olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Adıyamanlıların elinde global marka oldu

Adıyamanlıların elinde global marka oldu
'Çiğköfte Urfa'nın mı, Adıyaman'ın mı?' Bu konuda tartışmalar sürerken, Adıyamanlılar 'Etsiz çiğköfte'yi global marka yaptı bile... Avrupa ülkelerinin bir çoğunda artık çiğköftecilere rastlamak mümkün.

(Mutlu GÜNEŞ-Özel Haber/Şanlıurfa OLAY)

Hürriyet yazarı Yalçın Bahar, bu konuda bir Doktorun dikkat çekici bir yazısını köşesine taşıdı.

İşte Dr.Ramazan Topdemir'in o yazısı:

''KIŞ aylarının hem doyurucu hem de hastalıklardan koruyucu besini çiğköftedir. İstanbul’un bütün semt ve sokaklarında yaygınlaşan çiğköfte sektörü, bütün dünyaya ulaştı. Gelişmişlik oranı yönünden Türkiye sıralamasının en gerilerinde olan Adıyaman’ın Sincik ilçesi, Adıyaman’a ait olan çiğköfteyi dünyada marka haline getirdi. Çiğköftenin yapımı, Adıyaman’ın geleneksel ‘Harfane’ (Bugünkü sıra gecelerinde) ortaya çıkmıştır. Bir araya gelen sanatçı dostlar, saz ve söz eşliğinde, fukaralıktan etsiz çiğköfte yoğururlardı. Sanatçı İbrahim Tatlıses yıllarca Urfa’yı, isotu, çiğköfteyi reklam etti. Ancak çiğköfte sektöründe Adıyamanlılar başarı elde etti. Çiğköfte pazarında Türkiye ve dünyaya adını duyuran Sincikli çiğköftecilerin büyük başarısı Tatlıses’i kıskandırdı. Tatlıses geçtiğimiz yıllardaki bir tweet’inde: “Çiğköfte Urfa’nındır, Urfa’nın kalacak” ve “Adıyaman filan yemezler, benim dayım da anam da Adıyaman Kahtalı. Anam da deyi ki ‘Çiğköfte Urfa’nındır’' demişti.

Uzun yıllar acılı çiğköfte yiyen bölge halkının sağlıklı olduğunu ve seslerinin de güzel olduğunu unutmamak gerekir.''

PATENT KURUMU'NUN YANLIŞINDAN ADIYAMAN KAZANÇLI ÇIKTI

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2015 yılında başvurusu yapılan etsiz çiğköfte, 2017'de tescillenmişti. Bu karara itirazda bulunan  ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, çiğköfteye, 30 Haziran 2008'de Şanlıurfa adına coğrafi işaret belgesi alındığını anımsatarak şunları kaydetmişti::

"Çiğköfte bizim tescilli ürünümüzdür. Coğrafi işareti belgesi ilimize tescil edilmiştir. Bu belgelerle Adıyaman'ın başvurusuna itiraz ettik. Ancak bu itirazımız, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından olumsuz değerlendirildi. Çiğköftenin 'çiğ' kelimesiyle başlama nedeni etin çiğ olarak yoğurulmasıdır. Çiğköfte, Şanlıurfa adına 2008'de kurumumuz tarafından tescil edilmiştir. Türk Patent ve Marka Kurumu bu tescili 'etli çiğköfte' olarak değerlendirmiş. 'Etsiz çiğköfte' tescilini ise Adıyaman'a vermiştir. Yarın başka bir ilimiz de bibersiz ya da tuzsuz çiğköfte tescili için başvuruda bulunursa bu kez tescili o şehre mi verecek?"

ACILAR ÇİĞKÖFTEDE KALSIN

Öte yandan çiğköftenin yıldızını parlatan Urfalı sanatçı İbrahim Tatlıses, sosyal medya adresleri aracılığıyla paylaşılan yeniyıl mesajında, ''Yeni yılda acılar sadece çiğ köftede kalsın inşALLAH... Yeni yılınız sağlık, mutluluk ve huzur dolu olsun! HOŞ GELSİN 2020'' mesajını paylaştı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!