olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

AK Parti vekilleri yeniden gösterilir mi?

AK Parti vekilleri yeniden gösterilir mi?
Şanlıurfa’da 2011 Genel Seçimlerinde mevcut milletvekilinden yalnızca 2’si ile yola devam eden diğerlerini devre dışı bırakan AK Parti'nin 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerinde ise 10 milletvekilinden kaçı ile devam edeceği merak konusu oldu.

Şanlıurfa’da mevcut milletvekillerinin bir kaçı hariç hepsinin karnesinin kırık olduğu ortaya çıktı. Genel seçimlere 4 ay gibi kısa süre kala AK Parti Genel Merkezi tarafından hazırlanan vekillerin karnesinin Şanlıurfa ayağında Bakan Faruk Çelik ile Yahya Akman'ın üçüncü dönem kuralına takıldıkları için karneden muaf tutuldukları öğrenildi.

   Vekillerin karne notunu yüzde 30 ile yüzde 40 civarında valilerin belirlediği iddia edildi.Karne notlarına göre yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğine karar verilecek Şanlıurfa milletvekillerinin karnesini de seçim bölgesindeki performansı,  il ve ilce teşkilatlarıyla uyumu, halk nezdindeki itibarı, ticaretle ve ihalelerle ilgileri, istihbaratın, MİT'in vereceği bilgiler ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcılarının fikirleri baz alınacağı öğrenildi. En etkili notun da valilerin İçişleri Bakanına vereceği bilgilerin etkili olacağı iddia edildi.

 Başkentçi'ye göre 179 milletvekilin performansı kötü

Şanlıurfa’nın mevcut milletvekillerinin değerlendirme kriterlerinde meclis çalışmalarına katilim durumu, devamsızlığı, grup başkanvekillerinin kanaatleri de karne notlarına yansıdığı bildirildi. Karnelerin şu sıralar genel merkezde hazır olduğu bildirilirken AK Partililerin twitter fenomeni olarak bilinen Başkentçi ise AK Parti Milletvekillerinin karnesi ile ilgili  “Ak Parti'nin 179 mevcut milletvekilinin performansı çok düşük”  paylaşımında bulundu. Başkentçi ayrıca Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bağlı birimlerde Milli Görüşçü atamaları hızla devam ettiğine dikkat çekerken mevcut milletvekilleriyle ilgili, medya raporu, kamuoyundaki algısı, hakkındaki ek araştırmalar yapıldığını da twitter hesabından aktardı. Başkentçi twitter hesabından valilerin mevcut milletvekilleriyle ilgili İçişleri bakanına rapor vereceğine de paylaşmıştı.

 Aday adaylarındaki sessizliğinin nedeni bu olabilir mi?

Bu arada 2009 yerel seçimlerinde başbakanın yanıltılmasından dolayı bütün milletvekillerin değiştirileceği beklentisinden dolayı 2011 genel seçimlerinde aday adaylığına büyük bir rağbet olduğu öne sürüldü. Bu genel seçimlerde ise aday adayları, 7 Haziran’da kaç mevcut milletvekilinin değiştirileceğini kestiremedikleri için büyük bir sessizlik yaşadığı iddia edildi.

 Potansiyeli olanlar için havuz oluşturuldu

Öte yandan AK Partinin Şanlıurfa’da potansiyeli olan isimler üzerinde de araştırma yaptığı öğrenildi. İddiaya göre, potansiyeli olan aday adayları ve aday adaylık için hiç müracaat etmeyen isimlerin de AK Partide bir havuzda toplanıyor. Bazı isimler aday adaylık müracaatında bulunmasa da parti tarafından adaylık teklifi götürüleceği iddia ediliyor. Benzer durum 30 Mart yerel seçimlerinde hiç müracaatı olmayan isimlerin aday gösterilmesinde de yaşanmıştı.

 AK Parti’da şubat soğu

Öte yandan aday belirlemede temayül yoklamaları dışında sadakat ön planda olacak. Kadın ve gençlere ise özel kriterler uygulanacak. Partide Şubat hareketliliği yaşanacak. Aday adaylığı için müracaat başvuruları başlayacak. Aday adaylığı başvuruları alındıktan sonra 28 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında temayül yoklaması yapılmaya başlanacak. Temayül yoklamaları, tek başına adaylık için kriter olmayacak. Yapılan kamuoyu araştırmalarından çıkan sonuçlar, milletvekilleri hakkında hazırlanan karneler ve raporlar, adayların belirlenmesinde etkili olacak. 6-13 Mart tarihleri arasında ise  il il mülakat yapılması planlanıyor. Hazırlanacak raporların da 16-22 Mart tarihleri arasında birleştirilmesi ve analiz edilmesi öngörülüyor. 23 Mart’tan itibaren de Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki “Üst Komisyon”un tüm verileri mercek altına alacağı kaydediliyor. 7 Nisan’a kadar bütün sonuçların değerlendirilerek, milletvekili adaylarının netleştirilmesi öngörülüyor.

 Aday belirlerken neye dikkat edilecek ?

Parti yönetimi vekil adayını belirlerken paralel Yapı’yla bağlantısı olmayan, teşkilatlarda iyi çalışan, geçen seçimde aday adayı olup da aday gösterilmemesine rağmen küsmeyerek partiye desteğini sürdürenlere öncelik verilecek. Yine, vekilliğe ara vermesine rağmen parti çalışmalarını gönülden destekleyen ve bölgesinde en çok çalışanlar da şanslı olacak.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!