olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Aile hekimleri ‘nöbete hayır’ dedi

Aile hekimleri ‘nöbete hayır’ dedi
Hükümetin sağlıkta dönüşüm programıyla aile hekimlerine uygulanan nöbet uygulamasını Şanlıurfa’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bir günlük iş bırakmayla protesto etti.

Ahmet Doğan/Şanlıurfa OLAY

 Aile Hekimliği Kanununa Ocak 2014'te 6514 sayılı kanunun ile getirilen düzenleme sonucu aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat nöbet görevi verileceği düzenlendi. Bu duruma tepki gösteren SES Sendikası Halk Sağlığın Binasının önünde bir açıklama yaptı.

Açıklamayı yapan SES sendikası Şube Başkanı Rujken Kılınç, Aile Hekimliği Uygulama yönetmeliğinin devamlı değiştirilerek anlaşılmaz hale gelmesinden ve yetkililerin açıklama yapma gereği bile duymadığını belirtti.Kılınç, Hastaneler ve 112 acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde de nöbet tutulacağına dair aile hekimliği kanununa Eylül 2014'te 6552 sayılı kanunun 117. Maddesi ile yeni düzenleme getirildi. Bu düzenleme 9 Aralık 2014 tarih ve 2014/33 sayılı genelge ile 1 Ocak 2015'ten itibaren uygulamaya geçileceği belirtildi.9 Nisan 2014 tarihinden itibaren birinci basamakta çalışan emekçiler fazla çalışmaya/angaryaya karşı direniyorlar. Gitmiyor. Bu düzen! Çalışanlar mutsuz, umutsuz” dedi.

 Muayenehaneciliği ön plana çıkardı

Nöbet uygulamasının neden yürümediğini de alt başlıklar halinde açıklayan Kılınç, şöyle devam etti, “ Çünkü, kayıp çok fazla ve ağır oldu.  Ne Kimliği düzeni ile halkın sağlığının korunması konusu önceliğini kaybetti.Aile Hekimliği düzeni, Toplum Sağlığı Hekimliği anlayışını yok etti. Hekimi hastaya mahkum etti.Aile Hekimliği düzeni Halk Sağlığı Hemşireliğini yok etti. Hemşireyi hastaya mahkum etti.

Aile Hekimliği düzeni, Hemşirelik Kanununda ve yönetmeliğinde açıklığa kavuşturulan hemşireliği yok etti.Aile Hekimliği düzeni, farklı meslekleri yok etti. Hekim dışında ki farklı meslekler olan hemşire, ebe, acil tıp teknisyenini bir meslek olarak kabul edip, onlara topluca eleman deyip, hepsine niteliği çok zayıf olan aynı görevleri verdi.Aile Hekimliği düzeni, çalışanları normal mesai saatlerinin dışında daha fazla sürelerle çalışmaya ve acil nöbetleri tutmaya zorunlu kıldı. Aile Hekimliği düzeni, koruyucu sağlık hizmetlerini değil muayenehaneciliği ön plana çıkardı. Bu düzenin ne halkın sağlığına ne de sağlık çalışanlarının insanca yaşam mücadelesine bir katkısı yoktur. Olmayacaktır.”

Yapılan açıklamadan sonra toplanan kalabalık sesiz bir şekilde ayrıldı.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!