olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Ahşap materyallere ilgi artıyor

Ahşap materyallere ilgi artıyor
Şanlıurfa’da tahta oymacılığına son zamanlarda büyük ilgi var. Tahtadan yapılan oyuncaklar Şanlıurfa’da artık ailelerin, turistlerin ve küçük çocukların ilgi odağı haline geldi.

 Mehmet Kaması/Şanlıurfa OLAY

ŞANLIURFALILAR hayal ettikleri cisimleri Haşimiye Meydanında tahta oymacılığı yapan ustalar aracılığıyla hayata geçiriyor. Evlerinde görmek istedikleri ahşap süsleri, çocuklarının oymasını istediği ahşap oyuncakları yaptırmak isteyen vatandaşlar, soluğu Haşimiye meydanındaki tahta oymacılığı yapan işyerlerinde  alıyor.

 Tarihi ürünlerin maketleri yapılıyor

Yaptıkları ürünler hakkında bilgiler veren ahşap oymacılığı ustası Osman Basmacı, “Ben geçimimi ahşap oyuncak ile sağlıyorum. Bir işçi emeklisi olduğum için, maaş düşük olduğu için bu işe yöneldim. Burada Urfa’nın kaybolmaya yüz tutmuş tarihi eşyaların maketlerini yapıyorum. Çalışmalarımızın yüzde 80’ni sipariş üzerine yapılıyor. Evinde eski eşyalar varsa oyuncalar, ahşap materyaller varsa getirsin hayata geçirelim.” diye konuştu.

 ‘Plastik oyuncaklar kanserojen madde ile dolu’

Yaptıkları ürünlerin zararının olmadığını söyleyen Basmacı, “Bizim çalışmalarımızın yüzde yüzü ahşap üzerinedir. Ondan dolayı herhangi bir zararlı madde içermez. Çocuk bununla oynadığı zaman zevkle alır. Fakat plastikle oynadığı zaman kanserojen madde ile dolu ve bu da çocuğu tehdit eden ürünlerin içerisinde yer alır. Bunlar hep artık maddelerden yapılıyor. “ ifadelerini kullandı.

  ‘Urfa’da da meraklısı var’

Yabancıların yaptıkları ürünlere rağbet gösterdiğini belirten Basmacı, “Yabancıların yanında Urfa’da da baya meraklısı var. Örneğin; Urfalılar gelip ‘dedemden, ninemden kalma böyle bir eşya var bunu nasıl hayata geçiririz’ diyorlar. Biz de onu yapıp hayata geçirerek seri üretimini yapıyoruz. Yabancılara da otantik geldiği için alıyorlar” ifadelerine yer verdi.

 ‘Emeğimizi karşılamıyor’

Yaptıkları işin el emeği göz nuru bir iş olduğunu söyleyen oyma ustası Osman Basmacı, “Bize gelen ürünleri burada belli aşamalardan geçtikten sonra tekrardan kullanıma hazır hale geliyor. Ancak biz burada harcadığımız emeğin karşılığını alamıyoruz. Çalışmalarımızın yüzde 80’e yakını hep sipariş üzerine olduğu için insanlardan aldığımız para çok geliyor. Ancak bu bizim emeğimizi bile karşılamıyor.” gibi ifadeler kullandı.

 ‘İşin yapmaya yanaşan yok’

Yaptıkları işin meraklısının olmadığı için kaybolacağından yakınan Basmacı, “Buraya gelen herkes sadece merak ettiği için gelip bakmakla yetiniyor. Kimse bu mesleği yapmaya yanaşmıyor. Dünyada yapılan en faydalı materyallerden biri de ahşaptan yapılan ürünlerdir.  Doğal ve en zararsız ürün ahşaptır. Bunun meslek dalının yok olmaması için çabalıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!