yemin töreni sonrası konuşan yeni avukat adayları, kendilerinin bu mesleki seçtiklerinden dolayı mutlu oldukları ve bu mesleğin onuruna şerefine yakışacak şekilde hareket edeceklerini ve mesleği güzel icra etmek adına ellerinden gelen her türlü çabayı göstereceklerini dile getirdi.

 

‘Bölgenin en güçlü barosu olmaya adayız’

 

Urfa barosu her geçen gün yeni üyelere tanıklık ettiğini söyleyen Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, “Baromuz her geçen gün genç arkadaşlarımızla daha da güçleniyor. Bu altını çizdiklerimle bölgenin en büyük ve en güçlü barosu olmaya adayız. Bize en yakın olarak duran Diyarbakır barosu şu anda bizim gerimizde kalmış durumda. Urfa bu haliyle Diyarbakır barosunu da geçtikten sonra bölgenin en büyük barosu olma yolundadır.” dedi.

 

‘Avukatlık insan haklarını koruyan STK’lardır’

 

Avukatların insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi savunmak durumunda olduğunu söyleyen Hikmet Delebe, “Çünkü STK’lara verilmeyen bir yetki baro üyelerine verilmiştir. Bu bakımdan barolar hem meslek hem de demokrasiyi, insan haklarını koruyan STK’lardır. Bizler bu bilinçle 2 yıldır Urfa barosunu yönetmeye çalışıyoruz. Bizler göreve geldikten hemen sonra yönetimdeki arkadaşlarla beraber hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve demokrasiyi savunmak adına elimizden gelen çabayı gösterdik.” dedi.

 

‘çözüm sürecinin bitmesiyle kötü muamelenin başlangıcı oldu’

 

2014’ten itibaren başlayan çözüm süreci 2 buçuk yıl sonra sona erdi diyen Başkan Delebe, “Gelmeyen cenazeler yine yurdun dört bir köşesine gider oldu. Çözüm sürecinin bitmesi ile Bütün yurttaki barolar yoğun bir görev temposuyla görevlerini icra ettiler. Bu yoğunluk şiddet sarmalının tekrar hüküm sürdüğü Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki barolarında yoğun bir şekilde kendisini hissettirdi. Çünkü çözüm sürecinin bitmesiyle kötü muamele, işkence, insan hakları ihlalleri had safhaya ulaştı. Baromuza şikâyetler gelmeye başladı. Biz bu şikâyetlerin tutanaklarını alırken bu süreci en iyi bir şekilde yönetmeye çalıştık.” Diye konuştu.

 

‘Mesleğimizi her zaman kurumsal hale getirmeye çalıştık’

 

Meslektaşlarını korumak adına birçok çalışma yaptıklarını belirten Delebe, “Bizi aşan durumlar oldu ama biz hiçbir zaman sorunlarımızı geri plana atmadık. Her zaman yönetim kurulumuzda bu sorunlar başköşede yer aldı. Mesleğimizi her zaman kurumsal hale getirmeye çalıştık. İş birlik paketi yasalaşarak hukuk hayatımıza girdi. Bu paketlerin yasalaşmasıyla birlikte tekrar işkence iddiaları, hukuk ihlalleri, kötü uygulamalar gündeme geldi. Birimler de avukatın kıymetini bilmeli. Çünkü avukatlar sorgulamanın bir parçasıdır, yargının bir süresidir.” diye konuştu.

 

‘Görevimiz meslektaşımıza hizmet etmektir’

 

Bazı olaylar nedeniyle yargılanmanın eşiğine geldiklerine vurgu yapan Hikmet Delebe, “Bize karşı yargılama yolu açıldı. Ama biz hiçbir zaman pişman olmadık. Bizim görevimiz meslektaşımıza hizmet etmektir. Risk varsa riski almak durumundayız. Çünkü barolar yönetim kurulu bu görevi bize tevdi etmiştir. Yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte Türkiye’nin hukuk sisteminin şifreleri bütünüyle değiştirildi.” İfadelerini kullandı.

 

‘OHAL ile parlamento iradesi askıya alınmıştır’

 

Çıkarılan KHK ile 15 Temmuz’dan beri bu KHK’larla idare edilmeye çalışıldığını söyleyen Hikmet Delebe, “Türkiye Barolar Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan istediğimiz ülkelerdeki hukuksuzlukları en üstlerde de Cumhurbaşkanı Külliyesinde de dile getirmesinin talepte bulunduk. O da kısmen değindi ama beklediğimiz kadar olmadı. Ülkenin OHAL’le yönetildiği bu durumda kesinlikle Parlamento iradesi askıya alınmıştır. Çünkü parlamento yasa yapma görevini şu anda kullanamıyor.” şe

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!