olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Akil Gençler Başkanı gençliğin sorunlarını anlattı

Akil Gençler Başkanı gençliğin sorunlarını anlattı
Türkiye genelinde ve Şanlıurfa özelinde gençlerin yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntıların giderilmesi için yapılan ve yapılması gereken çalışmaları Şanlıurfa Karaköprü Akil Gençler Başkanı Bişar Kaması ile konuştuk.

Röportaj:Mehmet Kaması

Foto:Hasan Ray

 Şanlıurfa Karaköprü ilçesinde faaliyet gösteren Akil gençler Başkan Kaması, gençlik sorunları ve gençlerin siyasi ve sosyal alandaki aktiviteleri hakkında açıklamalar da bulundu.

 Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Bışar kaması Harran Üniversitesi işletme bölümü mezunuyum üniversite yılları boyunca birçok dernek ve kuruluşta yer aldım. Şu anda da Karaköprü Akil Gençler Heyeti Başkanlığını yapıyorum. Arkadaşlarımızla birlikte gençliğimize yönelik çalışmalar yapıyoruz.

 Türkiye gençliği sosyal, siyasi ve ekonomik alanda ne kadar etkili bunu değerlendirir misiniz?

Maşallah iki genç bir araya gelince siyaset konuşurlar. Siyaset Türkiye’de çok konuşuluyor ve bu alanda gençler sıçramalarda bulunmuştur. Ekonomik alana geldiğimizde gerçekten çok sıkıntılıdır. Çünkü adam var İdari İktisadi Bilimler Fakültesi mezunu ama bir ekonomik krizi anlat deseniz anlatamaz. Dünyayı zaten yönlendiren bir ekonomidir iki siyasettir. Siyaset konusunda baya iyi bilgiye sahipler ama ekonomik alanda çok yetersiz kalıyorlar. Gençlerin eksik kalmaları sebebi ise kitapları okumuyor, üniversitede gördüğü ekonomi dersleri, ekonomik konferanslara ve seminerlere katılmıyorlar. Üniversitelerde kendilerini geliştirmiyorlar. Maliye ya da iktisat mezunu bir öğrenci ekonominin daha açıklamasını bile bilmiyor bu da bizim için çok büyük sorun. Sosyal alan da gençler maşallah o konuda gençlerin önüne geçilmiyor. Ama sosyal medya Onların bu alanda kendilerini geliştirmesini engellemekte, kanları sıcaktır, sosyal ortamda bulunmak ve bir şeyler yapmak isterler. Bu konuda sosyal medya gençlerin önünü kapatıyor diyebilirim.

 

Hükümetin gençlik için yaptığı çalışmaları değerlendirir misiniz?

Hükümet gerçekten son dönemlerde özellikle 7 Hazirandan sonra gençlerin HDP’ye sempati göstermesinden sonra bu konuda ciddi anlamda değer verdi. Sorumluluk alınca gençler olur olmaz bir şeyler yapmak istiyorlar. Kanları sıcaktır yerinde duramıyor ve sürekli bir şeyler yapmak derdindedir. Ama sadece siyasi açıdan düşünmemek lazım, gerek STK’lar üzerinde, gerekse farklı yönlerde gençlere sorumluluk vererek gençlerin çalışmalarına katkı sağladılar. 7 Haziran öncesi gençler HDP’ye sempati gösterdiler. Sonuçta HDP sempatisi olan gençleri kendine çekmeye çalışıyordu, bugün örgütün elindeki gençlerin halini görüyoruz. Sokakta ölen gençler, şehit olan polis ve askerlerimizi bunlara yazık değil mi?. Bu kavga neye hükümette bunu görünce bu olumsuz hareketten dolayı 7 Hazarin sonrası baktılar ki gerçekten gençlik elden gidiyor gençlerimiz devletine askerine kurşun sıkacak duruma gelmiş. Ondan dolayı hükümet Türkiye genelinde ciddi anlamda önem vermeye başladı.

