olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Asansörler kazaya davetiye çıkarıyor

Asansörler kazaya davetiye çıkarıyor
Son günlerde Şanlıurfa’da ve diğer illerde asansör kazalarının artması akıllara denetimleri getirdi. Asansörlerin büyük bölümünün kazaya davetiye çıkardığı belirtiliyor.

Aziz Çiftçi/ /Şanlıurfa OLAY

  Asansör kazalarının ardından birçok asansörün standartların dışında yapıldığı için can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor.En son Şanlıurfa’da inşaatta asansör firmasında çalışan Ali D. Asansör halatının kopması sonucu inşaattan düştü. Eyyübiye İlçesi Gaziantep yol bağlantısındaki Belediyeye ait olan ve dönemin Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yaptırılan  Turkuaz evleri çalışmalarında meydana geldi. İddiaya göre, inşaatta çalışan Ali Demirel (30) asansörü inşaata çıkarırken halatın kopması sonucu aşağı düştü. Ağır yaralanan Demirel, aşırı kan kaybından kalbi durdu. İş arkadaşları tarafından sağlık ekiplerine haber verilmesiyle kısa sürede olay yerine gelen 112 Acil sağlık ekibi, kalbi duran Ali Demirel’e kalp masajı uygulayarak hayata yeniden bağladı.

 Kazaya davetiye çıkartacak boyutta

Son günlerde Şanlıurfa’da ve diğer illerde asansör kazalarının artması akıllara denetimleri getirdi. Çoğu asansörün standartların dışında gelişi güzel yapıldığı için can ve mal güvenliği açısından her an kazaya davetiye çıkartacak boyutta.Yasalara göre denetlenen asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil renkte etiket yapıştırılıyor. Kırmızı etiketli asansörlerin risk taşıdığı için hiçbir şekilde kullanılmaması gerekiyor.

 Belediyeler sorumlu

Öte yandan Asansörlerin, yıllık periyodik kontrollerinden belediye ve il özel idareleri sorumlu olacak.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan bilgiye göre yapılan düzenlemeyle, asansörlerin yıllık periyodik kontrolleri belediye ve il özel idarelerinin yasal görevleri arasına eklendi. Böylelikle bugüne kadar kanuni zorunluluk olmadan belediye ve il özel idarelerince yürütülen kontrol görevi, yasal altyapıya kavuşturulmuş oldu.

 Güvenli olmayan asansörleri hizmet dışı bırakabilecek

Değişikliklerle yasal altyapısı oluşturulan yıllık periyodik kontrol faaliyetleri, doğrudan belediyelerce gerçekleştirilebileceği gibi yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarıyla da yaptırılabilecek. Ancak belediyelerin ve yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarının, yıllık kontrol işlemlerini yapabilmeleri için kanunla oluşturulması öngörülen komisyon kararı doğrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak şartları taşımaları gerekecek. Yapılan kontroller sonucunda, belediye ve il özel idareleri, güvenli olmayan asansörleri hizmet dışı bırakabilecek.

 Yıllık kontrollere sıkı denetim

Veri tabanı uygulamasıyla, belediyelerin sorumluluğunda yetkilendirilmiş muayene kuruluşlarıyla yürütülecek yıllık periyodik kontrol faaliyetlerine ilişkin tüm bilgiler kayıt altına alınacak. Geliştirilen takip uygulamasıyla, kontrolleri yapılan asansörler arasında seçilen belirli sayıda asansör denetimden geçirilerek, firmaların kontrol faaliyetlerini usulüne uygun şekilde yürütüp yürütmediği sıkı takip altında tutulacak.Belediye veya il özel idarelerinde, görev ve yetki alanlarında bulunan asansörler için yapılması zorunlu olan yıllık periyodik kontrolün gerçekleştirilmesi için gerekli işlemleri yerine getirmeyen yetkililer, yaşanabilecek yaralanma ve ölüm olayları nedeniyle "5237 sayılı Türk Ceza Kanunu" hükümlerine göre doğrudan sorumlu tutulacak.Ayrıca bina yöneticileri de asansörlerin güvenli şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımlarıyla, yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması ve bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesinden sorumlu olacak.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!