olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

6 Aylık turizm verileri umut verici...

6 Aylık turizm verileri umut verici...
2018'in ilk 6 ayında ilimize 455 bin 389'u yerli, 16 bin 362'si yabancı olmak üzere toplam 471 bin 751 konaklamalı turist geldi.

AZİZ ÇİFTÇİ/ŞANLIURFA OLAY

Yılın ilk 6 ayına ilişkin turist rakamları belli oldu. Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan istatistiklere  göre, 2018'in ilk 6 ayında ilimize 455 bin 389'u yerli, 16 bin 362'si yabancı olmak üzere toplam 471 bin 751 konaklamalı turist geldi. 2018 hedefi 1 milyon turist olarak belirlemişti. Turizm işletmecileri, yılın ilk 6 ayına ilişkin rakamların umut verici olduğuna dikkat çekerek, yıl sonunda Şanlıurfa'nın bu hedefe iyice yaklaşacağını umut ediyor.

Şanlıurfa‘ya 2016'da 690 bin 798 turist gelmiş, bu rakam 2017'de 806 bin 365 olarak kayıtlara geçmişti.  İlimizde turist rakamlarının yüzde 10'unu yabancılar oluşturuyor.

Göbeklitepe turizm sayısını arttıracak

Öte yandan Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesiyle kentte ziyaretçi akının yaşanması bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Unesco adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı Göbeklitepe’nin, uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için yürütülen yaklaşık 4.000 metrekarelik çelik çatı çalışması tamamlanarak ziyaretçilere açılmıştı.

Arkeofili'nin bildirdiğine göre, her gün yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği, 1995’ten beri yürütülen kazı çalışmalarında, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da tonlarca olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşları ve 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları yer alıyor. Bölgede yürütülen tadilat ve inşaat çalışmalarının sonra ermesinin ardından ziyaretçilere 5 TL olan giriş ücreti, Haziran başından itibaren 20 TL’ye yükseltilmişti. Göbeklitepe’nin de Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesiyle Türkiye’nin bu listedeki varlık sayısı 18’e ulaştı.

 

Dünyanın en büyük "doğal akvaryumu'' Balıklıgöl

Hazreti İbrahim'in doğup büyüdüğü ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen, dünyanın en büyük "doğal akvaryumu'' olmasının yanı sıra önemli inanç merkezlerinden biri konumundaki Balıklıgöl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.Yılın her döneminde yoğunluk yaşanan tarihi alanda ziyaretçiler, balıklara yem atıyor, yerleşkedeki kutsal kabul edilen mekanları ziyaret ediyor. Buradan Urfa Kalesi'ne çıkan turistler, tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuş bakışı seyretme imkanı buluyor.

Türkiye'nin en geniş koleksiyonlarından birine sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi, şehre 18 kilometre uzaklıktaki "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe arkeolojik kazı alanı ve Hazreti Eyüp'ün çile çektiği makam olarak kabul edilen mabet, turistlerin merak ettiği mekanlar arasında yer alıyor.Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle dikkati çeken tarihi Harran ilçesi de ziyaretçilerin uğrak yeri oluyor. Dünyanın ilk İslam üniversitesi kalıntılarının bulunduğu ilçede, rasathane ve Emeviler döneminden kalma tarihi Ulu Camii, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Halfeti, Bozova ve Birecik ilçeleri ise doğal güzellikleri ve mimari yapılarıyla ön plana çıkıyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!