olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

50 derecenin altında ekmek kavgası

50 derecenin altında ekmek kavgası
Şanlıurfa’da termometrelerin 50 dereceyi gösterdiği bugünlerde işçiler geçimlerini sağlamak için tarlalarda çalışıyorlar.

Haber: Mehmet Kaması

Şanlıurfa’da kavurucu ve bunaltıcı sıcaklar devam ediyor. Geçimlerini sağlamak için tarlalarda çalışan işçiler ise, 50 dereceye varan sıcaklıklarla mücadele ediyor. Öğle termometrelerin 50 dereceyi gösterdiği Şanlıurfa’da vatandaşlar çoluk çocuğu ile geçimlerini sağlamak için zor şartlar altında tarlalarda çalışıyorlar. Tek dertleri geçim kaynağı olan bu vatandaşlar aşırı sıcaklıklara aldırış etmeden çalışmak zorunda kalıyorlar. Oldukça zor şartlar altında çalışan vatandaşlar arasında çocuklarda bulunuyor. Okulların tatil olması ile birlikte ailelerine maddi anlamda destek olmak isteyen çocuklar aileleri ile sabah 5’te tarlaya gelerek günde ortalama 12 saat çalışıyor. Bu zor koşullar altında ve 50 derece sıcaklığa rağmen geçimlerini sağlamaya çalışan vatandaşlar yaptıkların işin karşılığını alamamaktan şikâyetçi… Sabah’ın 5’nde tarlaya gelen işçiler akşam 5’te işi bırakıyor. Ortalama günde 12 saat çalışan işçiler günde ortalama 30 TL kazanıyorlar.

Yaptıkları işten memnun olmayan işçi Halil Özbay, günde ortalama 35 TL kazandıklarını ve Adana’da bu emeğe karşılık 50 TL verildiğini söyleyerek Urfa’da çiftçilerin emeklerinin karşılığını veremediğini söyledi.

‘Günde ortalama 12 saat çalışıyoruz’

Şuan pamuk çapasını yapıyoruz 50-50 derecenin altında. Bizim bu işte çalışma şartları oldukça zor biz baya aşırı bir derece de zorlanıyoruz” diyen Halil Özbay, “İkinci bir kısmı ise şuan yaptığımız işin Urfa’da olan yüvmiyesi 35 TL’dir. Yani şuan hesaplasak bunun günde 6 TL’si kendisi yiyor ona kalan 30 TL oluyor. Hesaplasak günde ortalama 12 saat çalışıyoruz.  Sabah 5’te uyanıyoruz ve akşam 5’te işi bırakıyoruz. Eve yetişene kadar saat 6 veya 6.30’u buluyor. Toplam 10-12 saat çalışıyor günde 30 TL kazanmak için ve emeğinin karşılığını da almıyorlar. Günde 12 saat çalışıp 30 TL senin yaptığın işin karşılığı ise buna emek denilmez” dedi.

‘Adana’da günde 50 TL’ye çalışılıyor’

Adana’da bu yaptıkları işe karşılık günlük ücretin 50 TL olduğunu belirten Halil Özbay, “Bugün Adana’da bile 50 TL’ye işçiler çalışıyorlar. Bizim Urfa’daki çiftçiler bile 30 TL’yi bizlere çok görüyorlar. Burada 50 TL değil 40 TL olsun hayatta hiç kimse şehir dışına gidip çalışmaz. Görüyorsunuz öğrenciler okullar açıldıktan 2 ya da 3 ay sonra eğitime başlıyorlar. Ama burada iş olmuş olsaydı öğrenciler direk okuluna giderlerdi. Biz yaz boyunca burada pamuk çapasını yapıyoruz. Çapa bittikten sonra pamuk topluyoruz pamuk bittikten sonra da zeytin işi var zeytin topluyoruz. Yılın 12 ayından sadece 40 gün fakir fukara evinde oturur” diye konuştu.

‘Ailemize destek olmak için çalışmak zorundayız’

Okulların kapanması ile çocuklarda ailelerine maddi destekte bulunmak için tarlalarda çalışmaktan nasibini alıyorlar. Kavurucu sıcaklıklara aldırış etmeyen küçük yaştaki çocuklar  zor koşullarda 12 saat çalışmak zorunda kalıyor. Yaşadığı çalışma zorluğunu dile getiren tarla da çalışan Ayşegül Özbay, günde 12 saat çalışmanın kendileri için çok zor olduğun ama velakin ailelerine maddi destekte bulunmak adına çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti.

‘Yaptığımız iş çok zor’

“Burada çapa işinde çalışıyorum ve yaptığımız iş çok zor. Sabahtan akşama kadar güneşin altında akşama kadar çalışmak çok zor” diyen çocuk işçi Hasan Özbay ise,  “Aldığımız ücret çok az günde 12 saat çalışıyoruz ve sadece 30 TL alıyoruz. Aldığımız para ile de ailemize katkıda bulunuyoruz. Ben sabah 5’te buraya geliyorum, akşam 5’te de eve gidiyoruz ama eve yetişmemiz 6.30 buluyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!