 Ana muhalefet ve diğer partilerin gençlere verdiği önemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Partilerin gençlik için yaptığı çalışmalar kuşkusuz yetersizdir. Bu da herhalde şundan kaynaklanıyor; belli bir gençlik kitlesini yetiştiremiyor, bunların arasında MHP bir şeyler yapmaya çalışıyor ama diğer siyasi partilerde ciddi anlamda sorun olduğunu dile getiriyorum. MHP’nin oy kaybetmesini sadece gençlere bağlı kılmakla olmaz her yaştan her gruptan oy vermeyenler oldu. Gençlik hareketi var ama bu oy gençlik hareketi oy oranın ne kadar payına sahiptir bu pek bilinmez yani.

 Sizce Türkiye’de gençler siyasi partiler içerisinde kendini ne kadar ifade edebiliyor?

Ben açık ve net konuşayım siyasette her zaman ön saflardaki aktörler belirleyici oluyor. Arka saflarda yer alanlar bunlar da gençler oluyor ve pek bir şeye sahip değildir. Gençlerin tecrübesi yok, gençler pişmemiş denilen sözlerle gençler arka saflara itiliyor ve gençler geri kalıyor bu alanda. Açık ve net söyleyeyim siyasi partiler gençlere bir nevi hamallık yaptırıyor. Gençler siyasi partilere verdiği zamanı okumaya veya ülkenin geleceği ile ilgili projelerde faaliyetlerde bulunsa daha mantıklı olur bence. Örneğin bir gençlik kolları başkanı varsa sadece o ön saflarda yer alır diğer gerisi hep geride bulunur ve pasifleştirilir. Yani ülkemizde ki siyaset demek gençleri kullanmak demektir.

 

Siyasi partiler içerisinde gençlerin konumu ne durumda kendilerini nerede görüyorlar ve parti yöneticileri nerede görülüyor?

Siyasi partilerde biraz önce dediğim gibi sürekli başkanlar aktif ve ön plandalar. Diğerlerin sözleri pek önemli değil bundan gençler geride kalıyor. Yani herhangi bir önemi yok gençlerin. Bir sıkıntısı bir projesi olursa o projesini ya da kendisini anlatma fırsatı verilmiyor. Gençlik liderleri ve gençlik başkanları hep bir koltukta oturuyor, geri kalan gençler ise etsizi kalıyor ve bu da çok tehlikeli yollara neden oluyor. Bunların olmaması içinde koltuk sevdasının olmaması gerek. Koltuk sevdası olduğu sürece gençler kullanılır.

 Biraz da Urfa gençliği üzerine konuşmak istiyorum. Sizce Urfa gençliği bahsettiğimiz alanlar da ne durumda?

Urfa gençliğinde sahaya indiğimizde özellikle biz Akil Gençler olarak, şu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz; gençler ne yapıyor, gençler neler yapıyor ve gençler ne ile uğraşıyor. Urfa’da son zamanlarda başını alıp giden bir madde bağımlılığı var. Aslında bu aile yapısından ve toplum yapısından gelen bir sıkıntıdır. Aileler bu konuda çocuklarına sahip çıkmalı onlarla ilgilenmeli onların bu durumlara düşmesini engel olmalı ki çocuk madde bağımlılığına bulaşmasın. Bugün en çok sıkıntı yaşayan ilçeler Eyyübiye ve Haliliye’dir. Sosyal medya yüzünden gençler zaten okul okumuyorlar, gençlere sahip çıkamıyoruz. Ondan dolayı onlarda o tür yollara başvuruyorlar. İnşallah büyüklerimiz bunların farkındadır ve bu alanda projeleri vardır.

Urfalı bir genç olarak bu alanda ne gibi çalışmalar yapılması gerekiyor?

