olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Anızların yakılması dinen caiz değil

Anızların yakılması dinen caiz değil
Şanlıurfa’da tahıl sezonu sona ermesiyle sürülmeye başlanan tarlalardaki anızların yakılması dini açıdan da bilimsel açıdan da oldukça yanlış görülüyor. Uzmanlar anızların yakılmaması gerektiğini belirtiyor.

HASAN RAY/İŞANLIURFA OLAY

Anız yakılmasının toprakta organik maddeleri yok ettiğini, toprağın biyolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar verdiğini belirten uzmanlar, “Toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor. Bu da bize çiftçinin uzun vadede toprağını nasıl yok ettiğini gösteriyor. Bizim tavsiyemiz çiftçilerin kesinlikle anız yakmamasıdır” dedi.

Yanan ateş toprağı adeta yok ediyor
Anız yakma sırasında 250 santigrat sıcaklık meydana geldiğini belirten uzmanlar, “Bu sıcaklık verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor. Toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir” ifadelerine yer veriyor.

Alternatif yollara başvurulmalı
“Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor” diyen uzmanlar, “Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı bırakmalıdır. Üreticilerimiz anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma yönlenmelidir” gibi tavsiyelerde bulunuyor.

Anız yakmak dinen caiz değildir
Anızların yakılması konusunda ciddi bir uyarı da din alimlerinden geldi. Alimlerin ortak düşüncesi, “Anızların yakılması verim açısından da canlıların telef olması açısından da caiz değildir. Bunun yerine alternatifler üretilmelidir. Düşünün ki 250 santigrat sıcaklık altındaki toprak ve canlının başına neler geliyor. Allah bunun kabul etmez. Çünkü Allah, denizi, toprağı yani doğadaki her şeyi insanoğluna emanet etmiştir. Bu emanetin yakılması ne kadar doğru?” diyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!