Bizim Türkiye’de laf var ama icraat yok konuşmayı çok severler, projelerini öne sürerler ama icraata gelince bunu gerçekleştirmek adına bir şey yapmazlar. Mühim olan icraat yapmaktır. Bu alanda Şanlıurfa’da rehabilitasyon merkezleri yok denilecek kadar az, örneğin bir aile uyuşturucu yani madde bağımlısı bir çocuğunu tedavi ettirebilmek için rehabilitasyon merkezlerinde sıra alıyor yer yok. Ama olayın köküne inmeye çalışırsak, gençler nasıl bulaşıyorlar, işsizlikten mi, aileden mi ya da bu işi yapan şahıslar mı emniyet bu konuda bir şey yapmıyor mu asıl bunlar sorun. Bugün satıcılara yapılan operasyonlarda adam gözaltına alınıyor, ifadesi alınıp bir gün sonra bırakılıyor. Ama yine de bu alanda en büyük iş anne ve babalara kalıyor.

 

Sizce madde bağımlılığı ile nasıl mücadele edilmesi gerekiyor?

Bunlarla mücadele edebilmek için ailelerini tespit edip bu konuda bir şeyler yapmalarına teşvik etmek lazım. Eğer dışarıda gidip madde bağımlısı biri ile arkadaşlık ederse sen ikna edemezsin ama ailesi ikna edebilir. Şanlıurfa’da madde bağımlısı insan sayısı bugün mersinden bile daha çok anlatabiliyor muyum bu da şehrimiz için çok büyük bir tehlike demektir. En büyük nedeni işsizlik, gençler iş sahibi olursa bu genç bütün enerjisini yapacağı işten çıkaracağından dolayı herhangi bir madde bağımlılığına düşme ya da fırsat bulma gibi bir şansı olmaz.

 

Gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadele için STK’lar ne gibi önlemler almalıdır?

Bu konuda akil gençlik olarak biz bütün STK’lara buradan çağrı yapıyoruz. Bu konuda gerçekten siyasi partilerin değil de Sivil Toplum Kuruluşların çok büyük görevler düşüyor. Onların gençlerin enerjisini harcayabileceği bir aktivite bir proje yapmaları lazım ki gençler madde bağımlılığına bulaşmasınlar. Bizim İl Genel Sekreterimiz Ankara’da ki çalışmalarında Urfa’da uyuşturucu ile mücadele için rehabilitasyon merkezi açması için proje hazırladık. Bu projede ilk defa yapılacak olan örneği Amerika’da olan bir rehabilitasyon merkeziydi.  Projesini Urfa’da uygulamaya çalışıyoruz. Ankara’da gerekli büyüklerimizle görüşüp bu projenin hayata geçmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu tür konuların güvenliği emniyetin elinde, tedavisi rehabilitasyon merkezlerinde yapılıyor, eksik diye biz de talep ettik inşallah Urfa’da o projeyi gerçekleştiririz.

 Akil Genlik nedir, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Biz toplumda bu gibi sorularla çok karşılaşıyoruz, Akil Gençler yaklaşık 2 yıldır Türkiye genelinde Ankara genel merkez olmak üzere kurulan bir gençlik hareketidir. Akil Gençler, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan terör ve terörizmin dayadığı darbenin adı olan Emperyalistin önüne geçmek için yola çıktık. Akil Gençlik Çanakkale ruhu ile hareket eden bir gençliktir. 27 Mayıs, 17 Eylül ve 28 Şubat süreçlerinde tarihimizin kara sayfalarında olan darbelerde yer alan gençlerin tekrardan gün yüzüne çıkartılmasıdır.

 Sizin diğer STK’lardan farkınız nedir?

Bizim platformumuz örneğin Türkiye’de baktığımızda STK’lar genellikle sağ ve sol ayrımı yapıyorlar ya bir dini STK olur ya bir sağ ya da bir sol STK olur. STK’lar 3 tane ideolojiye ayrılıyorlar, bizim ise üçünü de kapsamaktadır. Görüşü ne olursa olsun İslam ve insandan yanadır bizim platformumuz. Biz herkese kucağımızı açıyoruz herkesi kendimiz gibi görürüz böylelikle ırkçılığın da önüne geçmiş oluyoruz.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!